tiistai 7. toukokuuta 2024

Koska kukkii -haaste: 2. raportti

Tulipa Persian Pearl


Tähtitulppaani Persian Pearl on yksi kevään lempitulppaaneistani. Siksi olenkin istuttanut sitä useisiin paikkoihin. Tänä keväänä valitsin Persian Pearlin yhdeksi Koska kukkii -haasteen seurattavaksi. Arvioin tämän pikkutulpun kukkivan 1.5., mitä se ei tehnyt. Pieleen mennyt arvio ei sen kummemmin harmita, sillä kylmä kevät ja toistuvat takatalvet ovat laittaneet kasvit koville. Samoin puutarhurin sietokykyä on rasitettu turhan monta kertaa.


Sunnuntai-iltapäivän kuvauskierroksella yllätyin löytäessäni avautuneita Persian Pearleja useista eri paikoista. Kun ensin on päivä-, ellei viikkotolkulla koleaa, ei edes osaa ajatella kasvien noudattavan omaa rytmiään. Säistä riippumatta. Muutama aurinkoinen ja lämmin päivä sai pienet tulppaanit nostamaan kukkavartensa ja avaamaan nuppunsa. Ihmekös tuo, kun lauantaina etelärannikolla mittari kipusi yli +20 asteen.

Ennustin Tulipa Persian Pearlin kukkivan 1.5. Saattaa olla, että se oli kukassa jo lauantaina 4.5., mutta en sitä huomannut enkä kuvannut. On aiheellista hyväksyä ensimmäiseksi kukkimispäiväksi sunnuntai 5.5.

Arvaus ei sentään mennyt ihan päin prinkkalaa. En ota tästä itselleni liian suurta kunniaa. Kukintapäivän arvioimisessa auttoi kuva-arkistojen selaaminen. Ehkä mahdollisiin tuleviin haasteisiin voisi harkita jotain vaikeammin arvattavaa kasvia.

Tulipa Persian Pearl


Kolmesta haasteeseen valitsemastani kasvista etelänkevätesikon tilanteen raportoin 30.4. Seuraavaksi sitten odottelenkin ruusuherukan kukkimista, jolle olen arvioinut ajankohdaksi 10.5. Nyt jo tiedän, ettei tule toteutumaan.

Ribes rubrum - Valkoherukka
 
Persian Pearleja ilmestyy toivon mukaan myös niihin paikkoihin, joissa se ei vielä ole nupulla. Taitaa kaikki kukkiminen hyytyä niille sijoilleen, sillä pohjoinen ilmavirtaus tuo etelää myöten yöpakkasia ja räntä- tai lumisateita. Herukoissa on jo nuppuja näkyvissä. Laitan niille varoiksi harson illalla.


Pihalla on yltympäriinsä haavan norkkoja. Parina päivänä on tullut melko navakasti, jolloin norkot ovat kevyinä lentäneet kauaksikin. Yhdestä norkosta syntyy noin 2000 siementä ja täysikokoinen haapa voi tuottaa noin 50 miljoonaa siementä. Haavan sirkkataimi kehittyy heikosti ja kuolee helposti. Hyvä niin. Vaahteravauvojen kitkemisessa on puuhaa riittävästi.

Gagea minima - Pikkukäenrieska scillojen seurana.