tiistai 2. tammikuuta 2024

Helmet-lukuhaaste 2023

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka
 
Taas on se hetki, jolloin voi tehdä katsauksen menneen vuoden luettuihin kirjoihin. Aiempien vuosien tapaan tartuin innolla Helmet -lukuhaaste 2023:een. Olen miettinyt, onko parempi etsiä kuhunkin otsikkoon sopiva teos vai sijoittaa lukemansa kirja mieleiseensä kohtaan? Jälkimmäinen menetelmä toimii minulla paremmin. Toimimisesta voi kyllä olla montaa mieltä, sillä niinhän siinä taas kävi, että alkuinnostuksen jälkeen merkinnät hiipuivat. 

Vuoden 2024 Helmet-lukuhaaste on julkaistu. Aion siihen jälleen osallistua. Tomerasti päätän kirjata lukemiseni huolellisemmin. Myöhemmin sitten näemme, kuinka kävi. Onneksi tämän lukuhaasteen voi joka vuosi aloittaa alusta. Kenties yllätän itseni ja muut. Joka tapauksessa tärkeintä on tarttua aktiivisesti kirjoihin ja harrastaa lukemista.

Gagea minima - Pikkukäenrieska

Alla olevassa luettelossa lukemani kirjat on kuukausittain. Kuukausiotsikossa mainitaan kuun aikana luettujen kirjojen määrä ja sivujen kokonaismäärä. Kustakin kirjasta on kirjailijan/tekijän nimi, kirjan nimi ja sivumäärä.

Helmet-lukuhaasteeseen osallistuneen kirjan kohdalla on numero, johon kyseinen kirja mielestäni parhaiten osuu. Ja pienemmällä tekstillä jotain kirjasta ja syy valinnalle.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma


Tammikuu 2023
, luettuja kirjoja 4 + 1 äänikirja, sivuja 1417


Nesser Håkan: Kirjailijan viimeiset päivät, 380 (Kohta 26: Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä)

 • Koin tarinan junnaavan paikallaan. Vasta viimeinen kolmannes imi mukaansa siinä määrin, että oli pakko lukea loppuun nähdäkseen ratkaisun.

Rauma Ida: Hävitys. Tapauskertomus (ÄÄNIK.), 13 h (Kohta 30: Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja Kohta 36: Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan)

 • Sekoitin Iida Rauman toiseen nuoreen kirjailijaan, jonka teoksesta en pitänyt ja jonka lukeminen tuntui raskaalta. Niinpä siirsin Rauman kirjaan tarttumista. Koulukiusaamista käsittelevä kirja osoittautui kuitenkin erinomaiseksi, monin tavoin ravisuttavaksi lukukokemukseksi. Eläydyin tarinaan voimakkaasti, minua suututti etenkin aikuisten käyttäytymisen epäoikeudenmukaisuus ja julmuus. Minusta kirja on hyvä, jos se hyvässä ja/tai pahassa herättää tunteita. Näin kävi tämän kirjan kanssa.
 • Finlandia-palkinto 2022.

Ohlsson Kristina: Myrskynvartija, 584 (Kohta 8: Kirja kertoo pienestä kaupungista)

 • Tapahtumat sijoittuvat Göteborgin lähellä olevaan pikkukaupunkiin, joka on osittain kuvitteellinen. Kirjassa nousi esiin parisuhdeväkivalta, perheen sisäinen dynamiikka, elämäntapamuutos (muutto kaupungista maalle). Jännitys säilyi koko kirjan ajan. Mahdollisuuksia oli useita, mutta syyllinen paljastui vasta lopussa. Ohlsson on taitava juonen rakentaja ja ympäristön kuvaaja. Myrskyävän meren tuoksun ja pisarat kasvoilla aisti.

