torstai 21. marraskuuta 2019

Pensasruusut - miten heitä leikkaisin?

Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu

Talvikausi on hyvää aikaa suunnitella puutarhan uudistuksia ja muutenkin syventyä seikkoihin, joihin ei ehkä kiivaimpana kasvukautena ehdi riittävästi puuttua. Harmaana marraskuun päivänä ruusukuvien selaaminen tuottaa iloa ja samalla ajattelin pohtia niiden leikkaamisen saloja.

Tähän saakka olen lähinnä istuttanut pensasruusuja ja kiertänyt katselemassa niiden kukkimista. Pensasruusut ovat oikeastaan aika helppoja kasveja, mutta kyllä nekin jotain hoitoa kaipaavat ja hyvässä hoidossa enemmän kukoistavat.

Rosa rugosa F.J.Grootendorst - Neilikkaruusu (tarhakurtturuusu)

Kovin paljon en ruusupensaitani ole leikannut. Osittain siksi, että en edelleenkään ole kovin selvillä eri ruusujen leikkaustavoista. Osittain myös siksi, etteivät tärkeimmät ruusuni ole vielä kovin vanhoja ja kookkaita.

Rosa pimpinellifolia 'Poppius' - Suviruusu

Tarkempia, lajikohtaisia ohjeita olen kaivanut esiin kirjoista ja netistä. Käyttökelpoinen yhteenveto-opas omien ruusujen leikkaamiseksi on vielä tekemättä. Parhaat ohjeet eli Jorma Koskisen Pensasruusujen leikkaaminen löysin netistä.

Rosa francofurtana 'Splendens' - Valamonruusu (Kirkonruusu-ryhmä)

Keräsin tähän postaukseen tärkeimpiä lainauksia Jorma Koskisen leikkausohjeista. Ajatus on, että voisin tarvittaessa palata täältä tsekkaamaan leikkausohjeita. Halutessasi löydät lisää tietoa lukemalla koko Jorma Koskisen tekstin netistä.

Rosa majalis 'Tornedal' - Tornionlaaksonruusu

Tornionlaaksonruusun istutin 2012. Se on noin 1,5 metrin korkuinen. Leveyttä sille on tullut mukavasti. Tornionlaaksonruusu kuuluu ryhmään, jota leikataan mahdollisimman vähän. Eipä minun yksilöni paljon leikkausta ole kaivannutkaan. Viime- ja edellisenä kesänä se on kukkinut runsaasti. Yksittäinen kukka ei kauaa kestä, mutta kukkien paljous takaa loistoa pitkäksi aikaa.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu (villiruusu)

Enpä muista, mistä punalehtiruusu on meille tullut. 2007 siirsin sen yläpihalta alapihan Kaivoruusupenkkiin, jossa se näyttää viihtyvän hyvin. Ruusulla on korkeutta hyvinkin kaksi metriä. Tämä ruusu on muutenkin melko roteva. Sitä ei ole tarvinnut kovinkaan kummoisesti leikata. Se kuuluukiin ryhmään, jota leikataan mahdollisimman vähän. Keväisin jokusen paleltuneen oksankärjen on joutunut leikkaamaan ja tyvelle kasvaneita siementaimia poistamaan. Joskus runsaslumisina talvina joku korkeampi oksa on mennyt poikki.

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson' 

Tove Jansson on samettisen punaisena kukkiva pieni ruusupensas, jonka istutin 2014. Tuona kesänä innostuin uusista suomalaisista ruusuista, joihin Tove Janssonkin kuuluu. Se on Peter Joyn kotipihassaan 1990 risteyttämä pystykasvuinen ja terve ruusu. Jonkun verran vattukärsäkkäät ovat Tovea pihassani kiusanneet. Tämäkään ruusu ei kaipaa suurta leikkaamista. Kuolleet oksat otetaan tietenkin pois ja nuorista oksista liian pitkät kärjet.

Rosa spinosissima 'Plena' - Juhannusruusu

Juhannusruusustani olen ennenkin kertonut. Se on kotoisin anopin lapsuudenkodista, joten sillä on pitkä ja tärkeä historia. Alun perin istutin tämän juhannusruusun yläpihalle. Siirsin sen alapihan Kaivoruusupenkkiin 2008. Koska en kaivanut juhannusruusua kovin tarkasti pois yläpihalta, kasvaa sitä sielläkin. Ei haittaa. Mikäli haluaa juhannusruusua leikata, on se tehtävä heti kukinnan jälkeen. Tällöin pensas ehtii kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana keväänä.
 
Rosa 'Lumo' (Alba-ryhmä/Neidonruusu)

Myös Lumo kuuluu uusiin suomalaisiin pensasruusuihin. Istutin sen 2014 alapihalle. Kun sitten seuraavana kesänä perustin naapurin aidan viereen pensasruusuille uuden asuinpaikan, siirsin Lumon sinne. Lumon pitäisi kasvaa parimetriseksi, johon mittaan se ei ihan vielä ole yltänyt.  Lumo kuuluu niihin pensasruusuihin, joiden leikkaamista minun täytyy vielä opiskella.
 
Rosa gallica 'Mundi' - Kirjoapteekkarinruusu (Ranskanruusu)

Ensimmäisen Kirjoapteekkariruusun istutin 2013. Se oli yksi niistä kasveista, jonka menetin tappotalvena 2015/2016. Kirjoapteekkariruusu on mielestäni kaunis ja kiehtova polkagrisar-sävyisine kukkineen, joten hankin uuden kesällä 2016.
 
