keskiviikko 16. elokuuta 2017

Ja sitten vuorossa ovat syyshortensiat

Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Yksi puutarhan ihanimmista pensaista on mielestäni syyshortensia. Tavallinen syyshortensia on kasvanut puutarhassamme jo parikymmentä vuotta. Ellei enemmänkin. Sisäänkäynnin edessä se näkyy myös keittiön ikkunaan ja kukkiessaan luo syyspäivien hämärtyvissä illoissa valon tuntua. Aika usein huomaan unohtuvani sitä ikkunasta katselemaan illalla keittiössä käydessäni.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Vuonna 2013 blogimaailmasta tuttu innostus iski minuun hortensiahimon muodossa ja hankin puutarhaan Vanille Fraisen. Olin nähnyt siitä ihastuttavia kuvia. Kuvia, joissa hortensian alkuun valkoiset kukat vähitellen loppukesän kääntyessä syksyksi värittyvät vaaleanpunaisiksi. Sellaista näkyä on suorastaan mahdotonta vastustaa.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Talvi 2015-2016 oli monelle kasville suoranainen tappotalvi. Hyvin puutarhaani kotiutunut ja kasvanut Vanille Fraise oli keväällä surkeassa kunnossa. Ei elon pilkahdustakaan. Valmistauduin henkisesti leikkaamaan sen kuivuneet oksat kokonaan pois ja kaivamaan kuolleen juurakon ylös. Ehdin jo silmäillä taimikauppojen antia hankkiakseni uuden Vanillen tilalle. Vanille oli hurmannut minut tehokkaasti ja jatko ilman ihanaista kukkapilveä ei tullut kyseeseen.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Onneksi kuuntelin viisaampia ja maltillisempia ihmisiä ja annoin Vanillelle mahdollisuuden. Hitaasti se kesän ajan toipui ja kasvatti pitkät versot ja niihin lehtiä. Syksyllä jopa oksien kärkiin ilmestyi muutamia nuppuja, joista iloitsin sitäkin enemmän, kun olin jo ollut valmis kokonaan uuden kasvin sen tilalle hankkimaan.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Edellisen talven koettelemukset näkyvät Vanillessani edelleen, sillä pitkän huiskeiksi kasvaneisiin oksiin tuli tänäkin vuonna aika harvanlaisesti lehtiä. Nuoremmat oksat ovat tuuheampia. Yleensä leikkaan vanhat kukinnot keväällä pois ja samalla lyhennän hennompia oksia. Minun olisi pitänyt leikata Vanillen pitkiä oksia rohkeammin, jotta oksat olisivat haaroittuneet ja vihertyneet paremmin. Mitään ei ole menetetty, sillä voin korjata asian seuraavan leikkauksen yhteydessä. Onneksi Vanillessa on runsaasti tyvestä kasvaneita uusia oksia, joissa on paljon avautuvia kukkaryppäitä.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Vanille Fraiseeni ihastuneena istutin seuraavana keväänä sille kaveriksi Vims' Redin, jonka kukinto värittyy syvemmän punaiseksi Vanilleen verrattuna. Myös Vim's Red kärsi suuresti edesllistalvesta ja sen jouduin leikkaamaan miltei maan tasalle. Sieltä se kesän mittaan versoi ja raju leikkaus onkin osoittautunut Vim's Redin onneksi. Se on tuuheutunut ja haaroittunut hyvin. Se kukki ihan kohtuullisesti jo viime kesänäkin, mutta nyt Vim's Red on täynnä kukkanuppuja.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Kaikenlaiset ötökät näyttävät tykkäävän kovasti hortensioiden kukista. Aurinkoisena päivänä kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä pyörii hortensioiden ympärillä yhtä innokkaasti, kuin minä kamerani kanssa.

