sunnuntai 13. tammikuuta 2013

11 kysymystä tuplasti


Sain 11 kysymyksen haasteen parista blogista ja ensinnä vastaan Mökkipuutarhassa -blogin kysymyksiin:
1. Paras puutarhasi maanpeitekasvi
 • Sain vuosia sitten naapurilta sekä Kevätkaihonkukkaa että Taponlehteä ja kumpainenkin on kotiutunut meille hyvin. Olen levittänyt niitä vähän sinne sun tänne. Taponlehti tuntuu viihtyvän hyvin varjoisilla paikoilla.
2. Luonnonkivipengerrys vai muurikivi?
 •  Kumpikin puolustaa paikkaansa sopivassa ympäristössä. Meillä ei ole pahemmin kumpaakaan, kun muurikivi on niin kallista ja luonnonkiviä ei tontilta ole montaa löytynyt.
3. Suosikki puutarhakirjasi
 •  Suomalainen ruusukirja (Alanko-Joy-Kahila-Tegel) on tullut luettua pariinkin kertaan. Siitä huokuu innostus ruusuihin ja lisäksi kirja on selkeästi suomalaisten asiantuntijoiden tekemä kirja suomalaisiin oloihin.
4. Haittaako sinua jos nurmikossa kasvaa sammalta?
 •  Toisinaan haittaa ja toisinaan ei. Viime vuosina meidän nurmikkoomme on tullut hyvinkin voimakkaasti sammaloituneita paikkoja, joita aina välillä innostun kohentamaan. Lopulta sitten totean, että anti olla ja tyydyn jatkamaan suunnitelmaani vähentää nurmikon määrää.
5. Töissä huomasin että useimmat eivät pidä vuorenkilvestä eikä pensashanhikista, löytyykö näille paikka pihastasi?
 •  Löytyypä hyvinkin ja kumpaistakin. Aikanaan istutin pensashanhikkia naapurin aidan läheisyydessä olevaan jyrkkään rinteeseen. Luin, että se menestyisi vähän varjoisammassakin paikassa, mutta ei se kyllä meillä menestynyt. Sen jälkeen olen pyöritellyt pensaita parissakin paikassa ja nyt niitä kasvaa Varaparkkipaikan reunustalla. Syksyllä pensashanhikit kyllä kukkivat kiitollisen pitkään ja ovat kuin pieniä aurinkoja muuten jo harmaaksi käyvässä maisemassa.
 • Vuorenkilpien sitkeydestä ja monikäyttöisyydestä tykkään. Tuntuu, etteivät ne kaipaa muuta kuin luvan kasvaa ja olla möllöttää ja niiden avulla voi naamioida kaikenlaisia kumpuja ja muita vaikeita kohteita. Yksittäisinä kasveina ne eivät ole kovin kauniita, mutta isossa joukossa ja etenkin keväällä niiden kukintaa on jo tottunut odottamaan.
6. Puutarhasi pahin riesa, onko sitä?
 •  Tienvarren ojan puolelta on alkanut tulla vuohenputkea ja se vasta varsinainen riiviö on. Leviää vimmatusti ja on todella vaikea hävittää. Sain sitä myös eräältä tutulta parin perennan myötä ja vastedes kyllä putsaan saamani taimet mahdollisimman hyvin.
7. Elokuva, josta pidät
 •  Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander (1982). Kävin aikanaan katsomassa sen ystäväni kanssa leffateatterissa ja sittemminhän siitä on tullut suomalaiseen jouluun kuuluva tv-traditio. Myöhemmin olen samalla tavoin vaikuttunut Lars von Trierin elokuvasta Dancer in the Dark (2000), jonka pääosassa esiintyi islantilainen laulaja-näyttelijä Björk.
8. Onko elintarvikkeiden alkuperä ja valmistusmaa tärkeä tehdessäsi ostopäätöksen? 
 •  Alkuperä ja hinta vaikuttavat ilmanmuuta. Onpa jäänyt jokunen tuote kokonaan ostamatta nimenomaan alkuperämaan vuoksi.
9. Painatko torkkua kun herätyskellosi soi vai nousetko heti ylös?
 •  Kokemuksesta tiedän, ettei parane painaa torkkua. Olen nimittäin kerran sen tehnyt ja nukkunut tehokkaasti pommiin. Eli nousen ylös, vaikka kyllä se välillä on todella vaikeaa.
10.Tämä on sama kuin Pirkon kysymys. Mihin haluaisit matkustaa ja miksi?  
 •  Tämä on niitä elämäni vaikeita kysymyksiä, sillä olisi helpompi vastata, mihin en halua matkustaa. Italiassa on tullut matkattua useampaankin kertaan, mutta kovasti tekisi mieleni vaikkapa lentää Milanoon ja lähteä sieltä autolla Garda-järven ympäristöön. Ehdottomasti kävisin Isola Bellan saarella, jossa on upea barokkilinna puutarhoineen ja kenties jatkaisin matkaa kohti alppeja.
11. Mikä asia sai sinut tänään hymyilemään?
 • Eiköhän se jälleen ollut meidän karvakorvainen Juusomme, joka hyppäsi Hesarin päälle, eikä sitten osannutkaan päättää, mille sivulle lösähtäisi rapsutuksia kerjäämään. Kenties tuo lehden uusi tabloid-koko hämäsi sitä.
 
