keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Tomaattien kesämatka alkanut


Lämpimistä päivistä huolimatta yöt olivat toukokuussa pitkään viileitä, jopa kylmiä. Minimi-maximi -mittarini kasvarissa näytti monena aamuna ulkona olleen yhden lämpöasteen ja kasvarissa pari astetta enemmän. Ei siis puhettakaan tomaattien muutosta kasvariin. Kellarissa niillä oli kyllä tilaa, valoa ja lämpöä. Mittaa tomaateille alkoi kertyä ja kasvilamppua piti kerran jo nostaa ylemmäs, etteivät tomaattien latvukset kärvenny.


Seurasin sääennusteita ja etenkin yölämpöjen kehittymistä tarkasti. Monta kertaa päätin, että huomenna on tomaattien muutto edessä, mutta niin vain aamulla seuraavan yön ennusteet olivat kylmää luettavaa. Olin jo siirtänyt taimet isompiin istutuslaatikoihin. Niiden rahtaaminen ulos ja sisälle oli työlästä. Painavia laatikoita kantaessa piti varoa, ettei taimet vahingoitu.  Vihdoin lauantaina 18.5. päätin, että meni syteen tai saveen, tomaatit, kurkut ja chilipaprikat siirtyvät kasvariin. Olin virittänyt molemmille seinustoille kaksinkertaisista harsoista teltan suojaamaan tomaatteja kylmältä. Myös lämmittimen latasin täyteen valopetroolia kylmien öiden varalle.


Kasvarissa olikin helteiseen aikaan kesäisen lämmintä. Päivisin liiankin lämmintä ja öisin minimissään +14. Aamuisin olen avannut oven ja siirtänyt harsoja päiväksi sivuun. Ikkuna avautuu itsestään. Säiden taas viilennyttyä on jälleen jännittävät ajat käsillä. Toistaiseksi kasvarissa lämpö on ollut alimmillaan +9, vaikka en ole edes lämmitintä laittanut päälle. Tosin sen hyöty on melko rajallista kennokasvarin hataruuden vuoksi. Harsojen alla lämpö on pari astetta korkeampi ja tomaatit näyttävät voivan hyvin.


3.3. kylvetyt tomaatit kasvoivat kellarissa hurjaa vauhtia ja varsinkin Rosellan varsi on paksumpi kuin jämäkällä raparperilla. Myöhemmin kylvetyt tomaatit tulevat kilvan perässä. Päästyään taimipoteista varsinaiseen istutusastiaansa, kasvu ryöpsähti uuteen vauhtiin, kukkia ilmaantuu uusia kaiken aikaa ja varkaitakin on jo päässyt nyppimään. Valtaosa tomaateista oli vähintään 50 senttisiä kasvariin muuttaessaan. Aikamoinen apu kunnon kasvivalosta on ollut.


Ensimmäiset kurkunalut ilmestyivät kurkuntaimiin jo kellarissa. Kasvarissa niille on tullut mittaa ja kaksi niistä olisi jo korjuukelpoisia. Kurkuntaimilla ei muuttovaiheessa ollut vielä kovin paljon mittaa, mutta kasvarissa ne ovat ottaneet kunnon kasvuspurtin kohti yläilmoja. Yksi taimi vahingoittui muutossa. Eiköhän 2 Sherpaa, 1 Cordopa ja 3 Beth Alphaa riitä. 


Harsotelttojen vuoksi tomaattien ja vastakkaisella puolella olevien kurkkujen istutuslaatikot ovat vähän ahtaalla, mutta tilanne paranee, kunhan yölämpötilojen tasaannuttua saan harsot pois. 

Kasvari ja kasvimaa kaatosateen vuoksi kaukaa terassilta kuvattuna.

Kasvimaalle olen jo kylvänyt lähes kaiken suunnittelemani. Keskiviikkona 22.5. laitoin esikasvatetut kurpitsatkin omaan lavakaulukseensa. Kaikissa lavakauluksissa on kaksinkertainen harso päällä. Tapani mukaan kylvin ylimääräisiä kurpitsoja. Odottakoon varakappaleina hetken kasvarissa, jotta näen, pärjäävätkö kurpitsat vähän viileämmässä säässä. Retiisit, salaatti, malvikit ja sipulit ovat jo itäneet. Kylväessä lavakaulusten multa oli äärimmäisen kuivaa. Pari kertaa olen kylvöksiä kastellut. Perjantaista 24.5. lähtien vettä on tullut taivaalta välillä ihan reippaastikin. Lavakalusten harsot ovat litimärkiä ja todennäköisesti siis myös kylvökset ovat saaneet riittävän kastelun.


Nyt sitten odotellaan lämpimiä ilmoja ja reipasta kasvua kasvihuoneessa ja kasvimaalla. Tavoitteena tietenkin taas hiukan herkkua ruokapöytään sekä vähän silmäniloa lavakauluksissa.