sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Suhisee, kohisee ja poksahtelee

Arovuokko - Anemone sylvestris

Jos kevät ja alkukesä olikin kylmä, kasvit näyttävät kirivän viiveen vauhdilla kiinni. Tuntuu, että puutarhassa suhisee, kohisee ja poksahtelee, kun kaikki kasvaa ja aukeaa niin kiivaassa tahdissa. Tämän päivän kuvat ovat jo huomenna vanhoja. Nyt kyllä tuntuu, ettei millään perässä pysy.

Allium Purple Sensation

Tulppaanit ovat kukintansa loppusuoralla. Nurmikkoa leikatessani Exotic Emperorin valkoisia terälehtiä leijaili vihreälle nurmelle kilvan putoilevien omenankukkien kanssa. Laukat sen sijaan kuorivat kalvoja nuppujensa ympäriltä aloittaakseen hiljaisen huojuntansa siellä täällä puutarhassa.


Pihalla on paljon tekemistä ja toisinaan tuntuu, että enin aika menee turhaan haahuiluun, kun ei oikein tiedä, mistä kulloinkin aloittaa. Yritän olla johdonmukainen hommissani, mutta yllättäen löydänkin itseni tekemästä jotain ihan muuta, mihin alunperin lähdin. Niin kävi viikolla yhtenä iltana, kun lähdin kasvariin kastelemaan tomaatteja. 

Alapihalle, kasvariin pitää kiertää joko puuvajan rinteen kautta tai suoraan rappusia, jolloin joutuu kiertämään Kiemurapenkin. Pitkään minua on jo häirinnyt tuo Kiemurapenkin kiertäminen ja niinpä sitten tein oikopolun penkin kapeimpaan kohtaan, joka sattuu juuri kasvarin kulmalle. Oikopolun vuoksi jouduin siirtämään muutamia kasveja, vaan se ei haitannut. Kiemurapenkin toisessa päässä oli sopivasti aukkopaikkoja. Tulipa samalla kaivettua vuosi sitten kuolleen sammalruusun jäänteen pois. 

Akileija

Akileijat ovat aloittaneet kukintansa. Ne kuuluvat pihan hippiyhdyskuntaan sormustinkukkien ohella. Kasvavat ja kukkivat ihan missä lystäävät ja milloin minkäkin värisinä. Jalommat akileijat vasta kasvattelevat nuppujaan, mutta Lidlin mix-pussukasta purkkiin istuttamani ja sittemmin kukkapenkkiin siirtämäni akileijat jo kukkivat.

Akileija aroniapensaikossa

Clematis Alpina

Alppikärhöt ovat jo kukintansa aloittaneet. Vanhin kärhöistäni eli sininen alppikärhö kukkii runsaana ja sen versot ovat jo kasvaneet mittaa kiemurrellen köynnöstuesta pikkupuutarhan vuorimäntyyn. Alppikärhöjä täytyy hankkia lisää, sillä ne ovat helppoja ja kestäviä ja kukkivat runsaasti ensimmäisten joukossa.

Clematis alpina 'Purple Dream'

Toinen alppikärhöni, Purple Dream on viime kesän ostoksia ja sen kukintaa en vielä ole nähnytkään. Yksi nuppu siitä jo löytyi, joten kauaa ei tarvitse odottaa.

Kurjenmiekka - Iris germanica

Kurjenmiekatkin ovat jo nuppuvaiheessa. Minulle tulee näistä nupuista aina mieleen jokin pitkänokkainen kahlaajalintu, joka tepastelee kavereidensa kanssa puutarhani kosteikossa - jollaista ei siis ole. Ihan vaan mielikuva kurjenmiekkapöheikössä pullistuvista nupuista.

Jaloängelmä - Thalictrum delabayi

Pikkupuutarhan jaloängelmäkin on jo päässyt nuppuvaiheeseen. Pikkupuutarhan sain jokin aika sitten siivottua. Haravoin pikkupuutarhan hiekkakäytävät, kitkin rikkaruohot, lisäsin kivipenkkiin uutta multaa ja tuin penkin reunoja tietyömaalta hakemillani kivillä. Kunhan joskus lakkaan köyhtymästä, ostan metallisia penkinrajaajia, jolloin voin heittää kaatopaikalle kaikki muoviset reunanauhaviritelmät ja purkaa väliaikaiset rakennelmat. Toisaalta kasvien kasvaessa minun viritelmäni yleensä katoavat lehtimassaan, eikä niitä juuri näy.

