perjantai 21. tammikuuta 2022

Keittiöremonttiin valmistautuminen

Autotalliseinä elokuussa 2021
 

En ole julkaissut kovin paljon kuvia kodistamme. Vierastan yksityisyyden jakamista somessa, sillä sinnehän se jää ikuisuuden ajaksi pyörimään. Eikä kaikki somejulkisuus välttämättä ole positiivista.

Keittiöremontti on iso ja kallis asia niin meille kuin useimmille muillekin. Niinpä on hyvä kertoa sen eri vaiheista, jolloin muut asiaa parhaillaan miettivät voivat ehkä saada vinkkejä omaan käyttöönsä.

Kuvien laatutaso heittelee kovasti etenkin valaistuksen ja myöhemmin hankalien kuvakulmien vuoksi. Kertovuus lienee tärkeintä.

80-luvun lopun keittiömme on aika iso, 18,5 m². Edellisten asuntojen ahtaat nurkat ja vähäinen säilytystila harmitti sen verran, että seuraavassa päätettiin olla niistä tinkimättä. Koska keittiö on talon varjoisammalla puolella, vaaleat sävyt luovat valon tuntua. 

Kaapistot on ruotsalaisen Marbodalin valkoisella maalatut laminaattiset kehysovet. Työtasot laminaattia ja kahden altaan tiskipöytä ruostumatonta terästä Oraksen hanalla. Välitilat on laatoitettu Pukkilan valkoisilla laatoilla, muut seinät maalattu. Kodinkoneet ovat vuosien varrella kertaalleen vaihtuneet. Mikroaaltouuni on ollut pöytätasolla, koska Marbodalin mitoitus ei mahdollistanut sen yläkaappiin upottamista.

Kaapistojen alla on loisteputkivalaisimet, joissa jokaisessa kaksi pistorasiaa. Ruokapöydän yläpuolella on paikka tavalliselle kattovalaisimelle. Kylmäkalusteiden edessä, katossa on loisteputkivalaisin. Sen piti toimia tehokkaana siivousvalaisimena. Sitä se onkin, vaan erittäin vähän sitä on tullut käytettyä.

Eteisseinä elokuussa 2021


Kaapit ovat kestäneet hyvin aikaa ja lapsiperheen käyttöä. Suurin osa rungoista olisi edelleen kelvannut käyttöön, mutta kokonaisuuden kannalta ei kannattanut vaihtaa pelkkiä ovia. Ovet ja laatikostojen etusarjatkin ovat valtaosin hyväkuntoisia. Lähinnä tiskipöydän ympäristön ovissa on jonkun verran kulumaa. Kehysovien ongelma on mielestäni uriin vuosien aikana kertyvä pöly. Olen saanut ovet pysymään siisteinä, mutta se on vaatinut säännöllistä pölyjen pyyhkimistä.

Kaakelit ovat edelleen kaikki ehjiä. Myös kaakelisaumat ovat säilyneet tummumatta autotalliseinää lukuunottamatta. Tiskipöydän taustan saumat ovat joutuneet kovemmalle ja niitä olen putsannut useaan kertaan.

Olohuoneseinä elokuussa 2021

80-luvulla oli muotia pyöristetyt kulmat myös avohyllyissä. Oven vieressä pyöristys keventää vaikutelmaa, eikä kulmiinkaan tule kiireessä törmättyä. En kyllä muista kenenkään perheenjäsenistä muutenkaan noissa kaarteissa törmäilleen. Avohyllyt ovat hyviä paikkoja pitää kauniita esineitä esillä. Ne ovat myös melkoisia pölypesiä.

Kodinhoitohuoneesta ikkunaa kohti, elokuu 2021


80-luvulle tyypillisesti talossamme on leveät verhokapat. Olo- ja takkahuoneessa en ole verhoja käyttänyt enää vuosiin. Sälekaihtimet suojaavat tarvittaessa paahteelta. Näkyvyyden kannalta pihan puolella verhoilla ei ole merkitystä, sillä eipä siellä oman porukan lisäksi kukaan käy tirkistelemässä. Keittiössä käytän verhoja tuomaan pehmeyttä. Värejä vaihtamalla korostan vuodenaikojen vaihtelua.

Eteisestä keittiöön, elokuu 2021


Lattia on saarnipuista mosaiikkiparkettia, joka ulottuu kynnyksettömänä koko asuntoon. Tuulikaappi, vessa, kodinhoitohuone ja sauna pesuhuoneineen on laatoitettu ja luonnollisesti kynnyksillä muista tiloista erotettu. Työhuoneessa on laminaatti ja kynnys, koska työhuone oli alunperin tarkoitettu lämpimäksi varastoksi. Se otettiin myöhemmin työhuonekäyttöön. 

