maanantai 17. huhtikuuta 2017

Sulo Vilénit eli kun halvalla saa...


Viime viikkoisen, Espooseen suuntautuneen asiointipäivän päätteeksi poikkesin Honkkariin ostamaan uusia oksasaksia rikkoutuneiden tilalle. Löysinkin tarvitsemani, joiden kanssa olin jo menossa autolla, kun päätin käydä katsastamassa ulkopihan tarjonnan. Pensaita ja kausikukkia oli jo hyllyt ja myyntipöydät pullollaan. Meillä on kuitenkin maa vielä jäässä, joten istuttamaan ei hetkeen pääse. Enkä päällisin puolin vilkaistuani edes nähnyt mitään kiinnostavaa.

Sen sijaan ulkopihan yhdessä nurkassa törmäsin jättikokoiseen keramiikkakurpitsaan. 40 x 40 senttiä kanttiinsa, jos nyt tuollaista ympyriäistä voi siten mitata. Kurpitsalaatikoiden vieressä oli hintalappu -80 %. Kurpitsan hinnaksi tuli 4 euroa. Kiersin ja kaarsin kurpitsoita ja mietin, mitä sellaisella tekisin. En yhtään mitään. Lähdin jo kohti ulkopihan porttia ja palasin takaisin. Taskussa kilisi parkkikolikoita. 4 euroa!!! Eihän se ole hinta eikä mikään. Kyllä meidän puutarhaan yksi keramiikkakurpitsa sopii.


Kannoin painavan ja pölyisen kurpitsan kassalle. Totesin tytölle, että ehdin juuri edellispäivänä pestä ja siivota auton niin ulkoa kuin sisältäkin. Hyväntuulinen myyjä ojensi minulle kaupanpäällisiksi ison muovikassin, vaikka kurpitsa ei sellaiseen mahtunutkaan. Kassilla sain kuitenkin suojattua autoa sen verran, ettei kurpitsan pölyt päässeet tarttumaan kangasosiin. 

Tuli siis tehtyä "Sulo Vilénit" eli hommattua jotain, mitä ei välttämättä tarvitse, mutta kun kerran halvalla sai. Monet Tankki täyteen -ohjelmaa aikanaan katsoneet varmasti muistavat, kuinka Sulolla oli tapana sortua välillä vähän kyseenalaisiinkin hankintoihin vain siksi, kun oli niin halpaa.

Nyt kurpitsa seisoo pergolan sivupöydällä odottamassa tulevaa sijoituspaikkaansa, joka on vielä mietinnässä. Laitoin kurpitsalle pienen kruunun, jotta se ei tuntisi oloaan yksinäiseksi kylmän kolealla pihalla kyyhöttäessään. Minusta kurpitsa on aika söötti ja olen tyytyväinen edulliseen ostokseeni. Ikinä en kyllä täyttä hintaa siitä olisi maksanut.

PS. Yllätysostos muistutti minua myös siitä, miksi yleensä auton takapaksissa kulkee työhanskat ja pari jätesäkkiä. Täytyypä taas muistaa palauttaa ne talven jäljiltä takaisin autoon. Kesäkaudella autoon tuppaa ilmestymään vähintäänkin multaisia yllätyksiä.