Holmberg Anniina, Löytty Olli: Ina ja Tito. Kohtauksia Collianderin taiteilijaliitosta, 246 (Kohta 44: Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä ja Kohta 45: Kirja kuuluu haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan)

 • Mukava kertomus kosmopoliiteiksi itseään kutsuvasta taiteiljapariskunnasta, joiden elämään on vaikuttanut vahvasti Venäjän vallankumous ja 2. maailmansota. Mielenkiintoista, miten pieni suomalaisten merkkihenkilöiden piiri oikeastaan on ollut. Kaikki tunsivat toisensa.
 • Luen vähemmän elämänkertoja/taiteilijoiden elämänkertoja. Siksi tämä kirja asettui kohdan 44 otsikon alle.

Hassinen Pirjo: Toisella tavalla onnellinen, 207

Helleborus - Vaalea jouluruusu

Helmikuu 2023: luettuja kirjoja 5 kpl, sivuja 1682

Edvinsson Anki: Lumienkeli, 367 (Kohta 18: Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt)

 • Tämän dekkarin tapahtumat sijoittuvat Uumajaan, jossa olen käynyt vuosia sitten. Kirjassa jännitys säilyy loppusivuille saakka. Vaikka tarina on kuvitteellinen, se käsittelee tämän päivän vakavaa huumeteemaa, erityisesti nuorten parissa.

 
Vargas Fred: Pystyyn kuolleet, 299 (Kohta 46: Kirjassa on epätavallinen mies tai poika)

 • Kirjassa on kolme tai peräti neljä epätavallista miestä, joista yksi tutkii ensimmäistä maailmansotaa, toinen keskiaikaa ja kolmas kulkee mielellään alastomana. Neljättä kutsutaan vanhukseksi, vaikka hän on alle 70-vuotias. Tarina etenee hitaasti ja polveillen. Juoni on kuitenkin mielenkiintoisesti rakennettu ja syyllinen selviää vasta loppumetreillä. Tapahtumat sijoittuvat Pariisiin ja tunnelma on koko ajan sellainen, millaisen voisi kuvitella pariisilaisen tunnelman olevan.

Blaedel Sara: Kadonnut nainen, 320

Vala Vera: Aprikoosiyöt, 368 (Kohta 3: Kirjan nimessä on kasvi)

 • Romanttinen tarina, jossa käsitellään vakavia ihmissuhdeongelmia Italian lämmössä, aprikoosipuun kukkiessa ja levittäessä tuoksuaan iltaan. Kirjassa on jännitystä, joka ratkeaa vasta loppusivuilla.

 Blaedel Sara: Tyttö puun alla, 328 (Kohta 40: Kirjassa hylätään jotain)

 • Jännityskertomus nuorista, joiden keskinäinen kilpailu johtaa julmaan hylkäämiseen ja jonka seurauksia korjataan vielä aikuisuudessakin.

Trillium erectum - Punakolmilehti


Maaliskuu 2023: luettuja kirjoja 4 kpl, sivuja 1515

Edvardsson Mattias: Hyvät naapurit, 378

Ahvo Eija: Elämäni sain soimaan, 307 (Kohta 42: Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa)

 • Kiinnostava kertomus tunnetun laulajan ja näyttelijän urasta ja elämästä. Teos vilisee kulttuurialan nimiä 60-luvulta näihin päiviin.

 
Blaedel Sara: Hiljainen leski, 400 (Kohta 31: Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas)

 • Kansikuvassa on silta meren yli ja taustalla auringonlaskun tai –nousun värjäämä taivas. Kirjassa taivas ei nouse mitenkään esille. Kirjan eräs tärkeistä henkilöistä on pieni poika, jonka kohtalo on riipaiseva. Siitäkin huolimatta, että tarina on kuvitteellinen.

 
Seeck Max: Kauna, 430 (Kohta 2: Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta)

 • Dekkarihan tämäkin Seeckin kirja on ja tarinan pääosassa tuttujen henkilöiden lisäksi on tietenkin rikos. Rikokseen taasen johtaa isovanhempien, vanhempien ja lasten suhde toisiinsa sekä valtaan ja rahaan.

