keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Kevään ja kesän muisto -haaste, osa 1

Daucus - Villiporkkana, taustalla punaisena hehkuva villiviini
 

Lappalainen etelässä -blogin Nila haastoi muistelemaan kevään ja kesän kukkia. Mikäs sen mukavampaa, kuin uppoutua omien kuvien parissa katselemaan kevään muuttumista kesäksi ja muistelemaan kasvukauden parhaita paloja.

Puutarha on täynnä herkkuja ja siksi esiteltävien valinnasta tuli vaikea. Päätin keskittyä joihinkin uudempiin asukkaisiin ja muutamiin sellaisiin kasveihin, jotka tällä kaudella vetivät tavallista enemmän huomiota puoleensa.

MAALISKUU

Kurkut itämässä kasvilampun valossa 9.3.2020


Koin herkkiä hetkiä lokakuisen harmaana sunnuntaina selatessani kuva-arkistoa. Kevät on aivan ihanaa aikaa, täynnä odotusta ja lupauksia. Käytännössä puutarhaihmisen kevät alkaa heti joulun jälkeen, kun kaikkein pisimmän esikasvatuksen vaativat kasvit kylvetään potteihinsa. Muuten ei ole kuitenkaan kiirettä, vaan aikaa on suunnittelemiseen ja unelmoimiseen. Uusi ja kiivaampi spurtti otetaankin maaliskuussa, jolloin on aika ryhtyä aktiivisempaan kylvämiseen.

Corydalis 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus 8.3.2020


Intensiiviset pihakierrokset ja mullan tutkiminen alkaa heti, kun ensimmäiset pälvipaikat ilmestyvät puutarhaan. Kuluneen vuoden talvi olikin merkillinen, sillä etelässä lunta ei käytännössä ollut laisinkaan. Talvi oli muutenkin hyvin lauha, mikä pelasti monien kasvien selviytymisen ilman lumen tarjoamaa suojaa.

Clematis alpina - Alppikärhö 13.3.2020


Kärhöjen kevät oli kaikin puolin aikainen. Silmut ilmestyivät vikkelästi ja kasvu tyvestäkin ilmestyi näkyviin varhain ja runsaana. Yleensä kärhöjen heräämistä saa arvuutella pitkälle alkukesään, mutta nyt monet jalokärhötkin yhtyivät voimalla muiden kasvien keväiseen intoon. Ensimmäisenä kärhöistä heräävät tietenkin alppikärhöt.

Helleborus 'Double Ellen' - Jouluruusu 20.3.2020


Nuput jouluruusuissa eivät ole maaliskuussa mikään ihme. Silti ne herättävät joka kerran ansaittua ihastusta. Minulla on sekä vaalea että tumma Double Ellen, joista tumma ehti nupulle ensimmäisenä. Pitkään tämän nupun avautuminen kesti ja sitä odotellessa pelkäsin peuran sen syövän alkupalakseen. Ei syönyt. Pääsin ihastelemaan kukkaa myöhemmin.

 

 HUHTIKUU

Corydalis 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus 15.4.2020


Täysin ilman lunta ja "takatalvea" ei keväästä nytkään selvitty. Huhtikuun puolivälissä märkää lunta satoi, mutta plussakelissä se suli nopeasti pois. Pystykiurunkannuksen nouseminen varhain  keväällä oli suuri ilon aihe. Harmikseni peura kävi sitä useampaan otteeseen napostelemassa, mikä himmensi iloa jonkin verran.

Iris reticulata 'George' - Kevätkurjenmiekka 24.4.2020


George-kevätkurjenmiekkaa olin ihaillut jo aiempina vuosina toisten blogeissa. Onnekseni löysin sitä syksyllä 2019 ja istutin Ruusupenkkiin. Voi, miten kaunis väri näissä onkaan. Kerrankin olin ollut kaukoviisas ja istuttanut pikkuiset sipulit melko lähekkäin. Ryhmänä nämä ovat paljon hienompia, kuin sinne tänne yksittäin ripoteltuina.

Scilla bifolia - Pikkusinililja 25.4.2020


Miksikähän en ole aiemmin istuttanut pikkusinililjaa? Niin kaunis tämä pikkuinen kasvi on jo nuppuisena. Jälleen erinomainen esimerkki siitä, miksi puutarhurin kannattaa laskeutua polvilleen ja tiirata kasvejaan läheltä. Kukat yllättävät usein hienoilla yksityiskohdillaan.

Tavallista scillaa tontilta löytyy nykyisin ihan joka paikasta. Toivottavasti myös pikkusinililja aloittaa puutarhan valloituksensa ja tulevina vuosina löydän sitä yhä uusista paikoista. Tietenkin autoin häntä vähän istuttamalla uusia sipuleita.

