torstai 18. toukokuuta 2023

Koska kukkii -haasteen loppuraportti

Glaucidium palmatum - Sinikämmen
 

On aika tullut tehdä Koska kukkii -haasteen yhteenveto, sillä viimeinen neljästä kisaan osallistuneesta perennasta on aloittanut kukintansa.

Osallistuin Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan Koska kukkii -haasteeseen 22.2.2023. Valitsin seurattaviksi alla mainitut perennat. Lihavoituja tekstejä klikkaamalla pääset kunkin kasvin kukintaa koskevaan raporttiin.

Arvio 20.5. - Toteutunut 17.5. Glaucidium palmatum - Sinikämmen
Arvio 14.5. - Toteutunut 22.4. Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä
Arvio 20.4. - Toteutunut 22.4. Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka, valkoinen
Arvio 15.5. - Toteutunut 11.5. Trillium erectum - Punakolmilehti

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 14.5.2023

Siihen nähden, miten vaikeaa kukinta-aikoja on ennustaa, arvioni menivät yllättävän lähelle. Valkotäpläimikän kukinnan arvioin paljon myöhäisemmäksi, kuin sitten tapahtui. Muihin osumiin aion olla tyytyväinen.

Kuvassa on tämä viimeinen seurattava eli sinikämmen äitienpäiväsunnuntaina 14.5. Enpä olisi uskonut, että rankkasateista ja kovasta tuulesta huolimatta se kasvaa kukkavaiheeseen reippaana ja vikkelänä. Saattaa olla, että sinikämmenen nuput ovat olleet avoinna jo päivä pari aiemmin. En ole ehtinyt sitä käydä tsekkaamassa, joten merkitään viralliseksi kukintapäiväksi 17.5.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen

Hän on niin hellyttävän kaunis. Sinikämmenestä minulle tulee mieleen pehmoinen nallekarhu, mikä johtunee tuosta kämmen sanasta. Joissain saduissa karhuja nimitetään mesikämmeniksi. Olen pitänyt sinikämmentä vaikeana kasvatettavana. Tosin minulla ei ole aavistustakaan, mistä moinen ajatus päähäni on putkahtanut. Kun sitten tämän kasvin kesällä 2017 sain omakseni, olin ikionnellinen. Ja vielä onnellisempi, kun se toissasyksyisen siirron jälkeen on hyvissä voimissa.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen


Kasvin selviytymistä suurempi yllätys on kahden pikkuisen taimen ilmestyminen sen viereen. Toisessa on jopa nuppu. En kyllä muista, että sinisen sinikämmenen kukka olisi alkuvaiheessa valkoinen. Minusta se on aina sinertänyt heti ensisenteillä. 

En taatusti ole ostanut ja istuttanut valkoista sinikämmentä. Sellainen on ollut mielessä, joskin toteutumattomana ajatuksena. Miten ihmeessä on mahdollista, jos tuosta valkoisesta nupusta kehkeytyy valkoinen kukka? Otan uusia kuvia ja kerron tilanteen edistymisestä.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen

Joku ötökkä on pikkuisen lehtiä käynyt maistelemassa. Syyllinen saattaa hyvinkin olla kotilo, sillä sateella ne mönkivät jälleen esiin. Käyn laittamassa Ferramol-rakeita, kunhan kerkeän.

Trillium erectum - Punakolmilehti

 
Postauksen lopuksi vielä kuva edellisestä raportoitavasta eli punakolmilehdestä. Se kukkii yhä 7 kukan voimalla. Kokonaiskuvia kukasta saadakseen on lauottava kameralla yhden käden otoksia tai kupsahdettava maahan selälleen. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon.

Trillium erectum - Punakolmilehti

 

Lämmin kiitos Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalle tästä oivallisesta haasteesta. Se saa joka kerta harmaat aivosolut liikkeelle ja houkuttelee kiertämään puutarhaa entistä aktiivisemmin. Ehkä ensi vuonna taas samoissa merkeissä?

Leppoisaa helatorstaita kaikille!