lauantai 15. heinäkuuta 2023

Mistä näitä hommia oikein sikiää?

Ensimmäinen pätkä kivituhka-aluetta putsattu.
 

Sujuuko sinun kesäsi leppoisasti kirjansivuja kevyessä varjossa käännellen ja raikasta juomaa siinä ohessa siemaillen? Tai kamera kaulassa Euroopan vanhojen kaupunkien nähtävyyksiin tutustuen? Kenties kuulutkin niihin puutarhahörhöihin, jotka menevät koko kasvukauden tukka putkella tehtävästä toiseen? Niihin, jotka eivät edes muuta kaipaa, vaan tyytyväisinä pohtivat, josko vielä vakioduunien lisäksi toteuttaisi muutaman ylimääräisen päähän pälkähtäneen idean.

Picea pungens 'Glauca compacta' - Kääpiohopeakuusi
 
Myönnettävä on, että kuulun tuohon tukka putkella kulkijoihin. Niin paljon kuin tykkäänkin lukemisesta, jää kirjoihin paneutuminen kesäaikaan lähinnä muutamiin sivuihin ennen Nukkumatin saapumista. Joskus lupaan itselleni istua iltapäivän pergolassa kesäpäivästä nauttien. Kuinkas ollakaan, se istuminen jää lyhyeksi, kun ympärille vilkuilu houkuttelee tutkimaan jotain puskaa lähemmin. Sille tielle sitten jäädään. Katsomaan, ihmettelemään, nyppimään, tukemaan, kastelemaan, jopa lapioimaan. Se siitä iltapäivän lepohetkestä.

Ruukut siirretty pois rikkaruohotyömaalta.
 
Joka kesä pihan ja puutarhan parissa riittää töitä. Suurin osa on sellaisia, jotka kuuluvat puutarhaharrastajan vakiokuvioihin. Kylvöjä, istuttamista, kasvattamista, kitkemistä, tukemista, kastelua, leikkaamista, sadonkorjuuta. 

Vakiotehtävien lisäksi ideamylly on pyörinyt puutarhaihmisen päässä koko talven. Uusia projekteja on muhinut mielessä odottaen elämän laajenemista neljän seinän sisältä ulos. Päivät ovat pidempiä, valoa riittää tuntitolkulla talvea enemmän. Lämpöä on koleinakin kesinä niin paljon, ettei puutarhaihminen koe estettä tekemisilleen.

Achillea micrantha - Kultakärsämö
 
Olen viime päivinä miettinyt, onko joku napsinut vuorokaudesta muutaman tunnin kokonaan pois? Tai viikosta päivän? Tai kuukaudesta viikon? Joku syy täytyy olla siihen, että työlistani vain pitenee enkä millään saa siirrettyä hommia valmistuneiden sarakkeeseen. En, vaikka aherran tuntitolkulla ja illalla kaadun suihkun jälkeen sänkyyn rättiväsyneenä.

Punaherukka-suklaa-juustokakku
 
On myönnettävä, että tälle keväälle ja kesälle on kasautunut monia tavanomaisuudesta poikkeavia projekteja. Keväällä peltimies uusi talon etelänpuolen ikkunapellit. Sitten seurasi aurinkopaneelien asennus. Ammattimiehet hoitivat osuutensa kiitettävästi, mutta asukkaiden oli oltava paikalla sovittuina aikoina, siirrettävä tavaroita pois ammattilaisten tieltä ja laitettava ne työn päätteeksi takaisin paikoilleen. 

 
Sääkin laittoi eri tavoin kapuloita normiarjen rattaisiin. Ensin oli viikkotolkulla koleaa, tai jopa kylmää. Esikasvatettavat jonottivat kellarissa muuttovuoroa kasvariin. Kasvimaa kaipasi kylvöjä ja kukkivat hedelmäpuut pölyttäjiä. Kun tuli lämmintä, saimmekin sitten paahdetta reilusti pitkän aikaa. Sateettomat helleviikot vaativat jatkuvaa letkun varressa seisomista. Oli pelastettava ne janoisat kasvit, joiden pelastamisessa oli jotain järkeä. Monivuotiset perennat saivat tyytyä kaivautumaan juurineen yhä syvemmälle kosteutta löytääkseen.

Anemone coronaria - Kruunuvuokot
 
Lopulta sateet saapuivat, puutarha ja luonto saivat kaipaamaansa kastelua. Kesä alkoi kulkea vähemmän ahdistavissa tunnelmissa. Työlistan lyhentämiseen ei ainakaan sää ole nyt aiheuttanut mutkia. Jotta asiat saisivat tärkeysjärjestyksen ja jonkun tolkun ylipäätään, laadin kirjallisen listan. Siinä on 25 kohtaa, joista 7 liittyy pihan kunnostukseen. 

Kivituhka-alueiden rikkaruohoshow jatkuu...
 
Maanantaina tulee 13 kuution kivituhkakuorma, joka on levitettävä mahdollisimman nopeasti. Autoja ei voi pitää kadulla kovin montaa päivää. Ennen kivituhkan saapumista olen putsannut kivituhka-alueet rikoista. Hikistä ja raskasta hommaa. Ukkokulta on uusinut ja korjannut istutusalueita käytävistä erottavia lautarajauksia. Mieli tekisi korvata lautarajaukset vaikkapa muurikivillä, mutta se on kallista ja työlästä. Jääköön muhimaan.

