tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kylvösten kakkosvaihde päälle

Kelloköynnös

Tänä vuonna suunnittelin olevani kylvöjen suhteen maltillinen. Niin kuvittelen vieläkin, vaikka alkaa näyttää vahvasti siltä, että entisten keväiden malliin jo mennään. Tammikuun lopulla kylvin kelloköynnökset. Kun ne itivät niin huonosti, tein helmikuun alussa toisenkin kylvön. Nyt on kasvamassa kahdeksan kelloköynnöstä. Ja kaksi keijunmekkoakin, jotka kylvin ikivanhasta siemenpussista. Enempää ei ole mullan pintaan noussut, vaan silkkaa plussaa kumpainenkin taimivauva.


Kuu ei nyt taida olla samettikukkien ja tomaattien kylvöjä varten sopivassa asennossa, vaan pakko kylvää silloin, kun itsellä siihen aikaa löytyy. Kevätkylvötyömaana toimii varasto, jossa sijaitseva arkkupakastin muodostaa selälle sopivankorkuisen  ja muutenkin hyvän tason. Musta muovi pakastimen kannen suojaksi ja tavarat esille. Ei niin haittaa, vaikka multaa vähän ympäristöön roiskuu, kun se on helppo lattialta pois lakaista. Äkilliset keskeytyksetkään eivät häiritse, sillä oven voi aina vetää kiinni ja jatkaa hommaa myöhemmin. 


Netissä on keskusteltu erilaisten kylvömultien koostumuksesta. Hyvän aineksen saa kuulemma, kun sekoittaa paria kolmea eri kylvö-/taimimultaa keskenään. Tarkoitukseni oli sekoittaa kahteen eri kylvömultaan myös kaktusmultaa, mutta sen pussin unohdin nostaa ajoissa lämpimään ja multa oli kylmästä koppurainen. 


Tomaattien kylvö oli nyt ajankohtainen. Enemmänkin lajikkeita siemenvarastostani olisi löytynyt, mutta tila tulee jo näillä valituillakin vastaan. Kylvin kutakin kaksi siementä. Yleensä laitan varmuuden vuoksi siemeniä turhankin paljon ja sitten saan jakaa ylimääräisiä taimia kevään tullen naapureille ja kylänmiehille. Toivotaan, että itävät. Olen tomaatteja kylvänyt hieman myöhemminkin, joten jos eivät idä, ehdin vielä uusimaan.
  
  • Supersweet 100 F1
  • Gardener's delight
  • Yellow Pearshaped
  • Ildi
  • Indigo Rose
  • Tigerella 


  • Chilipaprika 'Anaheim'
  • Paprika 'California Wonder'
  • Latva-artisokka
  • Hyasinttipapu
Näiden suhteen saatan olla jo vähän myöhässä. Ajattelin, etten laittaisi paprikaa tai chilejä tänä vuonna laisinkaan. Paprika ei ole minulla ehtinyt kypsyä ja chilejäkin on edellisiäkin kuivattuna. Hyasinttipapu hyppäsi viimeksi kaupassa käydessäni ihan huomaamatta koriin, joten miksipä ei sitäkin kokeilisi. Annetaan sille mahdollisuus!


Samettikukista olen joka kevät kylvänyt isokukkaista Vanillaa. Viime keväänä kokeilin myös tuota kaksiväristä Jolly Jesteriä ja oranssia Honeycambia. Varsinkin Jolly Jester oli aika hauska piristysruiske kesäkukkien joukossa. Voimakkaan oranssi Kees Orange löytyi muiden siemenpussien seurasta ja kylvinpä kokeeksi sitäkin.


Joillakin kasveilla siemenen kuoret jäävät pitkäksi aikaa nököttämään itäneen taimen lehtiin. Kelloköynnöksistä kuoret eivät tahdo irrota mitenkään. Siementen liottamisella ennen kylvöä ei näytä olevan vaikutusta kuoren irtaantumiseen, ainakaan kelloköynnöksen kohdalla. Kaikkia liotin ja osassa hattu on jäänyt multaan, osassa keikkuu sinnikkäästi latvassa. Mitä teette tällaisessa tapauksessa? Irroitatteko kuoren ja miten? Pieni taimi on herkkä, joten mitään kovakouraisia toimia se ei kestä.


Sitten kun lakkaan köyhtymästä - eli tuskin koskaan - rakennutan itselleni uuden talon, jossa kaikki kasvien kanssa puljaaminen eri vuoden aikoina on huomioitu alusta loppuun. Talossa olisi lasiseinäinen viherhuone, tilaa kylvää ja koulia, vesipisteet ja oikealla korkeudella olevat laajat työpöytätilat, runsaasti varastotilaa ruukuille, multapusseille ja kaikille tarvittaville välineille. Ja noista tiloista olisi helppokulkuinen käynti suoraan pihalle.


Unelmille pitää antaa aikaa ja tilaa, vaikka tietäisi, etteivät ne koskaan toteudu. Unelmat auttavat jaksamaan ja kulkemaan eteenpäin. Moni pienempi unelma on yllättäen jopa tullut todeksi. Viherhuoneunelmani rinnalla suuntaan katseeni kesään ja sitä odotellessa iloitsen kelloköynnöksistäni. Muutama vuosi sitten en niiden kasvattamista arvannut edes yrittää ja tänä keväänä sain ne jo toisen kerran itämään. Viime kesän ensiyritys ei ehtinyt kukkimaan, mutta josko tulevana kesänä...  Ihan hyvä unelma sekin.