Rosa rugosa 'Sävel' (Tarhakurtturuusu)

Jälleen yksi uusiin suomalaisruusuihin kuuluva pensas eli Sävel. Se tuli meille Lumon, Soinnun ja Ilon kanssa kesällä 2014. Samoin se muutti uuteen ruusupenkkiin seuraavana kesänä. Sävelen korkeus on noin 1,5 m. Se kukkii joka kesä runsaana ja pitkälle loppukesään. Kukat ovat usein lähes valkoiset.
 
Rosa rugosa 'Sointu' (Tarhakurtturuusu)

Sointu-ruusuni tuli meille kesällä 2014. Sen istuttamisessa kävi pieni kömmähdys, sillä istutin sen Ruusupenkissä takariviin. Sointu kasvaa noin metriseksi ja niinpä se alkaa uhkaavasti joutua Sävelen murjomaksi. Lähitulevaisuudessa Soinnulla taitaa olla muutto väljempään paikkaan.
 
Rosa 'Ilo' (Puistoruusu-ryhmä)

Ilokin kuuluu kesällä 2014 istutettuihin suomalaisiin pensasruusuihin. Ilolla meni muita enemmän aikaa kotiutumiseen ja vasta parina viime kesänä se on kukkinut runsaammin. Sen pitäisi kasvaa parimetriseksi, jota odotan innolla. Silloin se näkyy kauemmas ja houkuttelee minut useammin sen kukkia ihailemaan.

Rosa rugosa F.J.Grootendorst - Neilikkaruusu


Neilikkaruusun istutin 2013 ja siirsin 2015 uuteen Ruusupenkkiin. Minun neilikkaruusuni on punainen. Pensas kasvaa noin 1,5 m korkuiseksi. Se on yksi puutarhani ahkerimpia pensasruusukukkijoita. Menneenä kesänä yhdessä tertussa oli melkoinen joukko nuppuja, jotka aukenivat asteittain siten, että välillä kukkien rykelmä näytti yhdeltä isolta ruusulta. Toistaiseksi neilikkaruusua ei ole kovin paljon tarinnut leikata. Se kuuluu ryhmään, jossa leikataan 3 vuotta vanhempia oksia ja uudemmista 1/3.

*** 

Ruusun luonnonlajit, niiden lajikkeet ja lähisukulaiset

Ryhmään kuuluvat esimerkiksi Rosa majalis, metsäruusu ja sen lajikkeet 'Foecundissima', mökinruusu ja 'Tornionlaakso' sekä Rosa dumalis orjanruusu, Rosa glauca, punalehtiruusu ja sen lajike 'Nova'.
Spinosissima-ryhmä, kerran kukkivat tarhapimpinellaruusut kuten Rosa spinosissima 'Plena',  juhannusruusu, 'Papula', papulanruusu ja 'Poppius', suviruusu.
Harisonii-ryhmä, tarhaharisoninruusut kuten 'Williams' Double Yellow', viljaminkeltaruusu, 'Aurora' ja 'Maija Hesperia'.
Foetida-ryhmä, persianruusut, mm. persiankeltaruusu ja kapusiiniruusu.
Blanda-ryhmä, blandaruusut, mm. 'Herttoniemi', 'Tarja Halonen' ja 'Toukoniitty'.
Löytöruusuista useat kuuluvat tähän ryhmään samoin monet muut tarkemmin luokittelemattomat kerran kukkivat perinneruusumme.
Lisäksi samalla tavoin leikataan kerran kukkivat Moyesii-ryhmän mandariiniruusut ja kerran kukkivat Rubiginosa-ryhmän tarhaomenaruusu

Pääsääntö

Ryhmän ruusuja leikataan mahdollisimman vähän. Niinpä 30%:n sääntöä ei voida soveltaa. Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan tietenkin heti lumen sulettua. Muu kevätleikkaus ei ole tarpeen. Lajikkeet eivät kykene kasvattamaan kukkivia sivuversoja alempaa varresta. Nuput kasvavat ainoastaan edellisen kesän latvakasvun kärkiin. Leikkaamalla ruusuja keväällä menetetään ehkä koko sen kesän kukinta. Jos pensasta on tarpeen madaltaa, muuten muotoilla tai poistaa liian pitkiä vuosiversoja, on työ parasta tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa tai heti kukinnan päätyttyä. Pensas ehtii silloin kesän aikana kasvattaa uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana kesänä eikä kukintarytmi häiriinny leikkaamisesta. 
Lainaus, Jorma Koskinen: Pensasruusujen leikkaaminen

***

Rosa rugosa 'Ritausma' (tarhakurtturuusu)

Ritausma on vienyt sydämeni täysin. Sen istutin 2013 ja nyt se on noin puolitoistamertinen komistus. Ritausma on muutamana talvena saanut ylleen niin painavan lumitaakan, että joitakin murtuneita oksia olen joutunut leikkaamaan. Olen myös leikannut muutamista vanhemmista oksista kolmasosan. Ritausmasta tulee poistaa kukkineet kukat pois. Näin se kukkii runsaammin ja pidempään.

Rosa rugosa 'Hansa' - Hansaruusu (tarhakurtturuusu)

Hansa-ruusullani on ikää jo paljon, mutta valitettavasti en löydä merkintää sen istutusvuodesta. Sekin asui aikanaan yläpihalla ja muutti Kaivoruusupenkkiin perustaessani sinne ruusukeskittymän. Hansa-ruusu risuuntuu helposti kurttulehtiruusujen tapaan. Tai pikemminkin kasvattaa pitkiä oksia, joiden tyvi muuttuu pian lehdettömäksi. Leikkaan osan oksista säännöllisesti lyhyiksi saadakseni ne haarottumaan ja pensaan kukkimaan paremmin. Hansa-ruusun kuihtuneet kukat kannattaa leikata pois kukkimisen parantamiseksi.