Kellukka - Geum 'Mai Tai'


Kotiin palannut kivi alkaa löytää kavereita kupeelleen ja nurmi sen ympäriltä katoaa pala palalta. Jo aiemmin siirsin tontin toiselta laidalta kaksi kitukasvuista syreeniä (kuvassa vasemmalla) kiven läheisyyteen. En ole varma, onko elossa oleva syreeni Isabellansyreeni 'James MacFarlane' vai Sensation. Se toinen nimittäin osoittautui jo siirtovaiheessa elottomaksi, eikä kirjanpidostani selviä, kumpi on kumpi.

Siirsin samaan penkkiin myös syksystä väliaikaisessa istutuksessa olleen ja paikkaansa etsineen kääpiöhopeakuusen sekä rinteestä mantsuriankärhön, joka yllättäen sekin oli herännyt eloon. Syreenin taakse aitaa vasten kiipeilemään istutin säleikkövilliviinin ja kiven toiselle puolelle neljän euron köynnöskuusama 'Dropmore Scarlet'in.

Menin viikolla puutarhamyymälään hakemaan koristeomena Makamikia, mutta kotiin tulin Musta Rudolfin kanssa, lapun mukaan. Se on nyt kiven kupeessa, hopeakuusen takana. 

Koristeomena - Malus 'Musta Rudolf'? - ei kyllä vastaa kuvausta

Muiden pihoissa koristeomenapuut ovat kukkineet aivan upeasti. Minulla on pikkupuutarhassa toissa vuonna sinne istutetut Royalty ja Aamurusko, joista Royalty kukki tänä vuonna yhden kukan verran. Aamurusko ei sitäkään. Jaksan uskoa ja toivoa, että vielä minunkin pihassani nähdään punaisista kukista tulvillaan olevia puita ja siksi päätin hankkia yhden koristeomenapuun lisää. Musta Rudolfini lehdet eivät kyllä näytä laisinkaan siltä, miltä niiden kuvausten mukaan pitäisi. Tummat ja liuskoittuneet, ei todellakaan. Olisiko kotiin tullut sittenkin Makamik tai Kadetti?

Koristemansikka - Fragaria x roxea 'Pink Panda'

Inkan pihan Inkalta saatu koristemansikka Pink Panda on jo pitkään kukkinut ja kasvattanut versojaan pitkin Päivänliljapenkkiä. Viime kesänä luulin, että siitä voisi tulla riesa innokkaaksi heittäytyvän kasvun vuoksi, mutta ei sentään. Ylimääräiset versot ja mansikan tapaan versoihin kasvavat "tupsut" on helppo nypätä pois ja laittaa vaikka purkkiin jaettavaksi muille.

Kurjenpolvi - Geranium

Ensimmäinen kurjenpolven kukkakin on jo avautunut. Olen ajat sitten mennyt sekaisin kurjenpolvieni nimistä. Kyläkurjenpolven sentään tunnistan, sillä se kasvaa korkeaksi. Kirjanpitoni mukaan minulla on verikurjenpolvea, tuoksukurjenpolvea ja peittokurjenpolvea sekä valkoista ja sinistä kyläkurjenpolvea. Kurjenpolvi on etevä lisääntymään ja siksipä sitä on tullut jaettua ja istutettua vähän sinne sun tänne. Sillä tiellä ovat nimet seonneet.

Lemmikki - Myosotis

Lemmikki on tänä kesänä kukkinut runsaana. Sininen ja valkoinen versio ovat tulleet pihaani ihan omia teitään. Loppukesästä lemmikin kasvusto ei enää ole yhtä viehättävä ja silloin olen surutta kiskonut ruskeita risukasoja kompostiin. Ensimmäisillä kerroilla pelkäsin, että saan sanoa hyvästit lemmikeille. Turha luulo, sillä niitä ruskeita varsia koskiessa saattaa kuulla satojen siemenien varisevan maahan ja siellä niitä on varmasti jo toinen mokoma omatoimisesti pudonneina. 

Lemmikki - Myosotis

Helsingin kevätmessuilta ostin kaksi pinkkiä lemmikkiä. Istutin ne alkuun purkkeihin, kun en ollut varma lopullisesta sijoituspaikasta. Päätin sitten istuttaa kumpaisenkin Ruusupenkkiin, jossa ne hetken näyttivät siltä, etteivät jaksa lähteä kasvamaan. Nyttemmin molemmat puskat ovat runsastuneet ja pukkaavat uusia kukkia. Toivottavasti leviävät ja myös pysyvät pinkkeinä.