Pulsatilla vulgaris 'Rode Klokke' - Tarhakylmänkukka 30.4.2020


Lilan väristä tarhakylmänkukkaa minulla on ollut jo viisi vuotta. Valkoista ja punaista istutin Pikkupuutarhan Kivipenkkiin 2016, mutta ne ovat kukkineet huonosti. Niinpä istutin keväällä Ovaalipenkkiin uuden pehkon punaista tarhakylmänkukkaa siinä toivossa, että siitä tulisi vuosien mittaan lilan kaltainen pöheikkö.
 
Tarhakylmänkukka on koristeellinen melkein joka vaiheessaan. Sateen jälkeen se kerää pisaroita ylleen kuin kyynelvirran. Ja kukinnan jälkeiset siemenhahtuvapallot ovat niin kuvauksellisia. Tarhakylmänkukka on arka talvimärkyydelle, mikä selittää sen viihtymisen Vasenrinteessä. Punaisen istutin Ovaalipenkkiin, jossa ei myöskään märkyys ole ongelma. 

Tulipa pulchella 'Persian Pearl' 30.4.2020


Yksi lempitulppaanejani on pikkuinen tähtitulppaani Persian Pearl. Näin niitä muutama vuosi sitten jonkun blogissa ja siltä istumalta päätin hankkia omaankin puutarhaan. Persian Pearl kuuluu niihin kasveihin, jotka sävähdyttävät ihan joka vaiheessa. Sitä pitää käydä ihastelemassa ja kuvaamassa heti ensimmäisten nuppujen ilmestyessä ja ilman muuta kukkien avauduttua. Nämä kuuluvat sipulikasvieni "täytyy istuttaa' -ryhmään.


TOUKOKUU 

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma 7.5.2020


Teen äitienpäiväkukaksi aina oman ehdotuksen. Markettiruusun sijasta otan vaikka istutusmultaa tai jonkun monivuotisen kasvin. Äitienpäiväksi 2016 Ukkokulta kävi hakemassa puutarhamyymälästä minulle Kevätsuudelman. Varmistin etukäteen, mistä näitä koristekirsikoita löytyisi ja kirjoitin vielä lapulle tarkan nimen.
 
Ensimmäisen kesän Kevätsuudelma vietti Pikkupuutarhassa. Pian totesin, että paikka on tälle kaunottarelle ihan väärä ja siirsin hänet alapihan Kiemurapenkin päähän. Joka vuosi kirsikkaan on tullut muutama kukka, mutta tänä vuonna pieni puu laittoi parastaan. Kukkia oli jo enemmän, kuin ehdin ja viitsin laskea. Hanami jäi tältä keväältä juhlimatta, mutta siinäpä aihetta ensi vuodelle.

Ribes sanguineum - Ruusuherukka 9.5.2020


Ruusuherukka minulla oli jo muutama vuosi sitten. En perehtynyt riittävästi sen kasvupaikkavaatimuksiin, ja myönnettäköön, etten myöskään huolehtinut siitä riittävästi. Ruusuherukka kuoli. Asia jäi kalvamaan mieltä, kunnes vihdoin tänä keväänä päätin tehdä ongelmalle jotain. Hankin samalla kertaa peräti  kaksi ruusuherukkaa. Toisen istutin Oikearinteeseen ja toisen Naapuriaitakakkoseen, uuden koristeomena Maka-mikin eteen. Pienet pensaat olivat ostohetkellä täynnä nuppuja, jotka aukesivat uusilla asuinpaikoilla. Hyvin näyttävät kotiutuneen, mutta ensi  keväänä sitten nähdään, jaksavatko kukkia.


Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipi 26.5.2020

Kotkansiipisaniaisen seuraaminen on yksi kevääseen kuuluvista vakioasioista. Heti maan paljastuttua on kierrettävä kaikki kasvustot ja tarkkailtava, milloin niihin ilmestyy eloa. Vähitellen kuivan näköisistä möykyistä alkaa kiertyä ilmoille nöyrän näköisiä vihreitä palluroita, jotka hitaasti suoristavat selkänsä. Kotkansiivessä valot ja varjot leikkivät lumoavasti aina syysruskan ilmaantumiseen saakka.

Spiraea x 'Tracy' Double Play® Big Bang - Pensasangervo 19.5.2020


Kasvien suhteen olen auttamaton yllytyshullu. Eipä tarvitse kuin teidän hienoja kuvianne katsella, niin tämä nainen ryhtyy oitis googlettamaan mahdollista hankintapaikkaa. Hölmöintä on, etten aina muista tarkastaa, löytyykö kullekin kasville sopiva istutuspaikka. Niin sitä sitten pyöritään ympäri tonttia lapion ja uuden kasvin kanssa pähkäilemässä, mihin sen tyrkkäisi.
 
