sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Välillä vähän sukkia ja tumppujaLaatikko on pullollaan lankoja, sillä joka kerran tarjouksen ohi kävellessä muutama kerä tarttuu mukaan. Ja kivahan se on, että inspiraation tullessa voi heti ryhtyä toimeen. Meidän lähimarketissa on kyllä muutama peruslankakerä aina hyllyssä, mutta eivät ne tuolla omassa laatikossakaan miksikään happane.


Mitään ihmeideoita ei ole päähän päässyt putkahtamaan, joten näin syksyn alkuun olen yrittänyt tuhota vajaita keriä. Aloitin kirjavista langoista, joihin olen yhdistänyt yksiväristä. Jos vain niistäkin on vajaita keriä löytynyt. Aina ei löydy ja silloin on otettava avaamaton kerä käyttöön.

Nämä polvisukat kudoin fuksianpunaisesta 7-veikasta ja sävyyn sopivasta 7-veikan Polkasta. Mallineuleena on neljä kerrosta 3 o, 1 n ja viides kerros kaikki nurin. 

 
Koska pinkkisävyistä Polkaa jäi vielä vähän, kudoin lasten nilkkasukat, joihin terät kudoin vaaleanpunaisesta 7-veikasta.


Toiset lasten nilkkasukat kudoin turkoosista 7-veikasta ja 7-veikan turkoosiväsyisestä Raidasta. Resoreissa kudon nykyisin aina oikean silmukan sen takareunasta, sillä minusta neuleesta tulee silloin kauniimpi ja napakampi. Näin myös vahvistetussa kantapäässä. 


Lilat nilkkasukat on niinikään 7-veikkaa. Mallineuleen aloitin kutomalla joka puikon alussa 1 n, 1 o, 1 n ja näiden jälkeen puikon muut silmukat oikein. Siirsin mallineuletta joka puikolla yhdellä silmukalla eteenpäin. Näin kohokuvio kiertää sukan ympäri. Jalkaosassa kudoin mallineuleen vain jalan päälle. 


Välillä teki mieli vaihtaa vihreään ja sen vuoksi oli pakko kipaista naapurikylän paremman lankatarjonnan pariin. Nilkkasukat syntyivät vihreästä 7-veikasta ja vihreäsävyisestä 7-veikan Polkasta.


Vihreiden sukkien valmistuttua palasin jälleen vajaiden kerien tuhoamiseen. Punaista lankaa minulla on tallessa useampi kerä, sillä rohmusin sitä loppukeväällä erään kaupan tarjouksesta. Perusvärejä on hyvä olla aina varastossa, sillä niille löytyy kyllä käyttöä. Kauppojen valikoimista löytyy yleensä uutuusuvärit ja suosituimmat langat, joten välillä perusvärejä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa tai tilata verkkokaupoista.

Punaiset nilkkasukat kerrosrivinousumallilla valmistuivat siis 7-veikan kirkkaanpunaisesta ja 7-veikan punasväyisestä Raidasta, joka riittikin juuri ja juuri näihin sukkiin. 


Viime talvena kudoin ensimmäiset tumput vuosikausiin. Tumput ovat kivaa vaihtelua sukkien välillä ja ne valmistuvatkin nopeasti. Niihin voi käyttää vielä pienemmät jämäkerät. Ruskeasävyistä Polkaa oli laatikossa niin vähän, ettei ollut varaa etsiä kerästä molempiin tumppuihin samaa aloituskohtaa. Luonnonvalkoinen yhdistää tumput pariksi, joten tuskin haittaa, vaikka raidat eivät menekään samalla tavoin molemmissa tumpuissa.


Viime vuoden kirjavaa Viidakko-lankaa hillitsin yhdistämällä siihen tummansinisen 7-veikan resorissa, peukaloissa ja kärjessä. 


Ja vielä fuksianpunaista lankaa yhdistettynä Polka-lankaan. 

Nyt kutkuttaisi aloittaa jotain monimutkaisempaa ja opetella kenties uusia mallineuleita. Toisaalta telkkua katsellessa yksinkertaisuus on neuleessa valttia. Väreillä on kuitenkin kiva leikitellä.


Mukavaa ja aurinkoista lokakuun viikonloppua kaikille!