Heilurihara on hyvä työväline kivituhka-alueiden rikkaruohohommissa.
 
12 kohtaa listassa liittyy puutarhaan. Muutaman olen jo saanut tehtyä, mutta esimerkiksi koko kesän suunnitelmissa ollut kanttausurien ylläpitohuolto on edelleen tekemättä. Onneksi sateettomat viikot hidastivat rikkojen kasvua. Eikä nurmikkokaan kuivuudessa jaksanut kasvattaa lonkeroitaan kanttausuriin. Useamman vuoden ahkera kanttausurien ylläpito kantaa nyt hedelmää. Ne pysyvät kohtalaisen siistinä pidempään ja sopivan ajankohdan löytyessä kohennus tapahtuu vähemmällä uurastuksella.

Kurgaanin kohennus on yhä kesken...
 
Tuijien leikkaaminen on niinikään edelleen tekemättä. Minua ärsyttää sinne tänne sojottavat tuijien oksat, mutta se on vain esteettinen haitta. Hyvin pärjäävät, kunnes ehdin pensasleikkuria heiluttelemaan.

Muutama tehtävä listalla liittyy taloon/kotiin. Listalla ne ovat, koska jokainen niistä on tehtävä ennen talvea. Mieluummin jo loppukesän aikana.

Ribes rubrum - Punaherukka
 
Ei sovi unohtaa myöskään sadon korjaamista eli ainakin marjapensaat on putsattava ja mehuksi keitettävä.

Osa raparpereista pilkottu pakastimeen
 
Kaikkien ns. ylimääräisten tehtävien ohella on pyöritettävä normaalia arkea. On käytävä kaupassa, laitettava ruokaa, pestävä pyykkiä. Pihalla on kasteltava ruukkukukkia, kasvimaata ja täytettävä kasvihuoneen asukkaiden vesisaavi, jotta Blumatilla riittää annettavaa. Nurmikkokin on leikattava säännöllisesti. 

Ötökät söivät tarhakalliokielon lehdettömäksi.
 
Aina ilmaantuu myös ennalta arvaamattomia kohennuskohteita. Yksi tänä kesänä silmiinpistävä asia on haavantaimien runsas ilmaantuvuus. Puiston puolella kasvaa kaksi haapaa. Aiemmin niitä oli enemmänkin. Olen nyhtänyt alapihalta ja rinteestä ties kuinka monta eri kokoista haavantainta. Pienet lähtevät helposti nykäisemällä, mutta isommat vaativat lapiovoimaa. Haavan versoissa on käsittämätön kasvuvoima ja -nopeus. Yhtenä päivänä ei näy yhtään tainta, seuraavana niitä löytyy viisi lähes samoista paikoista.

Haavantaimi kilpailee pionin kanssa.

Olen taitava kehittämään itselleni tekemättömien töiden stressin. Alkukesän aikana monta yötäni on mennyt pieleen, kun kesken unieni herätessäni alan miettimään töiden tärkeysjärjestystä ja mihin kannattaa ensiksi tarttua. Mieli rauhoittuu, kun jonkun työn aloittaessani huomaan, että tämähän sujuu näppärästi ja paljon nopeammin, mitä yöaikaan kuvittelin.

2 m kanttausuraa huollettu, useampi metri odottaa huoltajaansa.
 
Olen ystävilleni sanonut, ettei puutarhani ole koskaan aiemmin ollut näin huonossa kunnossa kuin nyt. Kolmas kuiva kesä perättäin on yksi merkittävä ulkoasua rapauttava tekijä. On myös ymmärrettävä, ettei mikään ole ikuista. Puutarhan kasvit tarvitsevat leikkausta ja huolenpitoa. Joku kasvi valtaa alaa yli omien tarpeidensa ja joku kasvi taasen on henkihieverissä. Mielikin muuttuu, eikä joku istutusalue enää ole toiveiden mukainen. Kun jonkun tärkeän huoltotoimen jättää yhtenä kesänä tekemättä, löytää sen edestään seuraavana. Usein kaksinverroin suurempana urakkana.

Etelänruusuruoho (Knautia macedonica) rentoilee.
 
Näin minä marisen tekemättömien töiden aiheuttamista unettomista öistä, pitkästä työlistasta ja rankasta ahkeroinnista kivituhka-alueiden skrapaamisessa. Marina on enemmänkin tilanteen jälkipuintia ja asioiden asettamista omaan mittasuhteeseensa. Ei negatiivista valitusta tai kurjuuden maksimointia. Olen ihminen, joka viihtyy tekemisen parissa. Ellei mitään tekemistä olisi, aika pian sellaista keksisin. En tietenkään kaikesta tekemisestä nauti, mutta ikävätkin hommat on vain tehtävä. Tuntuu hyvältä saada ne pois päiväjärjestyksestä. Mikä ilo onkaan katsella valmista työtä. Kyllä kelpaa itseään kiitellä, kun pitkään aiottu työ vihdoin käynnistyy ja päättyy loppusilaukseen. 

Dahlia Sneezy
 
Tämä postaus keskittyy tekemiseen hyvine ja huonoine puolineen. Osaan minä levätäkin ja ottaa ilon irti elämästä. Kerro sinä omista projekteistasi ja kuinka niiden kanssa sujuu.

Aurinkoista kesäviikonloppua kaikille!