maanantai 10. elokuuta 2020

Mukava tapaaminen kera kivojen kasvien

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' - Syyshortensia 

 

Ihastelin sinistä tuoksuorvokkia Lappalainen etelässä -blogin Nilan postauksessa 23.4.2020Toukokuussa kerroin ostaneeni ja istuttaneeni kaksi tuoksuorvokkia, mutta valkoista. Sinistä ei ollut tarjolla. Nila laittoi minulle viestin, että häneltä saisin sinistä. Siitä lähti liikkeelle mukava tapahtumaketju, joka johti Nilan vierailuun puutarhassani.

Saponaria officinalis - Rohtosuopayrtti, yksinkertainen

 

On aina yhtä jännittävää tavata ihminen, jota ei ole aiemmin nähnyt ja jonka kanssa on kuitenkin viestinyt useamman kerran. Puutarhaharrastuksen puitteissa kohtaamani ihmiset ovat aina olleet todella mukavia. Yhteisiä jutunaiheita löytyy enemmän kuin on edes aikaa niiden käsittelyyn. Niin kävi tälläkin kertaa. Puutarhani ei ollut eikä ole vieläkään lainkaan parhaimmillaan lukuisten mylläysprojektien vuoksi, mutta sellainen ei puutarhaihmisiä haittaa. Ymmärrystä löytyy puolin ja toisin.

Yhdessä miehensä kanssa Nila nosti autosta ison laatikollisen herkkuja. Sain kaipaamaani sinistä tuoksuorvokkia sen verran paljon, että iso alue peittyy kerralla vihreyteen, kunhan kasvit juurtuvat ja pääsevät kasvun alkuun. Nyt niitä täytyy kastella ahkerasti, sillä helle kuivattaa mullan nopeasti.

Rubus arcticus - Mesimarja

 

Tuliaiskasvien joukossa oli myös mesimarjaa, josta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta. Istutin mesimarjan taimet porkkanalta ja mangoldilta vapautuneeseen lavakaulukseen. Paikka on ehkä vähän liian lämmin, mutta tähän hätään en parempaakaan keksinyt. Kunhan saan puutarhan mylläysoperaatiot jonkinlaiseen järjestykseen, mietin mesimarjan kohtaloa tarkemmin. 

Saxifraga × arendsi - Patjarikko

 

Muutamaan purkkiin laitoin istutuspaikkaa odottamaan myös patjarikkoa. Sitä minulla on ollut joskus ennenkin, vaan minne lie kadonnut aikojen saatossa. Tällekin ajattelin paikkaa Oikearinteessä, kunhan ehdin sinne saakka siirto- ja kunnostussuunnitelmissani. Syksyn aikana kuitenkin.

Androsace sempervivoides - Rusettinukki

 

Rusettinukkia sain myös useamman taimen, joista isoimmissa on vielä jakovaraa lisääkin. Nämä söpöt pikkuiset laitoin potteihin odottamaan istutusta. Luultavasti laitan rusettinukit Oikearinteeseen, kunhan pääsen käsiksi sen uudistamiseen. Rusettinukki on noin viisisenttinen, aurinkoisen paikan kasvi. Se kukkii touko-kesäkuussa vaaleanpunaisin kukin. Rusettinukin sanotaan olevan meidän oloissamme arka, joten ehkä laitan sitä varmuuden vuoksi myös johonkin toiseen paikkaan.

Saxifraga umbrosa - Varjorikko

 

Varjorikkoa sain runsaasti. Minulla on ennestään posliinirikkoa, joka muistuttaa varjorikkoa. En tiedä, miten eroavat. Nilan tuomat varjorikotkin odottavat istutusta ruukuissa.

Pahoittelen istutusta odottavien taimien multaisuutta. Annoin niiden juurille istutusta edeltävänä iltana vettä kuivumisen estämiseksi. Märät taimet ja multa ovat sotkuinen yhdistelmä, joka kyllä aikanaan siistiytyy.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'
 

Nilan kanssa jutteleminen ja puutarhan kiertäminen oli mukavaa. En ollut varautunut antamaan vastakasveja, sillä kotilopuutarhasta ei välttämättä kaikki mitään huolisikaan. Kiitollisena Nilan vaivannäöstä ja anteliaisuudesta varustin hänelle kuitenkin pienen kiitoskassin kotiinviemiseksi.

Kasvimaan äärellä tuli juttua mm. mangoldista, jota minulla oli vielä muutama puska syömättä. Sain Nilalta ohjeen paistaa mangoldin punaisia varsia valkosipulin kera pannulla ja lisätä lehdet loppuvaiheessa. Niinpä meillä syötiin lauantaina Nilan innoittamana loputkin mangoldit, tosin yrttituorejuustolla lisättynä. Olipa hyvää! 