Hydrangea pan. Mustila

Kesällä 2016 päätin ostaa myös Mustilanhortensian. Vaikka en ollut miettinyt yhtään, mihin sellaisen istuttaisin. Niinpä tämän uuden hortensian kaivoin kasvaria vastapäätä Kaivoruusupenkkiin. Ihan kiva idea silloin, kun puska on pieni ja sopuisa. Vaan tulevaisuuden kannalta paikka oli aivan liian ahdas. Niinpä sitten tämän vuoden alkukesästä siirsin Mustilanhortensian lähelle puutarhan alalaidan vasta noussutta aitaa. Siellä sillä on tilaa kasvaa ja kukoistaa. Samalla tämä hortensia toimii osana puutarhan takaseinää. Pieni pensas kiittää minua uudessa istutuspaikassaan ensimmäisellä kukinnallaan.

Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Tästä kesästä näyttää tulevan myös hortensioiden osalta hulppean runsas kukkimiskesä. Se näkyi jo kesä-heinäkuussa köynnöshortensian loisteliaana panoksensa. En tiedä, olisiko metsän häviämisellä osansa talon päädyssä kasvavan köynnöshortensian kukkien runsauteen, mutta harvoin meidän puistopäätymme seinämä on niin kaunis ollut.

Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Hortensioiden kukat kuuluvat niihin, joita pitää ehdottomasti ihastella myös ihan läheltä. Köynnöshortensian valtavan kokoiset kukinnot koostuvat monesta erilaisesta ja samanaikaisesta osiosta. On pieniä pallomaisia nuppuja, isoja valkeaksi avautuneita neliterälehtisiä "lautasia" ja sitten noita tähtimäisiä ilotulituksia. Miksi niitä kaikkia sitten virallisesti kutsutaankaan.

Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Ensi kesän kukinnasta ei tässä vaiheessa ole tietoakaan, eikä ole tarviskaan. Kyllä tällä kauneudella jaksaa taas elää ja unelmoida pitkälle eteenpäin.
 

55 kommenttia:

 1. Syyshortensiat ovat loppukesän sykähdyttävä kaunistus. Minun Vanille Fraiselleni kävi samoin sinä kaameana talvena, mutta nyt siinä on ilokseni nuppuja. Peura leikkasi pensaan oudon malliseksi, mutta kukinta on pääasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kukinta on pääasia, muodolla ei niin väliä.

   Poista
 2. Hortensiat ovat ihania! Ostoslistallani on ollut syyshortensia jo jonkin aikaa, vielä ehtinee juurtua jos nyt saan hankittua sellaisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvää aikaa ostaa ja istuttaa syyshortensia. Hyvin ehtii vielä.

   Poista
 3. Ihanat hortensiat! On mukavaa, että syyshortensioissa on tuota värivalikoimaa, kun meillä eivät ne värikkäämmät yleensä talvehdi. Minulla ei tosin ole kuin yksi syys, ihan tavis, eikä se kuki ikinä, kun en suojaa sitä verkolla peurojen hampailta. Se saa kasvaa sitten, kun koko tontti on verkotettu, siihen asti se pysyy aika pienenä :-D
  Jalohortensialle tämä kesä on huonoin kukkimiskesä ikinä, se on tehnyt vain yhden kukinnon. Mutta viime keväänä se taisikin versoa vain tyveltään, kun yleensä edes jokunen oksa versoo vähän ylempää. Samettihortensia versoi ihan kivasti, mutta siinä ei näy vielä yhtäkään nuppuaihiota. Ehkä se pitää välivuoden.
  Mutta pallohortensiat näyttävät voivan ihan kivasti, toisessa on jo nuppuja, jos niitä vain ei syödä, niin saamme ihailla kerrottuja kukkia kohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietävän peurat. Juuri kävin kuvaamassa niiden sorkanjälkiä kunnan puolella ja siirsin kottikärryt alapihan aidan ja puuvajan väliin muodostuvaan aukkoon, jotta ohjautuisivat pysymäänkin kunnan puolella.
   Minulla ei jalohortensioita olekaan. Paitsi kolme purkkihortensiaa, jotka kyllä ovat hyvin talvehtineet, mutta vain yksi on kerran kukkinut. Ei haittaa, tykkään niiden syvän vihreistä lehdistä. Pallohortensian esittelyn unohdin kokonaan. Sen ostin markkinoilta ihan pikkuisena taimena 2 eurolla, eikä aiokaan vielä kukkia.