*** 

Kerran kukkivat vanhat pensasruusut

Ryhmään kuuluvat useimmat vanhat helppohoitoiset lajikkeet kuten
Alba-ryhmä, neidonruusut, mm. 'Lumo', 'Minette' ja 'Tertin Kartano'.
Bourbon-ryhmä, kerran kukkivat bourboninruusut, mm.
'Great Western' ja 'Zigeunerknabe'.
Centifolia-ryhmä, kartanoruusut, mm. 'Major', 'Onni' ja 'Tunnelitie'.
Centifolia Muscosa-ryhmä, kerran kukkivat sammalruusut, mm. 'Nuits de Young', 'Henri Martin' ja 'Vaarala'.
Damascena-ryhmä, kesädamaskonruusut, mm. 'Celsiana' ja 'Blush Damask' ('Tähtitorninkatu').
Francofurtana-ryhmä, kirkonruusut kuten 'Frankfurt' ('Splendens') valamonruusu, kaikki kotimaiset kirkonruusukannat sekä 'Agatha' ja 'Empress Joséphine'.
Gallica-ryhmä ranskanruusut, mm. 'Alain Blanchard', 'Duchesse de Montebello', 'Officinalis', apteekkarinruusu ja 'Rosa Mundi', kirjoapteekkarinruusu.
Kerran kukkivat puistoruusut mm. 'Alchymist', 'Immensee' ('Korimro') ja FERDY ('Keitoli').

Pääsääntö

Ruusuja leikataan vuosittain 30%:n säännön mukaan kukinnan lisäämiseksi ja jotta pensaista tulisi tuuheampia ja monirunkoisia. Kun leikataan ja harvennetaan säännöllisesti, pensaiden alaosat eivät vuosien mittaan kaljuunnu. Pensaiden muotoa ja kaunista kasvutapaa on helpompi hallita ja ne kukkivat myös keski- ja alaosistaan. 
Lainaus, Jorma Koskinen: Pensasruusujen leikkaaminen.

***

Rosa rugosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu (tarhakurtturuusu)

Teresanruusun istutin 2015. Sen elämää taidan seurata kaikkein aktiivisimmin, koska se asustaa yläpihalla, leikkimökin läheisyydessä. Teresanruusu näkyy hyvin työhuoneen ikkunasta, joten siksikin se saa ylimääräisiä katseita osakseen. Teresanruusun uudemmista oksista olen leikannut 1/3. Sen kukinta paranee melkoisesti, jos muistaa leikata kuihtuneet kukat pois.

Rosa magnifica - Omenaruusu (Rubiginosa-ryhmä)

Jossain vaiheessa sain päähäni, että meillä täytyy olla omenaruusu. Kun sellaisen puutarhamyymälässä näin, en sen ostamista sen enempää tarvinnut harkita. Omenaruusu muutti meille 2015. Kovin tarkkaan en sen istutuspaikkaa ollut miettinyt ja niinpä se pääsi muiden ruusujen joukkoon Kaivoruusupenkkiin. Paikka oli alkuun ehkä turhan varjoisa, mutta metsän kaatumisen myötä omenaruusukin sai uutta puhtia ryhtyen reippaasti kasvamaan ja kukkimaan. Omenaruusun pitäisi kasvaa 2,5 metriseksi. Sopii siis hyvin punalehtiruusun kaveriksi, kun ei tarvitse toisen kainalossa huomiota kerjätä. Kenties jotain päivänä omenaruusu huitelee punalehtiruusua korkeammalla.

***

Uudelleen kukkivat pensasruusut
Ryhmään kuuluu suurin osa kaikista jatkuvasti tai uudelleen kukkivista pensasruusuista.

Austin-ryhmä, austininruusut.
Bifera-ryhmä, syysdamaskonruusut.
Bourbon-ryhmä, uudelleen kukkivat bourboninruusut.
Centifolia Muscosa-ryhmä, uudelleen kukkivat sammalruusut.
Grootendorst-ryhmä, neilikkaruusut.
Moschata-ryhmä, myskiruusut.
Portland-ryhmä, portlandinruusut.
Puistoruusu-ryhmä, mm. kanadalaiset lajikkeet.
Remontantti-ryhmä, remontanttiruusut.
Rugosa-ryhmä, tarhakurtturuusut.


Pääsääntö

Ruusuja leikataan muuten samoin kuin kerran kukkivia pensasruusuja eli 30%:n säännön mukaan, sillä erotuksella, että kukinnan uusiutumisen jouduttamiseksi kuihtuneet kukat tulisi poistaa niin pian kuin mahdollista. Jotta bourbonin-, syysdamaskon-, portlandin- ja remontanttiruusut ehtisivät huonoinakin kesinä kukkia uudelleen, on kuihtuneiden kukkien poisto tehtävä säännöllisesti ja ajoissa. Leikkaus tehdään, vaikka yhdessä tertussa olisi vielä joku avautumaton nuppu. Sen sijaan, että jäädään odottelemaan viimeistä hitaasti avautuvaa kukkaa, ehditään saada kokonainen uusi kukinto. Näin toimitaan varsinkin jos ruusuihin halutaan vielä kolmaskin kukinta, mikä ei viileinä vesikesinä aina tahdo maassamme onnistua. 
Lainaus, Jorma Koskinen: Pensasruusujen leikkaaminen

***

Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu

Sammalruusun istutin 2012. Se on pikkuinen pensas, korkeus 0,5-1 m. Kukat ovat kerrottuja, vaaleanpunaisia. Parasta sammalruusussa on ehkä sen nuput, jotka ovat "karvan" peitossa. Siitä sammalruusujen nimikin tulee. Tämän postauksen lopussa on kuva sammalruusun nupusta, jossa näet sen sammaleisuuden. Sammalruusu ei ole pahemmin kaivannut leikkaamista. Tappotalvesta 2015/2016 se kärsi melkoisesti ja silloin luulin menettäneeni koko pienen pensaan. Leikkasin kaikki sen kuolleet oksat, vaan sieltä se taas ilokseni  ilmoille ponnisti.

