torstai 3. kesäkuuta 2021

Kansalaisoikeus tältä erää hoidettu

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka
 

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi ke 26.5. Olemme jo vuosien ajan käyneet antamassa äänemme kaikissa vaaleissa ennakkoäänestyspäivinä. Tällä kertaa moni saattaa miettiä, onko äänestäminen koronan vuoksi turvallista. Ainakin meidän kylällä homma toimi esimerkillisesti. Äänestäjiä opastettiin ja ohjattiin siten, että etäisyydet säilyivät. Tarjolla oli käsidesiä ja maskeja. Meillä oli omat maskit mukana. Äänestyksen jälkeen ihmiset ohjattiin ulos toisesta ovesta, jolloin vältyttiin ylimääräisiltä kohtaamisilta. 

Äänestämisestä voi olla ja ollaankin montaa mieltä. Minusta se on saavutettu kansalaisoikeus. Maailmalla on useita valtioita, joissa kansalaisilla ei ole mahdollisuutta saada ääntään kuuluviin, millään tavoin.

Kirjastomäki


Teimme äänestysreissun kävellen. Viime aikoina aika on kulunut oman puutarhan kimpussa, konkreettisesti. Talvella tuli reippailtua säännöllisesti, puutarhakauden alettua huomattavasti vähemmän. Kävellessä oli mukava katsella luonnon tuoretta viherrystä ja tehdä havaintoja ympäristöstä.

Kävelyreittimme keskeisen osuuden varrella on vanha lato, jonka rapistumista seuraavan mielenkiinnolla. Romahtaako lato omatoimisesti? Vai tuleeko puskutraktori työntämään sen kumoon alla olevan maapohjan omistajuuden vaihduttua? Miljöö muuttuu nopeassa tahdissa. Sitten edellisen kävelyreissun, tämänkin ladon taakse on nousemassa upouusi hirsitalo.

Tulipa Queen of Night


Tulppaanien kukinta on kääntymässä loppupuolelle. Keskiviikkona raivonnut myräkkä kaatosateineen sai tulppaanit pysymään pystyssä, mutta monien terälehdet rapisevat maahan. Aikaisempina vuosina istutetuista Queen of Night -tulppaneista on noussut yksi sinne toinen tänne. Viime syksynä istutetut sen sijaan porukalla.

Tulipa Curly Sue

Usein manaan sitä, kuinka huonosti osaan sommitella kasveille väripareja. Pikkupuutarhan Kriikunapenkissä näkymä voisi olla aika onnistunut, jos valkoiset Exotic Emperorit ja voimakkaan punaiset Curly Suet kukkisivat samanaikaisesti ja saman korkuisina. Nyt paljon  matalammat Exotic Emperorit jo lopettavat.

Tulipa Pink Impression, Tulipa Queen of Night, Tulipa Pim Fortuyn

Tämän kuvan tulppusommitelmassa vasta epäsuhta onkin. Pink Impressionit ovat kukkineet jo hyvän aikaa. Ne ovat korkeita ja tanakoita. Niiden pariksi ajattelemani valkoinen Pim Fortuyn sen sijaan nousi huomattavasti myöhemmin ja ulottuu nippanappa Pinkin puoleen väliin. Queen of Nightit näyttävät laiheliineilta muhkeiden Pink Impressionien rinnalla.

Tulipa Foxtrot


Kuvan Foxtrotit ovat parhaimmillaan ilta-auringossa, jolloin valo siivilöityy fantastisesti niiden terälehtien läpi. Myös terälehtien muoto on on linjakkaan kaunis.

Narcissus Actaea


Ehdin jo kaivata Actaea -narsissejani. Kunnes ne sitten nousivat. Tämä narsissi on ehdottomasti yksi nätimpiä. Niitä on muistettava istuttaa syksyllä lisää. Sade kohteli narsisseja kovakouraisesti. Monelta voimat uupuivat ja varsi taittui multaan. Onneksi suurimman osan kukinta on jo parhaat päivänsä tänä keväänä näyttänyt.


Ukkokullan nimpparipionit ovat olleet erinomainen ostos. Kukan väri on vaihtunut Coral Charmin oranssinpunaisesta hennon oranssin kautta kellertävään. Yllättävän kestävä ja kaunis leikkokukka.


Puutarhan pioneissa on jo nuppuja, mutta vielä menee aikaa niiden avautumiseen ja mahdollisuuteen poimia oman puutarhan kaunottaria maljakkoon. Hyvää kannattaa odottaa. Pioneja odotellessa muuta ihasteltavaa riittää.