keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Siemensunnuntai

 
Helmikuun viimeinen sunnuntai oli aurinkoinen pakkaspäivä. Reippaan järvilenkin ja ruokailun jälkeen oli sopiva hetki ryhtyä kylvöpuuhiin. Kelloköynnökset ja paprikat on jo kylvetty ja koulittu. Ne jatkavat taivaltaan kellarin kasvattomassa. Muilla ei vielä niin suurta hoppua ole, mutta enpä kyennyt pitämään näppejäni irti mullasta.


Varaston pakastimen päällä on sopivan korkuinen ja laakea tila kylvöhommille. Kellarissa olisi toki vapaampaa huiskia mullan kanssa, mutta toisaalta kylvökset on kuitenkin kiikutettava pesuhuoneeseen itämään ja sen jälkeen vielä vähäksi aikaa takkahuoneen ikkunalaudalle. Koulimisvaiheessa taimityöt siirtyvät kellariin ja koulimisen jälkeen taimet jäävät omaan tilaansa kasvilamppujen lämpöön ja valoon.

Muistiinpanojeni mukaan kylvin tomaatit vuosi sitten 25.2. Aikaista ehkä, mutta ensimmäiset tomaatit jo kukkivat siirtäessäni niitä kellarista kasvihuoneeseen 18.5.

Kylvin seitsemää tomaattia. Kuvasta puuttuu Sungold, jonka siemenpussin ehdin heittää tyhjänä roskiin ennen kuvaamista. Enimmäkseen kirsikkatomaatteja, koska ne kypsyvät hyvin hatarassa kennokasvarissani. 

Kirsikkatomaatti Artisan Golden Bumble Bee
- Keltaoranssi kirsikkatomaatti, jonka mausta pidän yhtä paljon kuin sen ulkonäöstä, osoittautunut varmaksi ja tuottaisaksi lajikkeeksi

Luumutomaatti Artisan Pink Tiger
- Kesän 2022 uusi kokeilu. Näytti, ettei tekisi yhtään hedelmää, vaan vauhtiin pääsytään satoa tulikin reilusti. Varret  kasvoivat ja rönsyilivät sinne tänne. Hedelmän kärkeen muodostui jännä terävältä näyttävä "piikki", joka ei syödessä haitannut ollenkaan.

Tomaatti Golden Sunrise
- Tästä kullankeltaisesta tomaatista on tullut yksi suosikkini. Maukas ja yllättävän satoisa.

Kirsikkatomaatti Gardener's Delight
- Tämä vanha ja satoisa lajike on saanut lisänimen "maailman paras tomaatti". Suurehkot hedelmät ovat makeita. Kuuluu vakiokasvattamiini.

Kirsikkatomaatti Supersweet 100
- Tämä on satoisa, pieniä tomaatteja tuottava lajike. Varret kasvavat ja rönsyävät helposti ympäriinsä. Pitkiin rypälemäisiin terttuihin tulee lukuisia hedelmiä. Supersweet pitää kasvihuoneolosuhteista, mutta menestyy ulkokasvatuksessa hyvin suojattuna ja tuettuna.

Kirsikkatomaatti Sungold

- Oranssikeltaiset, hieman tavallista kirsikkatomaattia isompi hedelmä, testien mukaan maailman makein tomaattilajike (netistä bongattu juttu).

Päärynätomaatti Yellow Pearshaped
- Tämä on kulttuuriperintölajike 1800-luvun alusta. Tekee keltaisia, päärynän muotoisia, ohutkuorisia hedelmiä. Kuin karkkeja.

Värinokkosiin eli isokirjopeippiin tykästyin viime kesänä. Silloin esikasvatin kolmea väriä, jotka menestyivät hyvin. Aluksi näytti, etteivät oikein meidän pihalla viihdy. Kun sitten siirsin ruukut pois suorasta auringonpaisteesta, rehevöityivät hienosti. Otin syksyllä pistokkaita, jotka lähtivät takkahuoneen ikkunalaudalla hyvin kasvuun. Kaikki  kolme kuitenkin menehtyi talven aikana. Mikä lie mennyt pieleen?

Tilasin Impectalta kuvan värinokkoset. Siemenpussit olivat aika tyyriitä ja kussakin pussissa siemeniä vähän. Kahdessa 20 pientä siementä, yhdessä 6.


Kylvin myös yrteistä timjamia, salviaa ja basilikaa. Korianteria olen kasvattanut onnistuneesti joka kesä. Sen siemeniä on vielä tallessa, joten laitan ne multaan jossain vaiheessa myöhemin.Edellisen timjamin ostin kaupasta ruukkuyrttinä. Se vietti kesän puutarhassa, mutta talvea se ei kasvimaalla kestänyt.

Vuosi sitten esikasvatin salkoruusuja näistä kuvan pussukoista. Champagne, Carnival ja Chaters Double itivät kaikki ja osan sain taimina istutettua penkkeihin. 

Alcea rosea 'Champagne' 21.8.2022

Champagne jopa kukki loppukesästä, tosin kovin matalana.


Sunnuntaina alkoi YLE Femmalta ruotsalaisen Puutarhakausi -ohjelman 8. kausi. Sarja on jo katsottavissa Areenassa. Huhtikuinen maisema Skånessa on kovin kesäistä verrattuna meidän vastaavan ajankohdan niin paljaaseen luontoon ja puutarhanäkymiin. Siitä huolimatta ohjelman katsominen kirvoitti valtavan kaipuun suomalaiseen huhtikuuhun.

Mustarastas vaahterassa. Ei vielä laulanut.

Kuukauden vaihtuessa maaliskuuksi on jo luvallista ja ajankohtaista ryhtyä suunnittelemaan puutarhan kesää. Sehän on jo nurkan takana. 


PS.

Suosittelen kaikkia edelleen seuraamaan roskapostiaan. Lähes joka postauksen kohdalla osa kommenteista menee edelleen roskapostien joukkoon. Sieltä kommentit on helppo palauttaa. Tosin jotkut roskapostiin menneet kommentit liittyvät vanhempiin postauksiin, jolloin niihin vastaaminen on vaikeampaa, kun pitää selata omia juttujaan taaksepäin.

Huomasin myös, että käydessäni toisten blogeissa, kommenttini ei ilmestykään näkyville. Joissain blogeissa kaikkien kommenttien julkaisu vaatii blogin pitäjän hyväksynnän eli kommentin ei heti kuulukaan näkyä. Mikäli oma kommentti ei ilmesty julkaistuna, se on saattanut mennä roskapostiin. Aina on tietenkin myös sellainen mahdollisuus, ettei blogin pitäjä ole halunnut lukijan kommenttia julkaistavaksi. Sellaiseen viittaavaan ilmapiiriin en seuraamissani blogeissa ole törmännyt.