Näin löysi tiensä meille hienon värinen Tahvosten Proven Winners -kokoelmaan kuuluva pensasangervo, jonka väri vaihtelee oranssinpunaisesta kellanvihreään kasvun edetessä. Vaaleanpunainen kukkakin on kaunis, muistuttaa ruusuangervon kukkaa.

Rhododenron impeditum 'Moeheim' - Atsalea 26.5.2020


Yhden ainoan kerran olen ollut Türin kukkamarkkinoilla Virossa, toukokuussa 2016. Kaverinani oli paikalla ennenkin käynyt ja toki sain hyviä vinkkejä ostoksiin ja niiden kuskaamiseen jo etukäteen. Silti olin täysin pöllämystynyt kävellessäni kasvimyyjien ja heidän tuotteidensa keskellä. Jälkiviisaus sanoi, että olisi pitänyt ostaa sitä, tätä ja tuota. Sehän se on sitä parasta - ja ehkä myös turhinta viisautta.

Reissusta kotiutui sinikukkainen atsalea, Moeheim. Istuttamisen jälkeen se olla möllöttänyt, eikä tehnyt nupun nuppua. Tänä keväänä siirsin Moeheimin alapihan Ovaalipenkistä yläpihan Syreenipenkkiin. Siinäpä Moeheim kehitti peräti kaksi nuppua, joista toisen onnistuin ajoissa kuvaamaan. 
 
Kesän mittaan huomasin, että Syreenipenkki on kyllä keväällä valoisa, mutta kesän mittaan liiankin varjoisa. Siirsin Moeheimin uudemman kerran. Tällä kertaa Pikkupuutarhan Kivipenkkiin, jossa uskon sillä olevan paremmat mahdollisuudet uuteen elämään. Ainakin se on sinne selvästi juurtunut, sillä uusia lehtipareja on atsaleaan tullut kiitettävästi. Pitänee parantaa kasvien kohtelua ja miettiä niiden istutuspaikat alunperinkin huolellisemmin. Moinen muuttoruljanssi tuskin ketään ilahduttaa.


 KESÄKUU

Dodecatheon meadia - Vuorijumaltenkukka 1.6.2020


Vuorijumaltenkukka minulla oli Päivänliljapenkissä muutama vuosi sitten. Arovuokko valloitti jumaltenkukalta tilan niin tehokkaasti, että näkyvästä väristä huolimatta koko kasvi upposi valkoiseen vuokkomereen. Niinpä päätin siirtää jumaltenkukan Vasenrinteeseen, jossa sillä olisi mielestäni parempi ja näkyvämpi paikka. Ei tykännyt siirrosta, otti ja kuoli.

Toukokuun lopussa näin rautakaupan taimipihalla vuorijumaltenkukan, joten mukaanhan se siitä lähti. Nyt istutin sen mielestäni parempaan paikkaan, jossa se saa olla sekä rauhassa että myös edukseen. Sen ohi ei voi kulkea katsomatta kaunista kukkaa. Koska kasvi lakastuu kukinnan jälkeen niin, että sen löytäminen voi olla vaikeaa, merkitsin paikan nimilapulla. Ainakin siihen saakka, kunnes varmasti muistan sen osoitteen.

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena 5.6.2020


Joka kevät katselen koristeomenapuitani ja ihmettelen, miten olen pärjännyt aiemmat vuodet ilman niiden upeaa kukintaa. Istutin keväällä 2015 Pikkupuutarhaan sekä vaaleanpunaisen Aamuruskon että viininpunaisen Royaltyn. Kahtena ensimmäisenä vuotena kukkia ei ollut kovin paljon, mutta sen jälkeen kukinta on runsastunut vuosi vuodelta. Tänä kesänä sattui kukinnan aikaan muutama kunnon sadekuuro, joka vauhditti kukkien lakastumista.

Parasta  näissä kahdessa puukaunottaressa on, että ne näkyvät tiellä kulkijoille ja myös makuuhuoneen ikkunasta kurkistaessa. Iloa riittää siis monelle taholle ja moneen suuntaan.

Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth' - Jalosyreeni 15.6.2020


Vuosi sitten toteutin toisen jalosyreenihaaveen eli istutin Andenken an Ludwig Späthin. Tänä keväänä se teki jo pari kukkaakin, vaikka puu on vasta pienikokoinen. Voin hyvin kuvitella, miten kaunis tämä syreeni on isommaksi kasvaessaan. Kukan väri on luonnossa punaisempi, mitä kuvassa. 