Acer - Vaahtera


Huhtikuu 2023
: luettuja kirjoja 4 kpl, sivuja 1536


Edvardsson Mattias: Aivan tavallinen perhe, 472
Nordbo Peder Mads: Tyttö ilman ihoa, 348
Sehlstedt Kicki: Älä silmä pieni, 359
Sehlstedt Kicki: Koskematon, 357

Astilbe - Jaloangervo

Toukokuu 2023: luettuja kirjoja 2 kpl, sivuja 1301

Sehlstedt Kicki: Vain yksi uhri, 453

Riley Lucinda, Harry Whittager: Atlas. Papa Saltin tarina, 848 (Kohta 39: Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta, Kohta 46: Kirjassa on epätavallinen mies tai poika, Kohta 49: Kirja on julkaistu vuonna 2023)

 • Itse asiassa tieto tästä Seitsemän sisarta -sarjan päätösteoksesta tuli jo ensimmäisen osan alkusivuilla. Viitteitä Papa Saltiin elämästä ja henkilöydestä tuli pitkin matkaa, mutta vasta Atlas kertoi kaiken. Kirjailijan, Lucinda Rileyn kuolema kesällä 2021 nosti kysymyksen, miten käy sarjan päätökselle? Riley oli keskustellut sarjansa henkilöistä ja tapahtumista paljon mm. poikansa Harry Whittagerin kanssa. Poika on haastatteluissa kertonut, että hänen äitinsa oli hahmotellut 8. kirjaa monin tavoin. Tämä auttoi Harry Whittageriä tekemään kirjan valmiiksi ja se julkaistiin suomeksi alkukesästä 2023.
 • Kirjojen henkilöt ja tarinat on taitavasti rakennettu. Itseäni kiehtoi jokaisessa kirjassa hienosti yhteen nivottu fiktio ja fakta. Kussakin kirjassa liikuttiin eri maanosissa ja maissa. Esiin nousi historian tapahtumia ja tietoa eri maista. Se innosti tutustumaan karttoihin ja kaivamaan esille lisätietoa kustakin maasta ja historian tapahtumasta. 
 • Monen mielestä Seitsemän sisarta -sarja on kevyttä viihdekirjallisuutta. Sitäkin, totta. Kuitenkin kiinnostavasti kerrottuina ja vireyden ylläpitävinä aivan viimeisille sivuille saakka. Harvan kirjajärkäleen tarina on imenyt yhtä tehokkaasti puoleensa. Aika monta yötä tuli vietettyä näiden Rileyn luomien sisarusten parissa.

Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipisaniainen


Kesäkuu 2023: luettuja kirjoja 4 kpl, sivuja 1001

Hawkins Paula: Kuin kytevä tuli, 287

Cleeves Ann: Kulovalkea (Shetland-saaren murhat), 345 (Kohta 18: Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielelllä)

 • Shetlannin saaret on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella Pohjanmeressä Orkneysaarten ja Färsaarten välissä. Olen pitänyt kovasti televisiossa esitetyistä Shetland-saaren murhat -sarjasta. Karun kaunis luonto, skottimurre ja rikokset, joissa pääosana on usein ihmisten väliset suhteet ja inhimmilliset tragediat. Erityisen ihastunut olen sarjan pääosaa näyttelevään Jimmy Pereziin, jota esittää Douglas Henshall.

 • Kulovalkea on Ann Cleevesin Shetland saarten murhat -sarjan viimeinen osa. Usein kirjasta tehdyssä elokuvassa tai tv-sarjassa henkilöt eivät täysin vastaa alkuperäistä hahmoa. Joskus leffan hahmo on onnistuneempi, joskus taas päinvastoin. Tv-sarjan Jimmy Perez on juuri sellainen, kuin Ann Cleeves hänet kirjoihinkin on luonut. Lämminsydäminen pohdiskelija, jolle tunteiden näyttäminen avoimesti ei ole itsestäänselvyys, joka taasen aiheuttaa hahmolle ylimääräistä tuskaa ja vaikeuksia ihmissuhteissa.
 • Kulovalkeassa jätin haikeudella hyvästit Jimmy Perezille ja hänen työkavereilleen ja läheisilleen.