***

Leikkausajankohdat

Uusi virtaus ruusualalla on, että moni tekee kevätleikkaukset jo syksyllä. Useat englantilaiset ruusugurut suosittavat syksyä kevään sijaan, ettei kasvuvoimaa tuhlautuisi. Ajattelutavan mukaan paljon uutta kasvua, uusia silmuja, uutta versoa ja kenties jo puhjenneita lehtiä menee hukkaan viivästyneen leikkaamisen myötä. Kasvi joutuu leikkauksen jälkeen ikään kuin aloittamaan energiatuotannon alusta, vaikka energia olisi ollut parempi käyttää kukintaan. Leikkaamalla ruusut jo syksyllä ei uutta kasvua mene keväällä hukkaan ja kasvuvoimaa säästyy. Yhdysvaltojen ja Britannian lauhkeimmilla vyöhykkeillä ruusut muutenkin leikataan perinteisesti jo tammikuussa, kun ruusut ovat vielä täysin lepotilaisia. Suomessa moni on alkanut leikata ruusujaan jo maalis-huhtikuussa, mikä ajaa saman asian. Syksy juuri ennen talven tuloa on parempi ajankohta varsinkin kasvitautien kannalta, koska monet taudinaiheuttajat eivät tuolloin enää ole aktiivisia. 
Lainaus, Jorma Koskinen: Pensasruusujen leikkaaminen

***

Rosa Hurdal - Norjanruusu (Puistoruusu-ryhmä)

Norjanruusun tilasin Oulujoen taimistolta kesällä 2015. Istutin sen Pikkupuutarhan kivimuurin viereen. Hurdalin ensimmäistä kukintaa sain odottaa toiseen kesään, eikä se kovin runsaskukkainen ole ollut senkään jälkeen. Metsän poistumisen jälkeen norjanruusu on selvästi viihtynyt paremmin. Se on alkanut kasvaa reippaasti ja viime kesänä jo kukkikin kivasti. Norjanruususta tulee iso ruusu, peräti kolmemetrinen. Sen leikkaamiseen minun on perehdyttävä paremmin, sillä sen rennot oksat vaurioituvat talvella herkästi.

Rosa harisonii 'William's Double Yellow' - Viljaminkeltaruusu

Viljaminkeltaruusun istutin kesällä 2015 Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Jälleen kerran virheellinen paikka, sillä kiven tyvessä se toki viihtyi hyvin, mutta jäi korkeammaksi kasvavien perennojen taakse. Niinpä siirsin tämän ruusupensaan keväällä 2018 lähellä olevaan Muuripenkkiin. Kuivan kesän vuoksi ajoitus oli huono. En ilmeisesti huolehtinut kastelusta riittävästi ja nyt Viljami-ressukka on vähän huonossa hapessa. Saapa nähdä, onko siinä ensi kesänä eloa enää laisinkaan.

Rosa Sommerwind - Peittoruusu

Kolme peittoruusu Sommerwindiä ostin kesällä 2014 terassin ruukkuihin. Syksyllä siirsin ne Vasenrinteeseen. Talvella Sommerwindit jäävät yläpihalta rinteeseen kolatun lumimassan alle. Siitä ne eivät ole olleet moksiskaan. Hiukan joudun joka kevät paleltuneita latvoja leikkaamaan, mutta hienosti kukkivat joka kesä.

Pitäisi enemmänkin harrastaa erilaisten monivuotisten kasvien käyttöä ruukkuistutuksissa. Syksyn tullen ne on helppo siirtää puutarhamultaan jatkamaan eloaan tulevina vuosina.

Rosa majalis - Metsäruusu

Metsäruusun taimen toin pihaamme lähellä olevalta autiotontilta 2001. Tämä ruusupensas on nopeakasvuinen ja rehevä. Se myös tekee juurivesoja, jonka vuosi en sitä ihan joka paikkaan tänä päivänä istuttaisi. Vaikka metsäruusu ei ohjeiden mukaan kaipaa leikkaamista, olen omia metsäruusujani surutta leikannut. Hyvin se kukkii, yleensä alkukesästä ensimmäisten joukossa. Tuoksu on hieno ja ruusu vetää puoleensa kaikenlaisten pörriäisten joukon.

Kesällä 2015 tilasin Norjanruusun ohella Oulujoen taimistolta myös ranskanruusu Duchesse de Montebellon. Se on runsaan metrin korkuinen ruusu, jonka istutin Pikkupuutarhan Muuripenkkiin. Norjanruusun tavoin Montebellon kukintaa on saanut odottaa. Ilmeisesti varjostavan metsän poistuminen auttoi asiaa ja viime kesänä se kukki ihan mukavasti. Kuviakin siitä pitäisi olla, mutta enpä vaan löytänyt. 

Nyt loppukesästä ostin alesta kaksi Austin-ruusua: Crown Princess Margaretan ja William Morrisin. Kummankin pitäisi olla aprikoosin sävyisiä. Uudet Austin-ruusuni eivät ehtineet vielä kukkia, joten ensi kesänä on ilmassa jännittävää odotusta.

Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu

Pensasruusujen leikkaamisesta puutarhablogeissa on ennenkin keskusteltu. Minua ei samankaan tiedon toistaminen haittaa ja kaikki lisäopit ovat aina tervetulleita. Kerro, mistä sinä olet löytänyt hyviä pensasruusujen leikkausohjeita ja oletko sinut omien ruusujesi kanssa.

Tässä vielä linkki netistä löytämiini ohjeisiin, joita olen tähän postaukseen kerännyt:
Jorma Koskinen: Pensasruusujen leikkaaminen


Oikein hyvää viikonloppua kaikille!
 


46 kommenttia:

  1. Onpa todella kaunis kattaus pensasruusuja tähän marraskuun harmauteen. Ruusujen oikeaoppinen leikkaus onkin tärkeä osa niiden hoitoa. Valitettavasti vielä aika usein näkee rikkaruohojen seassa kituvia, hoitamattomia pensasruusuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Hyvä huomio. Pidän tärkeänä, että pensasruusujen tyvellä on tilaa hengittää eli rikkaruohot eivät hallitse ruusuistutuksia. Joidenkin pensasruusujen alla minulla kasvaa maanpeitekasveja.

      Poista
  2. Tämäpä oli kiinnostava postaus. Ja ihanaa katsella ruusujen kuvia! Pensasruusut ovat ruusuista kauneimpia - tuossa listassasi, mitä puutarhastasi löytyy, onkin kaikki suosikit ja klassikot.
    Olen todella huoleton leikkuiden suhteen kaikkien kasvien kanssa. Ruusuja (joita minulla onkin vain pensasruusuja) en leikkaa miltei ollenkaan, vain kuivat pois. Koska tulin istuttaneeksi aikanaan Pink Grootendorstin paikkaan, jossa en toivo siitä ihan niin isoa kuin se luonnostaan kasvaisi, olen leikannut sen keväisin noin polvenkorkuiseksi tai kunkin oksan hyvännäköisen silmun yläpuolelta, millä korkeudella sitten onkaan. Täytyykin jatkossa katsoa tuota pointtia, että tietyt ruusut eivät pääsisi kaljuuntumaan alaosastaan. Toisaalta esim. punalehtiruusun korkeankaareva kasvutapa on nimenomaan kaunis ja sellaista toivonkin, siinä alla kasvaa sitten muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, etten tähän mennessä ole kovin oikeaoppisesti ruusujani leikannut. Pikemminkin kuivia ja kuolleita oksia pois ja viime kesinä myös kuihtuneita kukkia, mikä selvästi kiihdyttää uusien nuppujen muodostumista. Lukemieni leikkausohjeiden mukaan pensasruusujen kokoa voi myös rajoittaa, vaikka ne olisivatkin muuten isokokoisia. Punalehtiruusu kuuluukin näköjään siihen ryhmään, jota leikataan mahdollisimman vähän. Minustakin se on kauneimmillaan isona ja kaartuvana. Neilikkaruusu sen sijaan on runsaammin leikattava, vaikka omaani en toistaiseksi ole kovin paljon leikannut. Ei ole ollut tarvetta, eikä se ole vielä laisinkaan kalju alaosistaan.
      Ajattelin tehdä kunnon taulukon leikkausryhmistä ja kulkea sen kanssa keväällä tarkastelemassa ruusupensaita. Ohjeista ja taulukoista huolimatta maalaisjärjen käyttö lienee sallittua.

      Poista
  3. Kiitos tästä kiinnostavasta ja hyvästä koosteesta! Nuo ruusukuvat näyttävät huikean kauniilta näin pimeään aikaan katseltuna - hyvää ruusuterapiaa! Sinulla onkin monenlaisia ruusuja, kuten taisin jo aikaisemminkin mainita. Minulla on tässä vielä etsintä / valinta kesken. Ritausma on ollut ihana, jaan siinä mielipiteesi täysin ja minäkin poistin kukinnot aina kuihtumisen jälkeen. Tosi vanhaa Hansaruusuani olen muutaman vuoden välein leikannut aika paljon ja suht matalaksi, siitä se on tuuheutunut. Vaikkei ehkä ole oikea tapa, mutta on toiminut. Valamonruusun kukka on kaunis, mutta välillä olen hermostunut sen kasvutapaan, varsinkin kun rupesi tekemään juuriversoja rannan pation alle. Nyt se kasvaa kohdassa, missä leikkaan nurmikon sen ympäriltä. Todella kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Olet toiminut ruusujen kanssa aika lailla samoin, kuin minäkin. Hansa-ruusua olen leikannut voimakkaasti. Muutaman vuoden välein leikkaan sen melkein tapille ja sieltä se nousee entistä tuuheampana ja kukkiikin paljon paremmin. Oli oikein tai väärin, mutta hyvin toimii. Itse asiassa paremmin, kuin vaatimattomalla leikkaamisella.
      Valamonruusun siirsin kesällä kokonaan toiseen paikkaan, jossa se saa rauhassa rönsyillä. Vanhassa paikassa se teki juuriversoja naapurin puolelle. Naapurit eivät mitään asiasta sanoneet, mutta en halua aiheuttaa toisille haittaa omilla valinnoillani. Tilalle istutin Austin-ruusut Crown Princess Margarethan ja William Morrisin. Toivottavasti viihtyvät.
      Luultavasti pihani ruusuhankinnat alkavat olla tässä, mutta enpä mene mitään vannomaan. Kummasti niitä saa mahtumaan, kun oikein haluaa.