   Poista
 4. Hortensiat ovat kyllä kauniita. 'Vanilla Fraise' löytyy minultakin, se on vielä aika pieni, mutta kukkii silti kokoonsa nähden runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovatkin aika hauskoja, kun jo pieninä kukkivat miltei itsensä kokoisilla kukilla.

   Poista
 5. Aivan ehdoton satsaus syksyn kukkarunsauteen on hortensiat. Minullakin on niitä useampia, mutta köynnöshortensialle en ole löytänyt sille kelpaavaa paikkaa. Se paleltuu vainajaksi. Mutta hortensioita on ihan kivaa keräillä eri sortteja, jos vain tilaa on. Upeita ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa tosiaan tilaa, niin lisääkin hortensioita hankkisin. Köynnöshortensiaa ei ihan ahtaaseen tilaan voi laittaakaan. Kasvaa jättimäiseksi vuosien mittaan.

   Poista
 6. Sulla on komee valikoima syyshortensoja. On niin mun lempikukkiani, mutta kun ei mahdu. Köynnöshortensia onneksi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko harkinnut leikkaamalla kohtalaisen kapeana pidettävää syyshortensiaa? Tapiolassa olen nähnyt 50-luvulla istutettuja pensaita, joita leikataan vuosittain rankasti ja aina kukkivat tosi upeasti. No, kyllähän nekin oman tilansa tarvitsevat, mutta yllättävän hyvin sietävät voimakasta leikkaamista.

   Poista
 7. Kauniita ovat! Köynnöshortensiaan olen erityisen tykästynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensia onkin kaunis, kunhan jaksaa sen alkutaipaleen hitauden.

   Poista
 8. Hienoja on kyllä hortensiat ja kauniita kuvia! Olen useamman vuoden odottanut oman Vanilla Fraisen kukintaa, ehkäpä ensi vuonna... :) Tänä vuonna ostin itselle uuden tuttavuuden samettihortensian. Toivottavasti kukkii tai edes säilyy talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksiköhän Vanillesi ei kuki? Omani kukki istutusta seuraavana syksynä. Ja Vim's Red samana vuonna. Sen ostin ja istutin keväällä. Samettihortensiasta Saaripalstan Saila tuolla ylempänä kommentoikin. Mahtuisikohan sellainen meille?

   Poista
 9. Hortensiat ovat lempipensaitani. Tavoite on istuttaa joka vuosi yksi uusi hortensia. Tänä vuonan toin Türista vaaleanpunaisen hortensia mikä on osoittautunut tavan valkoiseksi pallohortensiaksi. No, kelpaa sekin. Toisena hankin juuri tuon japaninhortensian "Vanilla Fraise". Innolla odotan sen kukkia. Nyt kukkii kaksi mustilanhortensiaani todella runsaana.

  Hortensia tuntuu kestävän rajuakin leikkausta tai maanpäällisten versojen paleltumista, sen takia en suojaa niitä koskaan jäniksiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin istuttaisin vielä monta uutta hortensiaa, jos tilaa olisi. Leikkaamista ne tosiaan kestävät. Suojaan kyllä Vanillen ja Vim's Redin jäniksiltä, mutta yläpihan syyshortensiaa en ole koskaan suojannut (miksiköhän en?). Yhtenä talvena myyrä söi toisen tavallisen hortensian aivan maanrajasta. Siltä meni pitkä aika toipua, eikä se vieläkään ole kaverinsa kaltainen, mutta ei kuollutkaan.

   Poista
 10. Upeita ovat..ja miten kauniita kuvat onkaan😍👌🌸Mukavaa viikonjatkoa☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Samoin sinulle mukavaa viikonjatkoa.

   Poista
 11. Minulla on vain yksi syyshortensia ja se on ehdoton lemmikkini.

