sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Väriä hangelle eli sukkasia


Puikoilta on taas putkahtanut muutamia värikkäitä sukkia. Oranssiraitaiset ovat 7-veikan kevään uutuusväriä eli en itse ole raitojen kanssa kikkaillut, vaan langasta tulee automaattisesti kuvan sukissa näkyvä raidoitus.

Polvisukat aloitin 64 silmukalla, joista vähensin varressa 1. ja 4. puikoilla viiden kerroksen välein ylimääräiset niin, että nilkassa on 12 silmukkaa puikolla. Resorissa kuin myös kantalapussa olen kutonut oikeat silmukat takareunoistaan. 


Musta-valkoiset tasaraitasukat kudoin samoin kuin ylemmän kuvan oranssiraitaiset. Lankana 7-veikan musta ja puhtaan valkoinen. Kumpaakin väriä viisi kerrosta vuorollaan. Varrella on pituutta vähän runsaammin, joten se käy pitkäsäärisemmällekin.


Kerrosrivinousu on eräs lemppareistani sen vuoksi, että sitä on niin helppo kutoa vaikka kiinnostavampaakin telkkuohjelmaa seuratessa. Samalla voi leikitellä useammalla värillä. Tässä perusvärinä on 7-veikan syklaami, johon yhdistin 7-veikan harmaa-musta-punaisen Raidan. Kerrosrivinousussa laitan silmukoita tavallista sileää neulosta enemmän, sillä kahden langan mallineule kiristää hieman. Näissä sukissa puikolla on 14 silmukkaa. Kerrosrivinousussa silmukkamäärän tulee olla 4:llä jaollinen. Kantalappuun käytin 12 silmukkaa puikkoa kohden eli siirsin 1. ja 4. puikoilta ylimääräiset 2. ja 3. puikoille.


Vasemmanpuoleiset lastenkokoiset sukat on kudottu ruotsalaisesta Mellanragista, joka on aika pehmeää lankaa. Sen koostumus on 75 % villaa ja 25 % polyamidia ja puikkosuositus on 3. Mellanraggia on mukava kutoa, mutta myös tarkkaa touhua, sillä lanka hajoaa helposti säikeiseksi. Pyrin kutomaan molemmat sukat samannäköisiksi, mutta tässä tapauksesssa saman kohdan löytämiseksi olisin joutunut kerimään lankaa ylenmäärin ja pelkäsin, etten saa jäljellä olevaa lankaa riittämään toiseenkin sukkaan.

Oikeanpuoleiset sukat on kudottu keskisinisestä 7-veikasta ja 7-veikan turkoosi-sinisestä Raita-langasta. 

Eilisen valmiiden sukkien päättelytyön jälkeen ei vielä ole mitään uutta puikoilla. Eiköhän sekin ongelma ole piakkoin poissa päiväjärjestyksestä. Seuraavaksi voisi kutoa vaikkapa yhdet pöllösukat. Ja muita kiinnostavia malleja on jonossa pilvin pimein.