      Poista
  4. Uuh, mikä valikooma ruusuja! Jos mullolis enemmä tilaa, olis niitä mullaki huamattavasti enemmä ku ny. Mutta, neilikkaruusut leikkaan joka kevät 20-30cm tapille. Sopiivat paremmi piänehen tilahan. Korkeus jää ehkä 70cm - metrihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän ole ihan hyvä ratkaisu tehdä ruusujensa kanssa niin, kuin parhaaksi näkee. Yhtään ruusupensasta en ole leikkaamalla tai leikkaamattomana saanut hengiltä. Toki yritän opetella oikeaoppiset leikkaustavat, mutta tarpeen mukaan luovuus lienee sallittua.
      Meidän tontti on 1473 neliötä ja talo käytävineen vie siitäkin osan. Taidan olla ahtamisen mestari, sillä mielestäni vielä olisi tilaa. Ehkä muutaman vuoden päästä katoan puskieni joukkoon.

      Poista
  5. Kylläpä siulla on hyvä valikoima pensasruusuja. Meillä 'Ilo'- ruusuu jo jaettiin tuonne mehtäalalle. Harmi kun monet pensasruusut juurivesoja runsaasti lykkeväät. Hyvä postaus ruusunleikkauksesta ja lajikkeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahneella on ruusuinen loppu, tässä tapauksessa. Muutama vuosi sitten iski ihan hillitön pensasruusukuume. Onneksi se laantui, muuten loppuisi tila kesken.
      Niistä juurivesoista minäkään en tykkää. Toistaiseksi kovin moni ruusupensas ei sillä saralla ole ollut haitaksi. Valamonruusun viime kesänä siirsin juuri juurivesojen vuoksi.
      Mukavaa, jos leikkausohjeista on hyötyä sinulle ja muille. Olin pitkään ajatellut, että jonkinlainen yhteenveto olisi itselleni tarpeen.

      Poista
  6. Tämä oli hyvä yhteenveto!
    Jos on epävarma leikkaustyylistä, paras tapa on leikata harventaen vanhimpia oksia. Silloin ei yleensä mene kauheassti metsään.
    Kerran yksi tuttavani ihmetteli, miksei hänen pensasruusunsa ikinä kuki. Kun aikamme juttelimme, paljastui, että hän leikkasi joka syksy kaikki pensaat mataliksi. Ei ollut ihme, että pensaat eivät kukkineet.
    Vieläkin monilla on sellainen käsitys, että puutarha täytyy jotenkin siistiä ja leikata aivan totaalisesti ennen talvea. En oikein tajua, mistä tämä on lähtöisin. Mutta ehkä tällä systeemillä haetaan jotain totaalista siistiytymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Useimpien ruusupensaideni kanssa olen noudattanut maltillisuutta, jotta en tekisi suuria tuhoja. Tänä päivänä tietoa on paljon ja helposti saatavissa. Koin tarpeelliseksi laittaa sen ruusujen leikkaamisen osalta jotenkin yksinkertaisempaan muotoon, jotta sen omaksuminen olisi helpompaa.
      Minusta tuntuu, että puutarhaihmisissä on kaksi merkittävää ryhmää. Toinen ei tee puutarhassa koskaan mitään ja toinen tekee kaiken mahdollisen ja mahdottoman - eikä suinkaan positiivisessa mielessä. Toivottavasti itse kykenen pysyttelemään jossain kultaisesen keskitien paikkeilla. Koen olevani aikamoinen amatööri ja harrastelija, mutta tiedon- ja oppimisen janoni on kyltymätön. On se kantanut hedelmääkin.

      Poista
  7. Kauniita kuvia ja hyödyllistä asiaa! Pitää pistää tämä postaus korvan taakse, niin voin käydä katsomassa vinkkejä siinä vaiheessa kun ovat omassa puutarhassa ajankohtaisia. :)

    En ole erityisesti ruusuihminen, mutta muiden ruusukuvia on kiva ihailla. Itsekin olen kyllä huomannut hieman lämmenneeni ruusuillekin. Nyt syksyllä istutin sammalruusun ("Vaarala"). Näin sammalruusun jossain puutarhaohjelmassa ja olin saman tien myyty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! Sepä postaukseni idea olikin, että myös muut siitä hyötyisivät. Olen saanut paljon hyvää tietoa muiden blogeista ja joihinkin palaan joka vuosi ellen useamminkin.

      Aloitin aikanaan ryhmäruusuilla, mutta minusta niiden hoitaminen vaati enemmän aikaa ja vaivaa. Talvenkestävyyskään ei ollut paras mahdollinen. Pensasruusuja on muutamia ollut pihassamme alusta lähtien, mutta blogielämän myötä ihastus löysi ihan uuden tahdin.

      Vaarala onkin kaunis sammalruusu. Oman sammalruusuni tarkan nimen olen kadottanut. Voisinkin talven aikana kaivaa vanhoja tietoja ahkerammin, jos nimen jostain löytäisin.

      Poista
  8. Nyt oli runsaasti silmänruokaa, ihania ruusuja! Meillä ei vielä ruusuja kasvakaan, mutta ehkä tulevaisuudessa asia korjaantuu. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varo vaan Heidi, ettei sinuun iske samanlaista pensasruusuvillitystä, kuin minuun muutama vuosi sitten. Yhtään en kadu. Pensasruusut ovat helppoja ja kauniita.