Ja mikä on se toinen jalosyreenihaaveeni? No, Moskovan kaunotar eli syringa vulgaris 'Beauty of the Moscow'. Sekin haave on toteutettu, sillä istutin Moskovan kaunottarin tänä keväänä Oikearinteeseen. Toiveissa olisi tulevina vuosina sen kukinnan katseleminen työhuoneen ikkunasta.

Crataegus × media ´Paul´s Scarlet´ - Ruusuorapihlaja 16.6.2020


Ruusuorapihlajaa olen tainnut hehkuttaa ihan kyllästymiseen saakka. Vaan se on niin kaunis kukkiessaan, ettei sitä voi kehumatta ohittaa. Tässäpä kukkiva pikkupuu ihmiselle, joka haluaa pihalleen miljoona ruusua. Pikkuisia ruusujahan nuo kukat ovat ja taatusti niitä oli tänäkin kesänä vähintään miljoona.

Geum 'Totally Tangerine' - Tarhakellukka 18.6.2020


Kellukoista tulikellukka ja Mai Tai puutarhassani on ollut jo useamman vuoden. Kun törmäsin  kaupassa Nonnaan ja Totally Tangerineen, en tietenkään voinut niitä ohittaa. Ajankohta uusille kellukoille oli muutenkin sopiva, sillä olin suunnitellut kellukoiden keskittämistä uudistuksen alla olevaan Ruusupenkkiin. Näin sitten tapahtuikin ja nyt kellukoista muodostaa oma ryhmä Ruusupenkissä. Katsokaa nyt tuota Totally Tangerinea. Eikö olekin hurmaava?

Kellukat ovat ylipäätään varsin vaivattomia kasveja, jotka palkitsevat kukinnallaan. Pidän myös niiden lehdistä, jotka sopivat hyvin vihertämään kukkapenkin etualaa.

Heuchera 'Hans' - Keijunkukka 21.6.2020


Hans-poika vei sydämeni kertaheitolla elokuisella (2019) Puutarha Tahvosten vierailulla. Esimakua tämän kasvin kauneudesta olin ammentanut jo Hiidenkiven puutarhassa -blogista. Tahvosilta ostamani taimi oli muhkeaakin muhkeampi. Istutin sen Syyspenkkiin, josta se nousi keväällä virkeänä ja kukkimisen aloitettuaan kukkikin pitkään. Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan vinkistä jaoin Hansin pehkon kukkimisen jälkeen kahtia. Näin sain lisättyä tätä ihanuutta. Istutin jaetut taimet edelleen lähelle toisiaan, jotta kasvustosta tulisi iso ja näyttävä.

Hansin kukkavana nousee korkealle (50-80 cm) lehtiruusukkeen yläpuolelle, mikä kannattaa huomioida istutuspaikkaa valittaessa. Kasvi pääsee hyvin oikeuksiinsa, vaikka ei kukkapenkin reunassa olekaan.

Astrantia major 'Star of Fire' - Isotähtiputki 29.6.2020


Isotähtiputki Star of Fire on minusta huikean hienon värinen. Itse asiassa väri on todellisuudessa tummempi, kuin tässä kuvassa. Viininpunainen, sanoisin. Isotähtiputkista on varoitettu, että kohta piha on niitä täynnä niiden runsaan siementuotannon vuoksi. Neljän vuoden aikana meille ei ongelmaa ole muodostunut. Paikallaan tämä Star of Fire on pulskistunut, mutta sateliitteja ympäristöön se ei ole lähettänyt.

Phlox subulata Candy Stribes' - Sammalleimu 13.6.2020


Candy Stribes on edellisen kesän markettimyymälän halpahankinta. Kiva, että kotiutui ja ryhtyi kukkimaan, sillä tämä sammalleimu on kaunis sekä läheltä että kaukaa. Tätä kuvaa katsellessa keksin, että taidanpa siirtää kasvin Ovaalipenkistä kuukausi sitten kunnostettuun Oikearinteeseen. Siellä se pääsee paremmin esille ja tilaa on leviämiseenkin. Hyvä, että idea pulpahti juuri nyt, koska siirto onnistuu tässä vaiheessa vielä hyvin ja kasvi pääsee heti  keväällä aloittamaan uudessa paikassa.Ehkä haasteita ei ole lupa muokata, mutta postauksesta olisi tullut aivan liian pitkä. Niinpä jaoin sen kahteen osaan, joista tämä on ensimmäinen ja toinen osa tulee parin päivän päästä. Tapani jaaritella ei ehkä kaikkia miellytä ja kuvatulvan katseleminenkin on helpompaa pienemmissä erissä.

Eli postaus jatkuu...