Loistotädyke - Veronica austriaca

Loistotädykekin on jo availemassa kukkavanaansa. Tätä kuvaa katsellessa tuli mieleen ajatus, että tädykkeelle pitäisi ehkä etsiä parempi paikka. Nykyisellään, puutarhaportin kupeessa se tuppaa kaatumaan käytävälle.

Mantelityräkki - Euphorbia amygdaloides

Kevätmessuilta niinikään ostin Mantelityräkin. Tyräkit ovat minulle uusi tuttavuus ja ensikosketus niihin tuli vasta viime kesänä saatuani Saaripalstan Sailalta Chamelleonin, joka ilokseni on selvinnyt talvesta ja kasvaa hyvävointisena. 

Tarhalaukkaneilikka - Armeria maritima 'Splendens'

Kuvan vaaleanpunaista kukkaa ihmettelin parinakin päivänä. En saanut minkäänlaista muistikuvaa, että olisin sellaisen istuttanut Vasenrinteeseen. Neilikka se selvästi on ja etsin listoistani dianthusta. Onkin tarhalaukkaneilikka eli armeria maritima. Tämä on yksi niistä harvoista Honkkarin "neljä kympillä" taimista, joka on selvinnyt seuraavaan kesään.

Rhododendron Catawbiense Grandiflorum

Suuri ilonaiheeni on 10 vuoden tauon jälkeen vihdoin kukkiva rhodo. Pensas ei ole kovin suuri, mutta uusia lehtiä se on tehnyt joka vuosi. Viime kesänä annoin rhodoille muutaman kerran rhodolannoitetta, joten ehkä siitä on ollut apua.


Kellarissa on pari hyllyä täynnä kaikenlaisia ruukkuja, mutta jostain kumman syystä koskaan siellä ei ole juuri oikeanlaista ruukkua. Varsinkin sopivista suojaruukuista näyttää olevan aina pulaa. Sinkkiruukkujen kalvaan hopea väri ei oikein sovi meidän tummapuisiin kalusteisiin ja patioon, joten keksin suhauttaa ruukkujen ulkopinnan tummanruskealla maalilla. Spraypullo maksoi vajaan viisi euroa ja sillä suhauttelin ruskeaksi kuusi purkkia. Ruusuliisakin näyttää kirkkaamalta ruskeaa ruukkua vasten. 

Sinivaleunikko - Meconopsis

Päivänliljapenkissä on kaksi sinivaleunikkoa. Tai toinen on komeavaleunikko ja toinen lila sinivaleunikko. Nyt en tiedä, kumpi on kumpi. Lehtien väri on toisella vaaleampi. Toisen olen ostanut Vakka-Taimesta komeavaleunikko Blue Fertilenä, lilan kasvattanut itse Tylsän Mörököllin siemenistä. Nuppu näkyy jo, joten lähitulevaisuudessa ratkeaa, kumpi on kumpi.

Unikko - Papaver orientale

Unikoiden nuput paisuvat päivä päivältä ja varmasti pian kuuluu poksahdus toisensa jälkeen. Pitää olla tarkkana, sillä muutos tapahtuu hetkessä, eikä ne kukatkaan kovin pitkään loista. Onneksi näitä palluroita on sen verran monta ja jokainen vähän eri vaiheessa, joten varmasti ehdin kukintaan mukaan.

Idänvirpiangervo - Spiraea chamaedryfolia

Norjanangervojen kukinta meni ohi hujauksessa. Lämpö avasi kukat ja viime keskiviikon koko päivän kestänyt sade liotti kukkien terälehdet ruskeiksi. Tuoksu oli mahtava. Nyt on idänvirpiangervon vuoro. Naapurin aikanaan istuttamat pensaat ovat versoneet meidänkin puolelle. Näin kukinnan aikaan ne ovat kuin valkeaa harsopilveä.

Pihasyreeni - Syringa vulgaris

Kesän tuoksusta pitää huolen juuri nyt syreeni. Illalla sen tuoksu tuntuu voimistuvan ja yhdessä mustarastaan huilumaisen laulun kanssa syreenien tuoksu on vain koettava. Tai aamusella käen kukkuessa, kuten tänään. 

Tulipa maratonpostaus. Katselkaa ja lukekaa, jos jaksatte. Tämän kun on tarkoitus toimia samalla puutarhapäiväkirjana, ei ihan kaikkea voi poiskaan karsia. 

Mukavaa kesäkuista alkuviikkoa kaikille!