maanantai 29. toukokuuta 2017

Tulppujen lomassa vähän aidankin pystytystä

Tulipa Silver Parrot

Kasvuvauhti puutarhassa on hurjaakin hurjempaa. Eiliset kuvat ovat tänään jo todellakin eilisiä, sillä muutos niin kasvin mitassa kuin kukinnassakin tapahtuu vähintäänkin vuorokaudessa, ellei tunneissa.

Tulipa Orange Cassini - vatukan lehden lomassa.

Nyt voisi olla hauska kokeilla jatkuvasti tallentavaa videokameraa, jolloin saisi ajantasaista kuvaa siitä, miten jokin kukka kasvaa mittaa ja avaa nuppunsa. Esimerkiksi kotkansiipisaniaisen avautumisen seuraaminen tiukalta rullalta heleänvihreäksi, puolimetriseksi kasviksi kutkuttaa vuosi toisensa jälkeen.

Tulipa Toronto

Tulppaanien nuput avautuvat toinen toisensa jälkeen. Sää heittäytyi sen verran koleaksi, että se onneksi pidentää tulppujen kukintaa. Muuten se olisi hetkessä ohi. Osa on vielä tiukasti nupulla, mutta osa jo lakastumisvaiheessa. Nyt huomaan, että olisi sittenkin pitänyt panostaa edellisvuosien tapaan enemmän ripsureunaisiin ja papukaijatulppaaneihin. Niistä minä tykkään. Käytännöllistä olisi tietenkin investoida vuosi toisensa jälkeen kukkiviin punaisiin ja keltaisiin Appeldoorn-tulppuihin. Vaikka monin tavoin käytännölliseksi ihmiseksi lukeudunkin, kukkien suhteen mopo karkaa jatkuvasti, eikä järki juurikaan kolkuta kukkia ostaessa.

Tulipa Sun Lover

Edellisenä vuonna ostin Sun Loveria Lidlin sipulihässäkästä, enkä ole katunut. Edelleen niistä toissasyksyisistä monta tulppua nousee. Ihastuin Sun Loveriin sen verran vahvasti, että viime syksynä istutin sitä lisää. Ei petä. Ihanan monisävyinen ja kerrottu tulppaani, joka seisoo tanakasti pystyssä. Joka keltaisen ja oranssin sävyistä ei tykkää, tämän unohtakoon. Muille se suokoon silkkaa tulppaanien ilotulitusta.

Tulipa Sylvestris

Sini K Kasvihormoni -blogista postasi keltaisen värin sopivuudesta keväiseen puutarhaan. Monille keltainen on inhokkiväri, mutta erityisesti kevään kukkijoissa ja keltaisissa tulppaaneissa se on hurmaava. Pitkän ja pimeän talven jälkeen värien tykitystä puutarhassa jaksaa ihastella. Luonto tekee omat coctailinsa ja siinä väriskaalassa ihan kaikki sopivat yhteen, eikä trendeillä ole mitään väliä.

Tulipa Abigaile

Puutarhassa alkaa olla melko kuivaa. Kastelen vain ruukkukasveja ja kasvimaalla sekä juuri istutettuja taimia. Muut selvitköön omin voimin ja niin ne yleensä tekevätkin. Ehkä kuivuudella on syynsä siihen, että moni kasvi on kooltaan edelleen aika pieniä. Ja moni kasvi ei ole vielä kunnolla edes noussut. Nyt onkin tärkeää, ettei kitke rikkaruohoina kaivattuja kukkia. 

Tulipa Zurel

Näin keväällä - vai pitäisikö jo ryhtyä puhumaan alkukesästä - sitä erehtyy kummastelemaan, missä kaikki rikkaruohot viipyvät. Keväthuumassa sitä saattaa jopa erehtyä kuvittelemaan, että koko elämänmittainen rikkaruohosota on jo voitettu. Ei suinkaan. Siellä ne ovat odottaneet mullassa vain oikeaa hetkeä ponnistaa kukkimaan ja kasvamaan. Se aika näyttää koittaneen, sillä enää ei voi pelkästään seikkailla puutarhassa kameran kanssa, vaan rikkaruohoihin on varauduttava vähintäänkin yhdellä ämpärillä. Seuraavaksi pitäisikin hakea kellarista rikkaruohovekotin ja ryhtyä kitkemistalkoisiin. Enää ei pelkästään käsivoimin kaikille rikoille, varsinkaan voikukille pärjää.

Tulipa Exotic Emperor

Sää veti sen verran koleaksi, ettei nyt pihamaalla pahemmin viitsi istuskella. Hyvä niin, sillä töitä riittää ja viileässä on parempi tehdä raskaitakin hommia. Aitaprojekti on laitettu alulle ja neljäsosa siitä on jo pystyssä. Kunhan tässä keritään, työ jatkuu. Aitaprojekti on hyvä kohde harjoittaa kohtuullisuutta. Mielelläni näkisin sen pystytettynä yhden ainokaisen päivän kuluessa, vaan se ei mahdollista. Aika ja voimat loppuvat kesken. Ei rakennu maailma yhdessä päivässä, eikä yksi aita.