  VastaaPoista
 12. Tunnustan heikkouteni hortensioihin! Ihan tavallinen syyshortensia on luottovalinta, ei ole ollut moksiskaan talvien koettelemuksista, ja sekin punertuu kauniisti loppusyksyä kohden. Kasvimaalle istutin lämpimään paikkaan Pinky Winkyn, hupsu nimi, mutta se oli synttärilahjani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tavallinenkin syyshortensia punertuu ja on kerrassaan ihastuttava. Pinky Winkyä katselin taimikaupassa, mutta pidin pääni kylmänä, sillä ensin pitäisi miettiä sille paikka. Sinä onnellinen sait hienon synttärilahjan.

   Poista
 13. Hortessat on komeeta syyskukkijoota. Mullaki niiton muutamia erilaasia ja vaikka ovakki araan sorttisia näihi maisemihi, osa jopa kukkii. Koska Vanilla on vasta parin viikon ikääne, sen talavehtimisesta ei oo viälä tiatua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten ihan vauva-Vanille. Yllättävän kestäviksi ja sitkeiksi syyshortensiat ovat osoittautuneet, mutta ilman muuta paikalla on merkitystä. Toivon Vanillesi kasvavan ja kukoistavan iloksesi jo ensi vuonna.

   Poista
 14. Ovat kauniita ja ihanaa, kun jaksavat kukkia pitkälle syksyyn. Pienellä tontilla joutuu siirtelemään milloin mitäkin kasvia uusien tieltä, niinpä tavishortensian tuhosin tuolla siirtelyllä. Viime kesänä ostin Vanillen, jonka taas tänä kkeväänä siirsin. Eipä kuki vielä, mutta upeassa kasvussa kylläkin! Köynnöshortensia peittää jo valtavan alueen seinustalta, vähän pelottaa, ettei riko jo kohta rakenteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua. Minäkin olen muutaman kasvin onnistunut siirtämään hengiltä. Meillä köynnöshortensia kiipeää tiiliseinää pitkin. Ruma jälki köynnöksen imukärhistä jää seinään, jos sitä joutuu pois repimään. Muuten sen ei pitäisi ainakaan tiiliseinää haitata. Sen verran rajoitan köynnöshortensian kasvua, etten päästä sitä kattorakenteisiin.

   Poista
 15. Köynnöshortensia on yksi minun lempparini ja kasvaa meidän rivarin pihalla kiertäen keittiön ikkunaa. Täällä kesäkodissa on yksi syyshortensia ja siitä katkesi alkukesällä pieni verso ja nyt se on pienessä ruukussa ja uskon sen juurtuneen, kukkiakin yrittää tehdä.
  Sinulla on monta eri hortensiaa ja jos vain rivarin pihaan mahtuisi niin muutaman hortensian sinne istuttaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, täytyypä kokeilla, josko saisi syyshortensiaa juurrutettua pistokkaista. Hortensiat kasvavat sen verran suuriksi, ettei niitä pieneen pihaan montaa voi istuttaa. Paremmalla suunnittelulla meille mahtuisi varmasti vielä enemmänkin, mutta juuri nyt ei uusia ideoita paikoiksi ole.

   Poista
 16. Hortensiat kuuluvat ehdottomasti jokaiseen syyspuutarhaan. Niiden kukinnot ovat pelkkää valkoista pitsiä. Syksyllä tarvitaan juuri tuota valoisuutta. Sitten ne kukkivat pitkään, mikä on suuri plussa.
  Tuosta Mustilan hortensiasta kasvaa todella suuri. Luulen, että meidän yksilöt ovat jo kolme metrisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin syyshortensioiden kukat tuovat hienosti valoa syksyyn. Oikeastaan aika pitkäänkin, kuten sanoit.
   Hyvä siis, että siirsin Mustilanhortensian. Nyt sillä on ainakin tilaa ja mahdollisuus kasvaa. Edellinen paikka olisi ollut aivan liian ahdas.

   Poista
 17. Hortensiat ovat kauniita.
  Meillä on myös ja tykkään kovasti.
  Tuota Mustilan hortensiaa ei meillä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustilanhortensia taitaa olla ihan suomalaista jalostustyötä, enkä tiedä, myydäänkö sitä esimerkiksi Ruotsissa. Nyt sinulla on hyvä syy matkata Suomeen taimiostoksille ja noutaa pihallesi myös Mustilanhortensia.

