tiistai 22. marraskuuta 2022

Tintti-tv avattu

Sunnuntaina 20.11. lumikerros oli vielä hento.
 

Mittari on pysynyt muutaman päivän miinuksella. Lauantaista lähtien luntakin on satanut lähes tauotta. Lumikola on edelleen kellarissa. Kannattaisi ehkä siirtää talon seinustalle. Toimenpiteellä saattaa olla samanlainen vaikutus, kuin sateenvarjon mukaanottamisella kävelyreissulle. Ei sada, jos sontikka on mukana. Ehkä lumentulo lakkaa, kun kola on valmiina. Itse asiassa seuraavalle viikolle luvataan plussakelejä ja vesisadetta. Sellaista pääkaupunkiseudun marraskuista loskaa siis.


Tintti-tv on avattu. Pakkasen ja lumisateen myötä talipötkylän ja siementen suosio on taattu. Välillä tungos ruokintapaikalla on suorastaan valtaisa. Parhaimmillaan laskin seitsemän mustarastasta maassa ja pari leikkimökin katolla. Muutama viherpeippo, tali- ja sinitiaiset tietenkin, pikkuvarpusia, närhi, harakka ja tikat ovat tavallisimpia kävijöitä. Yhtenä päivänä pyrähti punatulkkujen porukka hetkeksi syreenien oksille. Eipä riittänyt kameran kapasiteetti ikuistamaan moista kauneutta, mutta mieleen se kyllä jäi.

 
Hain kaupasta linnuille 20 kg:n säkillisen kuorittuja auringonkukansiemeniä. Hinta on noussut viime vuodesta melkoisesti. Muista asiakkaista useimmat suuntasivat kassalle talipalloämpärin kanssa. Se maksoi tarjouksessa 5 euroa. Ostan välillä itsekin talipalloja, mutta mieluummin sellaisia, joita ei ole pakattu vihreään verkkoon. Muuten niitä muovisia verkkoja saa riipiä puiden oksilta ja kerätä pihalta.


Kaktukset aloittivat jokavuotisen kukintansa. Olen kuullut väitteen, että kaktusten vieminen kesäksi ulos edesauttaisi kukinnassa. Saattaa näin ollakin. Omat kaktukseni jäi kiikuttamatta pihalle niin viime kuin edellisenäkin kesänä. Kukkivat siitä huolimatta.

Värinokkonen on säästynyt ötököiltä.


Kahteen kiinanruusuun tuli ötököitä. Ripsiäisiä tai kirvoja tai mitä lie. Suihkutin kiinanruusut kahdesti ja pidin niitä välipäivät varaston ikkunalaudalla, jotta ötökät eivät muuttaisi muihin viherkasveihin. Pyyhin lehdet ja upotin multaan torjuntapuikkoja. Ötökät voivat edelleen hyvin. Minulla on ennenkin ollut kiinanruusuja ja niihinkin on tullut ötököitä. Saattaa olla, että kiinanruusuilla on lähtö lähipäivinä. 

 
Vuodenaika ei ole paras mahdollinen viherkasvien ruukunvaihdolle. Kaksi isoa rönsyliljaa olivat kuitenkin kovin ahtaissa oloissa. Kasteluvesi vyöryi helposti yli tai jäi lillumaan suojaruukun sisälle. Toiselle rönsyliljalle ostin uuden altakasteluruukun, toiselle löysin samanlaisen kellarista. Kasvit ovat ruukunvaihtokäsittelyn jäljiltä vähän sikinsokin, mutta siitä ne virkistyvät.

Pelkkä päivänvalo ei tahdo riittää kuvaamiseen.

Joku aika sitten istutin emokasvista irroitettuja rönsyjä pieneen ruukkuun, jonka laitoin loppukesästä lahjaksi saamaani Iittalan Nappulaan. Rönsyt ovat jo juurtuneet, mutta hetki vielä menee kasvin rehevöitymiseen. Nappula oli aluksi keittiön työpöydällä, joka on ilman  keinovaloa viherkasville liian pimeä paikka. Pidin siinä köynnöstävää keinokasvia ja myöhemmin valosarjaa. Tykkään Nappulasta, joka toimii kummin päin vaan kukkaruukkuna tai maljakkona. Sen voi laittaa myös tarjoilupöydälle herkkujen annoskulhoksi. 


Ostin pitkästä aikaa itselleni kultaköynnöksen. Ötököiden ilmestyessä kiinanruusuun, ajattelin tämän ostokasvin olevan niiden lähde. Tarkasta tutkimisesta huolimatta en ole löytänyt kultaköynnöksestä minkäänlaista viitettä ötököihin. Laitoin senkin uuteen altakasteluruukkuun. Sijoituspaikka ikkunalaudalla ei ole paras mahdollinen, kun alla hohkaa sähköpatteri. Muutto on jo suunnitelmissa.


Kuvan lasikuusen ostin marketista. Laitoin sen sisään patteritoimisen valosarjan ja muutama päivä myöhemmin pieniä joulupalloja. Lasikuusen ylin osa irtoaa, jolloin sisään on helppo laittaa haluamiaan asioita. Ilman lakiosaa lasikuusta voi käyttää vaikkapa maljakkona.

Kävin läpi kaikki taloutemme sisävalosarjat. Neljästä kyntteliköstä vain yksi on led. Kranssimuotoinen valosarja ei myöskään ollut led, eikä kaikki sen lamput enää syttyneet. Muutama muukin valosarja sai lähtökäskyn.Toimivat valosarjat vien kierrätykseen, jossa niiden uusi omistaja voi tehdä oman energiankulutuspäätöksensä.

Aion laittaa pari kynttelikköä ikkunoille. Ehkä myös valokranssin, jos sellaisen vähällä vaivalla jostain löydän. Patteritoimisia valosarjoja on jo viritetty muutamia sisälle. Ulos laitoin led-valosarjat niin sisäänkäyntiin kuin pergolaa reunustumaan. Valo näinä hämärän hetkinä tuo iloa ja luo tunnelmaa. Jaksamme sitten ehkä säästää energiaa muissa asioissa.

Lonicera heckrottii - Koreaköynnöskuusama


Pysykäähän lämpiminä!