sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Pelaguun haaste


Pelaguu Kaaos kukkaruukussa -blogista haastoi minut seuraavilla kysymyksillä:
 
1. Rakkain asia puutarhassasi?


Rakkauden kohde vaihtelee. Kun saan jonkun paikan mieleisekseni ja näen, että siihen panostettu aika ja työ ovat kannattaneet, tunnen mielihyvää. Saatan käydä tarkastelemassa paikkaa useasti sitä eri kanteilta katsellen, kunnes on aika käydä jonkun uuden projektin kimppuun. Rakkauden kohde voi olla myös jokin kasvi. Viime kesänä iloitsin paljon uudesta Sinivaleunikosta. Silti onnellisin taisin olla Punahatuista, jotka olin itse siemenestä kasvattanut ja puutarhaani istuttanut. Ne vain kukkivat ja kukkivat ja pysyivät pystyssä sateessa ja tuulessa ja pitkälle syksyyn. Taisivat siis saada osakseen runsaasti rakkautta. 

 
2. Seuraava tavoite tai tulevan kesän ensimmäinen työ/projekti
puutarhassasi?

Aion muuttaa kasvihuoneen ja Kiemurapenkin välisen kapean alueen kivipoluksi. Siinä on aina ollut aika huono nurmikko ja nyt myös kasvihuone varjostaa paikkaa. Lisäksi siitä kulkee varsinainen moottoritie muihin puutarhan osiin ja märkään aikaan reitti muuttuu helposti mutaiseksi. Turha siinä on yrittää pitää nurmea hengissä, tilalle rapskulaattoja ja kiviä.

Kasvarin vierellä olevan lumikasan kohdalle on suunnitteilla kivipolku.

Toinen listan kärjessä oleva hanke on Zilga-rypäleen kaivaminen ylös kasvihuoneesta. Meidän kasvihuoneessa ei yksinkertaisesti ole sille tilaa kasvaa. Oli hulluutta ylipäätään istuttaa se kasvariin. Vielä en ole oikein varma, mihin sen sijoitan, mutta onneksi on aikaa asiaa pähkäillä. Zilgan pitäisi selviytyä talvesta näillä leveysasteilla myös ulkosalla, joten siinä mielessä olen luottavainen. 
Taimia odottamassa istutusta
 
3. Asia, josta et voisi luopua mistään hinnasta?

Vaikea vastata. Ensimmäisenä suljin tarkastelun ulkopuolelle kaikki ihmissuhteet (eiväthän ne ole asioita), sitten terveyden ja lopuksi vielä normaaliin elämään tarvittavat asiat, kuten ruoan, lämmön, veden, katon pään päällä. Luulenpa, että tiukan paikan tullen liki mistä vain on mahdollista luopua. 
Alkukesän tomaattikasvustoa
 
4. Asia, tai esine josta voisitkin luopua, jokin turhake?

 Kuningaskuluttajassa oli puhetta siitä, miten paljon nykyisin ihmisillä on vaatteita ja luultavasti suurin osa ihan turhaan. Kysymystä voisi laajentaa kaikkeen tavaraan, jota keräämme ympärillemme. Lasten asuessa kotona sisävaatteilleni riitti kaksi kaappia. Heidän muutettuaan pois minulla onkin käytössäni neljä kaappia. Tosin aika väljästi olen ne valloittanut. Silti minulla lienee turhakkeita muidenkin edestä.
Parin viime vuoden aikana olen karsinut tavaraa kodistamme aika kovalla kädellä ja käynyt myymässä niitä kirpparilla. Harrastan myös nollashoppailua eli kaupassa ollessani punnitsen jotain tavaraa kerran jos toisenkin miettien, tarvitsenko tätä todella ja vähänkin epäröidessäni laitan sen sitten takaisin hyllyyn. Harvoin olen jälkikäteen katunut, että jätin ostamatta.

Kriikunapolku syksyllä
 
5. Tärkein asia tällä hetkellä elämässäsi?
 Ajatuksesi tästä hetkestä, mitä ensimmäisenä tulee mieleen?

Tärkeintä tällä hetkellä lienee oppia jakamaan käytettävissä oleva aika siten, ettei tule turhaan kiristettyä pinnaa ja hankittua itselleen oikein kunnon stressiä. Tuleva kesä jännittää siinä mielessä, että miten saan ympättyä vanhempien hoitamiseen tarvittavan ajan omien tarpeideni lomaan. Odotan niin kovasti kevättä ja kesää ja aikaa pihalla ja puutarhassa. Niin mielelläni toisin vanhempani meidän pihalle istuskelemaan, mutta he viihtyvät parhaiten omassa kodissaan. Ei heitä tänne saa, kuin hetkeksi ja silloinkin he ovat jalka valmiina kotiinlähtöön.


Pelaguun lehtiä juurtumassa.

Tämä viiden kysymyksen haaste on kiertänyt aika tehokkasti blogeissa, joten en laita sitä eteenpäin. Sen sijaan Karolina (Karoliinan puutarha -blogi) kehotti kierrättämään seuraavaa Ystävänpäivä-haastettaan, joka kuuluu näin:


Karolinan Ystävänpäivä-haaste
 
Tässäpä seuraakin teille jokaiselle (ei vain harvoille ja valituille) Puutarha Ystävälle Ystävänpäivä haaste, saatte myös laittaa sen eteenpäin omassa blogissanne. Haluaisin kuulla sinun tarinasi, vastaa kuvien kera seuraaviin kysymyksiin ja laita haaste eteenpäin:

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarha idolisi?
2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?
3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?
4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?
5. Mikä on puutarha harrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?
 
 
Ottakaa siis kaikki haaste vastaan ja laittakaa sitä omassa blogissanne eteenpäin, kuten Karolina tässä kehottaa. Itse vastaan kysymyksiin myöhemmin.
 
 
Mukavaa laskiaissunnuntain jatkoa ja alkavaa viikkoa kaikille!