maanantai 13. elokuuta 2018

Oma vai toisen kuva

Omenaminttu - Mentha x rotundifolia

Puutarhabloggarit taitavat kuulua niihin, jotka kuvittavat bloginsa itse ottamillaan kuvilla. Sehän se on tämän bloggaamisen yksi tärkeimmistä asioista, että voi yhdistää kauniit kukkakuvansa päiväkirjamaiseen tarinointiin. Aina ei omasta kuvavalikoimasta tahdo löytyä sopivaa kuvituskuvaa ja silloin tulee käännyttyä internetin puoleen. Jokainen varmasti tietää, että kuvaajalla on tekijänoikeus kuviinsa, eikä niitä saa luvatta muut julkaista. Olen koittanut olla tarkkana siinä, etten toisten kuvia julkaisisi, mutta yhtään en väitä, ettenkö vahingossa olisi toisin tehnyt.

Kultapallo - Rudbeckia laciniata 'Goldball'

EU otti hiljan kantaa kuvien tekijänoikeussuojaan. Asiasta uutisoitiin mm. Helsingin Sanomie artikkeleissa "EU-tuomioistuin linjasi tekijänoikeuksista: internetissä julkaistuja kuvia ei saa julkaista uudelleen - edes koululaisten esitelmissä" ja
"EU-tuomioistuin linjasi, että netissä julkaistua kuvaa ei saa julkaista uudelleen edes koululaisten esitelmissä - ota nämä asiat huomioon, kun käytät kuvia verkossa". 

Syysleimu - Phlox paniculata

En tässä avaa tekijänoikeuksia tai tuota EU-tuomioistuimen linjausta sen enempää, etten puhu läpiä päähäni. Jokainen voi käydä lukemassa artikkelit ja lisää tietoa löytyy netistä. Wikipediassa julkaistuja kuvia sentään voi julkaista, kunhan mainitsee lähteen ja kuvaajan nimen.

Kuinka moni tietää, että esimerkiksi Facebookissa, Instagrammissa ja YouTubessa käyttäjä luovuttaa oikeudet kuviin sekä palveluntarjoajalle että muille käyttäjille?  Instagrammissa julkaistun kuvan saa periaatteessa kuka tahansa julkaista upottamalla omalle verkkosivulleen. "Kun kirjaudut käyttäjäksi, hyväksyt ehdot, joilla annat luvan kuvien käyttöön", todetaan toisessa noista artikkeleista. 

Blogger on Googlen tuote. Liittyykö Bloggeriin sama kuvien oikeudenluovutus, kuin esim. Facebookissa, en tiedä. Pitäisi ottaa selvää.

Syysleimu - Phlox paniculata

Minusta on oikein, että tekijänoikeus säilyy niin kuvan kuin muidenkin teosten ja tuotteiden alkuperäisellä tekijällä. Ja että esimerkiksi valokuvaajalla on mahdollisuus päättää kuviensa käytöstä ja ansaita elantonsa kuvillaan. Samaten minusta on väärin tai moraalitonta esitellä ja julkaista toisten kuvia ominaan. 

Kautta aikain erilaisia julkaisuja on selkeytetty ja elävöitetty kuvilla ja niin tullaan tekemään varmasti aina. Olisi hyvä, että tekijänoikeuksista puhuttaisiin jo kouluissa ja että säännöt tehtäisiin niin selkeiksi, että niitä olisi helpompi tulkita ilman lakimiehiä ja oikeudenkäyntejä.

Syysleimu - Phlox paniculata

Täällä blogimaaiilmassa on runsaasti taitavia ja lahjakkaita kuvaajia, joiden hienot kuvat voivat hyvinkin kelvata monille kansainvälisille tahoille. Olkaa siis tarkkana, miten ja missä omia kuvianne julkaisette ja kenelle annatta oikeudet niihin. Olkaa myös tarkkana kopioidessanne kuvia netistä. Sen lisäksi, että siten voi viedä leivän jonkun suusta, voi myös saada haasteen tekijänoikeuksien rikkomisesta.