      Poista
  9. Kiva postaus ja on varmasti minulle jossain vaiheessa tarpeellinen. Omat ruusuni ovat vielä pieniä enkä ole tarvinnut niitä vielä leikata. Sinulla on aika iso tontti kun mahtuu näinkin isoja ruusuja paljon. Oletko laittanut niille minkälaiset istutusvälit? Minä olen vielä aloittelija ruusuasioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tontti on 1473 neliötä ja siitä ison viipaleen vie talo ja yläpihan käytävät. Olen systemaattisesti vähentänyt nurmikkoa. Yläpihalla sitä ei ole ollenkaan. Ruusupensaita meillä kasvaa muutamassa keskittymässä, joissa isommilla pensailla istutusväli on 1,5-2 m. Pienemmillä ruusuilla alta metrin. Ajatus joidenkin kohdalla on ollut, että täysikokoisina ne muodostavat yhtenäisen ryhmän, kuten on tapahtunutkin.
      Minä olen aikamoinen amatööri ja harrastelija näissä puutarha-asioissa. Kaiken olen oppinut kantapään kautta ja melkoisesti viime vuosina toisten puutarhablogeja lukemalla. Kokeilemalla oppii aika hyvin.
      Sinulla on paljon tietoa kasveista, samat perustiedot pätevät pitkälti kaikkiin kasveihin.

      Poista
  10. Kauniita ruusukuvia pimeän päivän piristykseksi! Minulle kyllä hyödyllistä tietoa, sillä viime kesänä hankin uusia pensasruusuja enemmän kuin koskaan. Toki ensin täytyy odottaa, ovatko edes hengissä tulevan talven jälkeen:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, sinuunkin on iskenyt pensasruusukuume. Olisihan sitä voinut enemmänkin hankkia tietoa ennen ruusujen hankintaa, mutta hyvin niiden kanssa olen pärjännyt. Minusta useimmat ruusupensaat ovat aika kestäviä. Vain silloin hankalana talvena 2015/2016 tuli tuhoja, mutta niitähän tuli moniin muihinkin kasveihin.
      Toivottavasti uudet ruususi talvehtivat hyvin ja pääset nauttimaan niistä ensi kesänä.

      Poista
  11. OI, kun sinulla on paljon ihania ruusuja ♥ Montako erilaista? MInulla on muutamia erilaisia pensasruusuja, joita olen leikannut kaikkia samalla peraatteella: postanut vanhoja oksia ihan alhaalta asti. Haluaisn kyllä lisää ruusuja, mutta hoitovaiheessa piikit häiritsevät....
    Kiitos hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiemmin en ole ruusupensaitani edes laskenut, joten tein sen nyt. Meillä on 24 erilaista ruusupensasta, joitakin samoja kasvaa kahdessa tai useammassa paikassa.
      Monet ruusut ovat tosi piikikkäitä, mutta en ole kokenus sitä kovin suureksi haitaksi. Isompia leikkaamisia on sen verran vähän. Kunnon ruusuhanskat ovat kyllä hyvä apu. Sellaiset löysin 2016. Tässä linkki hanskoja käsittelevään postaukseen. https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2016/07/ruusuhanskat-vihdoinkin.html.

      Poista
  12. Sinä olet ruusujen -kuningatar:)
    Kauniita:))
    oi´´tuli kesää ikävä ja ruusuja:)
    Tämän tarinan tulen talven pimeinä päivinä lukemaan uudestaan ja uudestaan:)
    Kiitoa Between!!
    Oikein ihanaa viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Mukavaa, että postaukseni tuo sinulle iloa. Se lämmittää mieltäni kovasti. Kuukauden päästä on talvipäivän seisaus ja siitä alkaa matka kohti kesää. Anna ajan kulkea siivillä, niin pian sinullakin on taas kesä.
      Minulla on ystävä, joka viettää syntymäpäiviään 4.5. eli ruusun (Roosa, Rosa) nimipäivänä. Hän on intohimoinen ruusun ystävä. Koskaan ei tarvitse miettiä, mitä onnittelukukkia hänelle valitsee.
      Näin lauantai-iltana viikonloppu tuntuu oikein leppoisalta. Sellaista toivon sinullekin.

      Poista
  13. sinulla on uskomattoman paljon kauniita ruusuja puutarhassasi Between. tämä koontasi ruusujen leikkaamisesta tuli kyl tarpeeseen minullekin, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona! Muutama vuosi sitten minuun iski kunnon ruusupensausinnostus. Tai sitä voisi kutsuja ja ahneudeksi. Mutta niin ihanaa ahneutta, jonka seurauksista nautin joka kesä yhtä paljon.
      Mukavaa, jos postauksesta on sinullekin hyötyä. Se oli yksi tavoitteistani postausta tehdessäni.
      Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  14. Kiitos Suvi! Enää kuukausi talvipäivän seisaukseen ja sitten voikin jo alkaa odotella kesää.

    VastaaPoista
  15. Kiitos Suvi! Ei yhtään haittaa, vaikka tulisi useampikin kommentti. Omakin ajatus välillä harhailee niin, että kommelluksia sattuu.

    VastaaPoista
  16. Olipa mukava selata pitkä lista ruusujasi. Mukava, kun kerroit miten ne ovat lähteneet kasvamaan ja kehittymään. Omat ruusuni ovat vielä melko uusia, eikä minulla kovin montaa olekaan, mutta silti oli kiinnostava ja innostava postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sait tästä postauksesta leikkausvinkkejä, vaikka jutusta tulikin varsinainen maratooni.
      Pari vuotta ruusupensaiden kanssa tuntuu olevan odottelua. Sitten ne ilmeisesti päättävät kotiutua, alkavat kasvamaan ja kukkimaan.

      Poista
  17. Hyvänen aika miten paljon sinulla on ruusuja♥ Meillä erilaisia kurtturuusuja, joista osa kohta kai kiellettyjä paitsi ei ainakaan hansa, jonka tuoksu ja kukinta on uskomatonta. Mustialan ruusu ei toimi sadekesinä. Juhannusruusun päihittää meilä ristinummiruusu, jonka pienen taimen sain puutarhaamme kuvaavalta ruususeuralaiselta. Kulkee kädestä käteen, olen jo jakanutkin. Ihastuin matalaan Snow Pavementiin ja istutin sitä kurtun joukkkoon, mutta sinne se piiloutui. Sen korkeus on vain metrin, mutta kukinta on sitkeää ja kaunista. Äidin ja isän ok-talolta toimme vaaleanpunaista ruusua, jota kukaan ei ole tunnistanut. Se kukkii vain heinäkuun, mutta ei vaadi mitään hoitoa.

