maanantai 28. lokakuuta 2019

Jokunen sukka putosi taas puikoilta


Puikot tarttuvat käsiini heti, kun illalla istun sohvalle. Ei sille näköjään voi mitään. Tällaisia kutomuksia on pudonnut puikoilta.

Luonnonvalkoisesta 7veikasta polvisukka, jossa mallineule muistuttaa kaaripitsiä, mutta ihan samanlainen se ei ole. Yhtä helppo kuitenkin. Aloituksen resorissa on 62 silmukkaa. Resorin jälkeen lisäsin yhden silmukan, jotta luku olisi mallineuleen vaatima seitsemällä jaollinen. En halunnut muuttaa mallineuleen silmukkamäärää, joten kavensin ylimääräiset silmukat nilkan resorissa. 2. ja 3. puikoille jätin 14 silmukkaa kumpaankin, jotta saatoin tehdä kuvion jalkapöydän päälle.


En tiedä, mistä ohjeen olen löytänyt. Minun keksimäni se ei ole. 
 
1 krs    6 o, 1 n
2 krs    4 o, 2 yhteen, lk, 4 n
3 krs    3 o, 2 yhteen, 1 o, lg, 1 n
4 krs    2 o, 2 yhteen, 2 o, lk
5 krs    1 o, 2 yhteen, 3 o, lk, 1 n
6 krs    2 yhteen, 4 o, lk, 1 n
7 krs    6 o, 1 n
8 krs    6 o, 1 n
jatka    2-6 kerroksia


Kirsikanpunaisen nilkkasukkaan käytin mallineuleena kerrosrivinousua. Toisena lankana on 7veikan punaharmaan sävyistä Raitaa. Kerrosrivinousun toteutin siten, että kudoin raitalangalla kolme kerrosta 3 o, 1 s kutomatta nostaen. Neljännellä kerroksella kudotaan perusvärillä kaikki oikein. Kärkiosiossa kudoin mallineuletta 2. ja 3. puikoilla.


Punaruskeasta 7veikasta kudoin kahdet sukat lapsille. Kärjen valkoiseen osioon ompelin viimeistelytöiden jälkeen mustalla langalla silmät ja nenän.


Idea tällaiseen eläinhahmoon löytyi jälleen kerran ohjeita ja kuvia netissä selatessani. Pyrin kirjaamaan omaan käyttöön ottamistani ohjeista lähteen ylös, mutta tälläkin kertaa ohitin kuvan sen enempää ajattelematta, enkä sitten myöhemmin sitä enää löytänyt.


Raitasukkia on kiva kutoa. Ne valmistuvat nopeasti, eikä niihin tarvitse mitään ohjetta. Kummatkin sukat on kudottu 7veikasta ja silmukoita on 12/puikko. Resorissa ja kantalapussa kudon lähes aina oikeat silmukat takareunoistaan, jolloin jäljestä tulee napakampi ja kauniimpi.


Näissä raitasukissa lankoina on 7veikan peruspunainen ja raidallinen kausiväri Jouluaatto, jota löytyi kaupoista vuosi sitten. Resorina käytin viiden silmukan valepalmikkomallia.

Aronia

Ei pitäisi verrata omia tuotoksiaan toisten tekemiin. Silti pysähdyn välillä miettimään, kannattaisiko näistä sukkatalkoista mennä jotenkin eteenpäin ja kehittää omia taitojaan. Nämä ajatukset viriävät varsinkin silloin, kun käyn Auring*n ihanat -blogin Inkan toinen toistaan kauniimpia ja taidokkaampia neuleita ihailemassa. Tärkeintä on kuitenkin tehdä sitä, mistä tulee itselle hyvä mieli ja minkä avulla voi halutessaan ilahduttaa myös muita.