Parketti olisi kannattanut hioa ja lakata keittiöremontin yhteydessä. Varsinkin tuolinjalat ovat naarmuttaneet lattiaa. Aikataulu ei nyt lattian kunnostukseen riittänyt, joten se olkoon oma projektinsa myöhemmin.


Olemme olleet tyytyväisiä keittiöön. Se on toiminut hyvin, mutta ilman muuta aika alkaa näkyä pinnoissa. Keittiökalusteetkin ovat kehittyneet. Keittiön remontti on ollut mielessä jo pitkään. Aluksi lähdin kehittelemään ideaa, että vaihtaisimme vain ovet. Seuraavaksi mietin, saisinko myös alakaapit vaihdettua laatikostoiksi. Olen kyllästynyt konttaamaan kattiloita kaapin perältä. Monenkirjavat ja muuttuneet mitoitukset tuottivat päänkivistystä. Kun sitten ovien vaihtamiseen erikoistunut firma ei vastannut yhteydenottoihini, lähti keittiön remppaaminen kokonaisuudessaan uuteen lentoon.

Emme olleet valmiita kaatamaan seiniä eli television remppaohjelmien "open concept" -vaihtoehdot saivat meidän osalta jäädä. 80-luvun talosta ei kevyin toimenpitein tehdä 2020-luvun taloa. Miksi pitäisikään? Meille tämä on hyvä ja toimiva nykyiselläkin pohjalla.

 
Listasimme asiat, jotka mielestämme toimivat hyvin nykyisessä keittiössä ja asiat, joihin haluamme muutoksen. Lähes kaikki keittiöfirmat tarjoavat mahdollisuuden varata netissä tapaaminen joko firman tiloihin tai omaan kotiin. Laitoinkin yhteydenottopyyntöjä useisiin yrityksiin. Yllätyin, miten kauan monilta kesti vastata yhteydenottoihini. Pariin firmaan soitin perään, kun mitään ei kuulunut. Kun ensimmäinen tapaaminen saatiin järjestymään, alkoikin yleensä tapahtua vikkelässä tahdissa.

Materiaaleissa on valinnanvaraa, mutta toisaalta kaikilla tuntui olevan aika samanlaiset värit, mallit ja materiaalit. Kokovaihtoehtojakin kaikilla löytyy useita ja mittojen mukaan teettäminen onnistuu myös. Hinnoissakin löytyy haitaria. Mainoksissa esitetyissä hinnoissa hämää, kun esillä on muutama kaappi yhdelle seinälle ja lisänä ehkä saareke. Näin syntyy ajatus, ettei se remppa nyt niin kalliiksi tule. Mainosten mukaisen pienen kokoonpanon hinta on toki aivan eri mittaluokkaa, kun kaappien hankinta monelle seinälle isoon tilaan. Pitää myös huomioida, että keittiöön tarvitaan usein muutakin kuin pelkät kaapit. Varsinkin  kaappien sisustamisella saa hintaa hinattua helposti taivaisiin. Ja työtäkin niiden kaappien seinälle saamiseen tarvitaan.

Lähdimme siitä, että uusi keittiö tulee avaimet käteen -periaatteella. Se rajoitti jonkin verran tarjoajia, koska osa keskittyy keittiöiden toimittamiseen ja asentamiseen. Muu jää asiakkaan itse hoidettavaksi. Meillä kotona kävi neuvottelemassa ja mittaamassa muutaman firman edustaja. Näistä kaksi oli aidosti varteenotettavia. Kummallakin oli rakentavia ideoita ja runsaasti asiallista tietoa. He myös kuuntelivat asiakasta ja palvelivat kokonaisvaltaisesti. Jonkun verran valintojamme ohjasi myös tarvikkeiden kotimaisuus.

Tarjouskilvassa loppusuoralle pääsi kolme firmaa, joista yksi putosi nopeasti pois. Kahden muun välillä kävimme ankaraa mietintää. Molempien ratkaisua hiottiin lukuisissa tapaamisissa, sähköposteissa ja puheluissa. Hinnat eivät juuri toisistaan poikenneet. Kummankin firman palvelu oli koko suunnittelu- ja tarjousvaiheen kiitettävää. Loppuvaiheessa saimme runsaasti negatiivista tietoa kakkoseksi jääneen firman kalustetoimittajasta. Se vaikutti merkittävästi päätöksentekoon ja niinpä teimme sopimuksen Puustellin kanssa.