Samana iltana en uusia kasveja ehtinyt istuttaa. Laitoin ne kyllä heti Nilan lähdettyä laakeisiin astioihin ja vettä kyytipojaksi. Seuraavana päivänä lähdin heti aamusta lapiohommiin, joka johti jälleen kerran isompiin operaatioihin.

Ensitöikseni kaivoin omenapuiden alta vähän liikaakin levinneet akileijat pois. Ei siis mitään erikoisuuksia, vaan jokaisessa puutarhassa innokkaasti siementävää lilaa versiota. Sitä jäi sinne tänne vielä runsain mitoin, ei siis pelkoa sukupuuttoon kuolemisesta.

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia

Hedelmätarha on aidan myötä saanut uusia ulottuvuuksia. Puutarhalle on tullut uudet seinät, joilla saa mukavasti rajattua istutuksia. Istutin viime syksynä Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin safiirihortensian, joka jäi siellä hurjasti kasvavan verikurjenpolven ja ahneesti leviävien asterien puristuksiin. Se on odottanut ruukussa uutta asuinpaikkaa ja nyt sellainen löytyi. Aidan takana kasvava rusopajuangervoaidanne ja vasemmalle jäävä Antonovka-omenapuu tarjoavat hentoisen varjon, jotta multa ei totaalisesti korpuksi pääse kuivumaan. Toivotaan, että sariifihortensia viihtyy paremmin täällä.

Rhododendron Rustica Mixture-risteymä - Atsalea Ruususen uni
 

Safiirihortensian taka-alalla näkyy Mustilanhortensia ja sen edessä atsalea Ruususen uni. Atsalea oli aiemmin yläpihan Syreenipenkissä, jossa sillä keväällä on enemmän valoa, mutta kesän edetessä se jäi onnettomasti muiden jalkoihin. Ruususen unen tieltä piti siirtää ruotsinnköynnöskuusama, jolle tuossa paikassa ei ollut riittävästi kasvutilaa ylöspäin.

Ruotsinköynnöskuusama siirtyi siis ison harppauksen vasemmalle eli Valkeakuulaan ja Punakanelin väliin. Jouduin leikkaamaan sitä melko rajusti saadakseni sen irti väliaikaisesta köynnöstuesta, jonka laitoin vielä vähäksi aikaa tukemaan köynnöskuusamaa. Köynnökselle on tulossa kunnollinen tuki. Ruotsinköynnöskuusaman oikealla puolella kasvaa Black&White -liljoja. 

Lonicera periclymenum 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama
 

Sekä valkeakuulaan että punakanelin oksat kaartuvat tällä kohtaa toisaalle, joten köynnöskuusamalla on jatkossa tilaa kasvaa rauhassa haluamaansa korkeuteen.

Istutusalue nimeltään Hedelmätarha

Kuten kuvasta näkee, omenapuiden alle sopii vielä lisääkin kasveja. Tähän saakka olen omppupuiden alle istuttanut lähinnä keväällä kukkivia sipulikasveja. Akileijat ja sormustinkukat ovat levinneet noille paikoille ihan itse. Akileijat kaivoin nyt siis pois, sormustinkukkia jäi joitakin. Multaa myllätessäni esiin nousi melkoinen kasa helmililjojen ja scillojen sipuleita. Laitoin ne takaisin multaan. 

Aion istuttaa omenapuiden alle matalia ja hentojuurisia maanpeitekasveja, joiden lomasta keväiset sipulikasvit pääsevät hyvin nousemaan. En missään tapauksessa pikkutalviota, joka viihtyessään kaivautuu Kiinaan saakka ja jonka poistamiseksi tarvitaan järeitä maansiirtokoneita.

Clematis 'Pink Fantasy' - Loistokärhö
 

Viikonlopun helteiden vuoksi pihalla ei ole kastelua lukuunottamatta tapahtunut mitään. Välillä on kiva vain olla möllöttää ja antaa ajatusten levätä.

Eryngium planum - Sinipiikkiputki

Lämmin kiitos Nilalle käynnistä ja kasvituliaisista. Nyt on sinullakin paikkasi puutarhassani, sillä muistan aina sinut katsellessani antamiasi kasveja.

 

PS. Tämä on ensimmäinen postaus uudella blogger-versiolla. Kesäkuussa kokeilin hetken uutta bloggeria, mutta jäykkyyden vuoksi palasin takaisin vanhaan. Nyt sovellus siirsi minut kysymättä uuden pariin. Parannuksia kesäkuuhun nähden on tullut, mutta jonkin verran harjoittelemista tämä vielä vaatii.