   Poista
 18. Minä myös tykkään hortensioista, meillä niitä taitaa olla mökillä 10 kpl.eri lajeja. Tiedän, että meni vähän överiksi, mutta yhtenä vuonna ne oli niin helkkarin halpoja syksyn alessa, että mopo karkasi käsistä. En ole yhtään katunut, koska ovat hyvin mahtuneet ja kukinta aika on pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin tuon mopon karkaamiseen. Jos halvalla saa ja tilaa löytyy, noin siinä käy. Laitapa nyt syksyn tullen postaus omista hortensioistasi. Varmasti komeaa katseltavaa.

   Poista
 19. Tykkeen hortenssioista. Ovat kauniita syksyllä. Meilläkin on kukassa nyt kuutamohortenssia, Mustilanhortenssia, köynnoshortenssia lopettelloo nyt kukintoo, syyshortenssiat eivät vielä kuki ja kerkiväätkä kukkimaankaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kukinta kulkee aika lailla etelän perässä näillä hortensioilla. Meillä köynnöshortensia oli parhaimmillaan liki kuukausi sitten. Ajasta viis, pääasia, että kukkivat.

   Poista
 20. kauniita! Hortensian kestävä kukinta ilahduttaa pitkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Syksyn säistä riippuen usein todella pitkään.

   Poista
 21. Kauniit syyshortensiat! Vim's Redin kuvan näin juuri puutarhalehdessä ja sen punertava väritys herätti kiinnostuksen. Meidän syyshortensia parturoidaan aina keväisin jänisten tai peurojen toimesta. Jäljelle jääneet oksat käyn leikkaamassa lyhyemmiksi ja tähän asti hortensia ei ole tästä lainkaan pahastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näin mainoskuvan Vim´s Redistä jossain lehdessä. Ihan niin tummanpunaiseksi minun hortensiani ei ole vielä kertaakaan tullut, mutta kuitenkin tummemmaksi, kuin Vanillen kukinnot.
   Aika voimakkaasti olen hortensioitani leikannut ja hyvin kestävät, kuten totesitkin.

   Poista
 22. totta Between, hortensiat antavat valoa pimentyviin elokuuniltoihin! sinulla onkin monipuolinen valikoima, kaikki yhtä ihastuttavia. Rauniopuutarhan seinustalla oleva ikivanha hortensiani on vasta aloittelemassa kukintaansa, toivon sen avaavan edes jo hivenen kukintojaan ennen lomani loppumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sen verran lämmintä, että toivotaan hortensiasi ilahduttavan sinua vielä viimeisinä lomapäivinä. Ja toivotaan myös syksystä lämpöistä ja sen verran kuivaa, että ulkonakin voi hyvin touhuta.

   Poista
 23. Hortensiat ovat ihastuttavia syyskukkijoita! Ja hitaasti keväällä kasvuun lähteviä... Minä aikoinaan ehdin jo kaivaa keväällä mustilanhortensian ylös ja heittää kompostiin, kun ei vihertynyt. Kesällä huomasin että kompostissa kasvaa jotain, hortensiahan siellä eleli;) Siirsin hänet sitten kukkapenkkiin, uuteen paikkaan tietenkin, kun olin jo hankkinut uudenkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio selviytymistarina hortensiallasi. Hitaasti tosiaan keväällä lähtevät käyntiin, mutta sen heille sallii, jotta jaksavat kukkia silloinkin, kun muut jo lopettelevat.

   Poista
 24. Upeita hortensioita sinulla! Minullakin on tuo Vanille Fraise. Istutin sen vuosi sitten ja jonkin verran se on siitä kasvanut, kukkia ei taida tänä kesänä vielä olla luvassa. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon runsasta kukintaa Vanillellesi. Syyshortensiat ovat kauniita ja kukkivat silloinkin, kun muut ovat jo lopettaneet.
   Myös sinulle aurinkoista viikonloppua.

   Poista
 25. On nämä upeita kasveja!
  Upeita ovat kuvatkin!!!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!