 

REMONTTI LÄHESTYY

Autotalliseinä 15.1.2022

Remontti suunniteltiin alkavaksi maanantaina 17.1.2022 klo 7.30. Siihen mennessä kaikki keittiön kaapit oli tyhjennettävä ja huonekalut siirrettävä. Tilaa piti tehdä myös tiistaina 18.1.2022 saapuville uusille kaapistoille. Ne tuli sijoittaa kuivaan tilaan keittiötyömaan läheisyyteen, max. 30 metrin etäisyydelle, jolloin ne olisivat helposti siirrettävissä keittiöön. Tyhjensimme eteisen ja puolet olohuoneesta. Suojasimme lattiat. Keittiön lattian suojaamisen hoiti remonttimies.

Aloitin keittiön tyhjentämisen heti uudenvuoden jälkeen. Keittiösuunnittelija kertoi vinkin, että jos vain kodin vaatekaapeista löytyy tilaa, ne ovat hyviä lasiastioiden välisijoituspaikkoja. Vierashuoneen neljästä kaapista kaksi on lähestulkoon tyhjinä, joten sinne kannoin tarjottimella laseja, lautasia, tarjoiluastioita ja ties mitä. Ei tarvinnut pakata. Kunhan työnsi hyllyille. Ostin myös kokoonmeneviä pahvisia muuttolaatikoita. Niihin on helppo pakata kattiloita ja kuivaruokia. Laatikoille on käyttöä myöhemminkin, eivätkä vie taitettuina paljon tilaa.

Eteisseinä 15.1.2022


Tein aakkostetun listan keittiön kaapeista siirretyistä tavaroista. Mikä lähti mistäkin ja minne. Aika hyvin itse muistan tavaroiden sijoituspaikat, mutta Ukkokulta on joutunut useamman kerran kysymään jonkun yksittäisen astian paikkaa. Aivan varmasti moni tavara on kadoksissa pitkään keittiön valmistumisen jälkeen.

 
Vierashuoneen kaappien lisäksi keittiövälineitä on sijoitettu vaatehuoneeseen, eteisen kaappiin ja työhuoneen hyllyille. Laatikoita olen pinonnut työhuoneen lattialle. Tyhjentäessäni kaappeja oli jälleen tilaisuus inventoida tavarat, mausteet ja muut kuivaruoat. Olen karsinut tavaraa jo pidemmän aikaa, mutta jonkun verran astioita lähti nytkin kiertoon. Lieden vaihtuminen induktioliedeksi aiheutti muutaman hyvän kattilan karsiutumisen.

Olohuoneseinä 15.1.2022


Myös huonekalujen siirrosta tein etukäteen suunnitelman, mikä menee mihinkin. Nopeutti kummasti itse siirtoa, kun ei tarvinnut pähkäillä niiden sijoittamisen kanssa. Samalla tuli myös huomioitua, että remontin aikanakin on oltava ja elettävä. Vierashuoneeseen ei nyt vieraita mahdu ja kirjastossakin on vähän ahdasta. 

Takkahuoneen remontin aikainen ruokailupaikka
 

Olohuoneessa voimme illalla katsoa televisiota uusien kylmäkalusteiden kupeessa. Ruokailussa on uutta jännitystä, kun lyhennetyn ruokapöydän äärellä voimme syödessämme katsella olopihan lomitse puistoon.

Remontin aikana on jotain syötävä. Kodinhoitohuone toimii tilapäisenä keittiönä. Mankeli sai vähäksi aikaa väistyä mikroaaltouunin ja kahvinkeittimen tieltä. Pakastimen sisältö mahtui varaston arkkupakastimeen ja kaappipakastin odottaa autotallissa lähtöä kiertoon. Jääkaappi nököttää kodinhoitohuoneessa. Syöminen koostuu enimmäkseen mikrossa lämmitettävistä valmisruoista. Salaatin tekemistä varten ei hellaa tai uunia tarvita. Toki pesuhuoneessa tiskaaminen vaatii sen verran retkihenkeä, että mieluummin koitetaan pärjätä vähemmillä astioilla. Ajatus oli, että välillä kävisimme ulkona syömässä. Koronan vuoksi saattaa jäädä käymättä.

Tärkeimmät remontin aikana tarvittavat astiat ja keittiötarvikkeet laitoin työhuoneen hyllyyn koreihin, jotka pölyyntymisen estämiseksi peittelin puhtailla astiapyyhkeillä.

Tietenkään en älyä kertoa kaikkia asioita. Jos sinua, keittiöremonttia suunnitteleva, jokin asia mietityttää, kysy rohkeasti. Koitan vastata parhaani mukaan.

Tässä vasta keittiöremonttiin valmistautuminen. Jotta postauksesta ei tulisi aivan ylivoimaisen pitkä, tarina jatkuu...