    Hyvä ja kaunis juttu♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena!
      Pikkuisen on ruusuinnostukseni lähtenyt karkuun, mutta luultavasti nyt alkaa joukko olla koolla.
      Kurttulehtiruusuista vain perus Rosa rugosa on haitallinen. Tarhakurtturuusujen kanssa ei ole hätää. Sinulla on ruusuja, joita minulla taasen ei ole. Ruusuissa on niin valtavasti eri lajikkeita, että varmasti jokainen löytää itselleen mieluisan.

      Poista
  18. Olipas semmoinen tietopaketti, ettei jaksanut kaikkea edes lukea! Tähän on hyvä palata myöhemmin. Itsekin olen vasta opetellut ruusujen leikkausta, enimmäkseen vain ne kuolleet pois ja lyhentänyt. Ja leikkaan aina ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta, ettei kasva sisäänpäin.
    Ihana ruusuvalikoima sinulla:) Olen itsekin hankkinut viime vuosina useita pensasruusuja ja ihastunut kyllä täysillä niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Tuli tosi pitkä juttu, kun halusin kaikista ruusuistani kuvan ja tekstiäkin kertyi. Toivottavasti et läkähtynyt lukemisen piinaan.
      Postausta tehdessäni huomasin, ettei ruusujen leikkaaminen kovin vaikeaa ole. Pitänee kuitenkin opetella nuo muutaman perussäännöt.

      Poista
  19. Kiitos hyvistä leikkausvinkeistä!
    Ruusutarhan tarhakurtturuusut ovat kasvaneet jo reiluun mittaan ja olen poistanut niistä oksia alhaalta saakka. Ensi keväänä leikkaan niitä reilusti lyhemmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Kurtturuusut tuntuvat kestävän leikkaamista monia muita reilummin. Nyt voi talven aikana opiskella leikkaamista ja ryhtyä heti keväällä harjoittelemaan.

      Poista
  20. Kiitos hyvästä postauksesta👍 Sama täälläjotta tähän asti olen vain poistellut kuivuneita ja muuten vain huonossa kohtaa olevia oksia. Toisinaan kyllä myös alhaalta asti vanhimpia oksia. Tuota kuihtuneiden kukkien leikkaamista pitäisikin tehdä paljon enemmän, Montykin siitä aina muistuttelee😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Viime kesänä koitin kunnostautua kuihtuneiden kukkien leikkaamisessa. Siinä sai välillä olla vikkelä, kun ruusut kukkivat eri tahtiin ja eri paikoissa. Monty tietää, mistä muistuttelee. Sen huomasin konkreettisesti kesällä.

      Poista
  21. Hieno postaus Between, kiitos tästä. Tästä on varmasti monelle hyötyä. Luulen, että palaan tähän postaukseesi myöhemminkin. Sinulla on ihanan paljon erilaisia ruusuja.

    VastaaPoista
  22. Onpa niitä! Minäkin haluaisin pari lisää (hyvin vaatimattoman kokoelman jatkoksi), mutta miten sitä sitten valitsee, mitä ottaa, kun on niin paljon ihania...

    VastaaPoista
  23. Tekeekö William Double Yellow-ruusu runsaasti juurivesoja? Vai onko pensas ollut hengissä nyt? Mietin josko istittaisin sen mutta saaviin sitten. 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. William-ruusuni ei toipunut siirrosta. Harmittaa kovasti, mutta enpä ole saanut uuttakaan hankituksi. William tekee juurivesoja, joten suosittelen saaviin istuttamista. Tappelen kesä toisensa jälkeen metsäruusun juurivesojen kanssa, joten jos vaivan voi ennakolta estää, se kannattaa tehdä.

      Poista
    2. Harmi, ettei toipunut :/. Ok, hyvä tietää tuo, että tekee juurivesoja. Laitan saaviin siis. Kiitos! 🙂

      Poista
    3. Harmillista tosiaan. Onneksi noita ruusuja on muutenkin jo monta. Saattaa olla, että Wiljami vielä pihaani muuttaa. Myös Austin-ruusut kiinnostavat kovasti.

      Poista
  24. Minuakin kiinnostaa Austin-ruusut, kirjoittele niistä jos aiot hankkia :). Olen 2-vyöhykkeellä, ehkä yhtä Austin-ruusua voisi kokeilla aluksi. Toisaalta vartettuihin ruusuihin suhtaudun varauksella, mutta noissa tuo kukka on omaa luokkaansa. Hankkijalla on ainakin yhtä Austinia myynnissä, taisi olla Auslo-nimellä se ruusu (Entinen William shakespeare 2000.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut kaksi Austin-ruusua, mutta menetin kummatkin yhtenä vaikeana talvena. Nyt on haaveissa ainakin yksi, kenties Pilgrim. Paikkakin on jo suunniteltuna. Uskon Austin-ruusujen pärjäävän myös II-vyöhykkeellä. Saaripalsta-blogin (https://saaripalsta.blogspot.com/) Sailalla on kokemuksia Austin-ruusuista. Hän on taitava kasvi-ihminen ja tietää valtavasti kasveista. Pääkaupunkiseudulla Puutarhanikkarit (https://puutarhanikkarit.fi/) on yksi parhaista Austin-ruusujen hankintapaikoista. Heillä on myös verkkokauppa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!