Myös Garden of My Dreams -blogista tuli 11 kysymystä, joihin vastaukset tässä:

1. Lempivärisi puutarhassa?
 •  Valkoinen ja liila jostain syystä houkuttelee, mutta kukka kuin kukka saattaa olla mieluinen väriin katsomatta.
2. Harrastuksesi?
 •  Aina on joku kirja meneillään. Jollei ole luettavaa, on kyllä tosi hankala olo ja lopulta on pakko lähteä kirjastoon. En myöskään osaa istua ilman käsitöitä ja ristipistoja onkin tullut harrastettua. Kirjoittaminen on myös kuulunut aina arkeeni, eri aikoina eri tavoin. Samoin kamera kulkee aina mukana, vaikka luultavasti minusta ei koskaan mitään loistavaa kuvaajaa tulekaan. Nykyisin tuppaa aika kulumaan blogin kirjoittamiseen ja kuvien kanssa turaamiseen. Ja heti kun säät sallivat, harrastan päätoimisesti puutarhaa...
3. Seuraatko tv-sarjoja?
 •  Yritän olla sitoutumatta mihinkään pitkään sarjaan, jotta ei harmittaisi katsomatta jäävät osat. Tällä hetkellä seuraan Yle-FEMiltä viime viikolla alkanutta 3. kauden Rikos-sarjaa, perjantai-illan sympaattista naisdekkari Vera Stanhopea ja tietenkin lauantai-iltojen saksalaisia dekkareja.
 4. Löytyykö puutarhastasi vesiaihetta?
 •  Tällä hetkellä vesiaihetta ei ole, ellei huomioida raparperinlehti-vatia, johon kertyy sateella vettä. Aiemmin yläpihalla oli allas suihkuineen, mutta vieressä nököttävä koivu tuotti niin paljon roskaa ja likaa altaaseen, että sen siivoaminen alkoi tuntua työläältä. Allas tarpeineen on edelleen kellarissa, jos vaikka jonain päivänä...
5. Lempiherkkusi?
 •  Suklaa!!! Levynä, pötkönä, paloina, piirakassa, kakussa, jälkkärissä - ihan miten vain ja milloin vain. Sitten on pitkä väli ja siellä pilkottaa rahka.
 6. Ruusu vai neilikka?
 •  Leikkokukkana taitaisin nykyään valita neilikan. Leikkoneilikka kestää tavattoman pitkään maljakossa ja valikoimaa riittää. Puutarhassa olen tykästynyt pensasruusuihin ja niitä on tarkoitus hankkia lisääkin. Vanhemmiltani sain runsas 10 vuotta sitten kasvin, jota he kutsuivat kartanonruohoksi. Löysin sille nimeksi Sulkaneilikka ja siitä tykkään kovasti. Olen saanut sen leviämään ja se kukkii kauniin vaaleanpunaisin kukin.
 7. Häiritseekö sinua kaamos-aika?
 •  Ei se häiritse, mutta toki odotan kovasti valon lisääntymistä ja jos valita saisin, niin valon kyllä ehdottomasti ottaisin. Kevät ja kesä ovat minun aikaani; valoisat kevätaamut linnunlauluineen ja pyykin viikkaaminen kesäiltana mustarastaan lurittaessa puun latvassa. Niitä kannattaa odottaa!
 8. Minkä kasvin haluaisit puutarhaasi?
 •  Ai-jai. Tätä vastausta taitaa olla parempi olla avaamatta laisinkaan, sillä sille ei loppua ole näkyvissä. Lisää pensasruusuja, kärhöjä, havukasveja. Ja mitä enemmän näen kaikkien puutarhablogien ihania ideoita, sen vaikeammaksi valinta menee. Ei auta muu kuin kirjata toiveet listaan ja toteuttaa sitä ajan kanssa.
 9. Keräätkö marjoja?
 •  Kerään toki. Omista pensaista herukat ja karviaiset, luonnosta mustikat ja muut. Nyt on kyllä pakastin niin täynnä herukoita, ettei taida kevät niiden kuluttamiseen riittää.
10. Muotopuutarha vai Cottage Garden?
 •  Muotopuutarha ehkä sopisi tällaiselle perfektionistille, mutta kyllä tuo oma puutarha kallistuu enemmän sinne Cottage Gardenin puolelle.
 11. Tämä on sama kuin Pirjon kysymys, Mihin haluaisit matkustaa ja miksi?
 •  Vastaan tähän samoin kuin tuossa edellisessä satsissa eli Italiaan olisi suunta.

Tämä kysymyshaaste on näköjään kiertänyt aika tehokkaasti, joten kiitän lämpimästi omasta puolestani ja annan kaikille vapauden vastata vaikkapa näihin samoihin kysymyksiin, joihin itse vastasin. Ehkäpä palaan tähän haasteeseen myöhemmin, mutta nyt ajattelin pistäytyä katselemaan siementarjontaa.
 
Mukavaa alkavaa viikkoa!