Omaheimo Raisa: Ratkaisuja läskeille, 185
Louis Edouward: Ei enää Eddy, 184

Prunus pumila var. depressa - Lamohietakirsikka

Heinäkuu 2023: luettuja kirjoja 3 kpl, sivuja 923

Cleeves Ann: Mykkä vesi (Shetland-sarja), 322
Jonasson Ragnar: Pimeys, 238

Rämö Satu: Hildur. 363 (Kohta 4: Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna)

 • Satu Rämön Islantiin sijoittuva esikoisteos Hildur aiheutti poikkeuksellisen suuren suosion suomalaisessa kirjallisuudessa 2022. Tein kirjastossa varauksen, jolloin taisin olla jonossa numerolla 34. Ei siis mitään mahdollisuutta lukea kirjaa ilmestymisvuonna ostamatta sitä itselleen. Jaksoin odottaa ja heinäkuussa sain Hildurin lopulta hyppysiini.
 • Hildur luokitellaan dekkariksi, mutta minusta se on paljon muutakin. En ole käynyt Islannissa. Kirjassa kuvaillaan paljon ankaraa luontoa ja harvaan asuttua maata. Rikos on liikkeelle paneva voima, jonka ympärille tarina rakentuu. Päähenkilöiden ajatukset, teot ja ihmissuhteet nousevat usein esille voimakkaasti painaen rikoksen jonnekin taka-alalle. Käsityöihmisenä kiinnosti ja nauratti yhden päähenkilön kirjoneuleisiin paneutuminen.
 • Pidin Hildurista niin paljon, että ostin jatko-osat Rosa & Björk ja Jakobin itselleni. Satu Rämö on ansainnut kaikki kirjasarjastaan saamat kehut ja suosion. Hyvin hän lunastaa paikkansa skandinaavisten dekkaristien joukossa.

Pulmonaria - Valkotäpläimikkä


Elokuu 2023: luettuja kirjoja 4 kpl, sivuja 1549

Areklew Lina: Juhannusruusut, 380
Frimansson Inger: Tyttö ja kissa, 458
Rämö Satu: Rosa & Björk, 360
Mina Denise: Yksin yössä, 351

Tulipa sylvestris - Metsätulppaani

Syyskuu 2023: luettuja kirjoja 5 kpl, sivuja 1798

Mina Denise: Ampiaiskesä, 395
Ousjannikova Marina: No war, toimittajan taistelu sotaan vastaan, 222
Patrakka Anu: Häpeän aukio, 273
Schulman Ninni: Juhlimaan tulkaa, 590
Pakkanen Outi: Pullonkerääjä, 318

Glaucidium palmatum - sinikämmen

Lokakuu 2023: luettuja kirjoja 5 kpl, sivuja 1904

Holt Anne: Yhdestoista käsikirjoitus, 539
Cleeves Ann: Lokin huuto, 350
Frennstedt Tina: Epäilys, 451
Hagelstam Wenzel: Antiikkikauppiaan muistelmat, 264
Hämeen-Anttila Virpi: Vapauden vahdit, 300

Clematis alpina - Alppikärhö


Marraskuu 2023: luettuja kirjoja 5 kpl, sivuja 1856

Holt Anne: Tomussa ja tuhkassa, 373
Griffiths Elly: Yöhaukat, 351
Sorenbrant Sofie: Sielunkumppani, 478
Brotherus Hanna: Ainoa kotini, 329

Lehtiö Jaana: Kuvien takana kuolema, 325 (Kohta 49: Kirja on julkaistu vuonna 2023 ja kohta 50: Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä)

 • Jaana lehtiö on minulle aiemmin tuntematon kirjailija. Olin palauttamassa kirjastoon kirjapinoa samalla mutisten, etten taida ehtiä uutta lukemista valitsemaan. Kirjastonhoitaja kehotti tutkimaan esittelyhyllyyn nostamaansa tuoreinta Lehtiön kirjaa, jonka sitten nappasin.
 • Kirja on dekkari, kuten niin monet lukemani teokset. Sen tapahtumat sijoittuvat Porvooseen, tämä romaani Albert Edelfeltin Porvoon Haikossa sijaitsevaan ateljeemuseoon. Kirja ei sinänsä aiheuttanut suuria värähdyksiä, mutta innosti tutustumaan tarkemmin Edelfeltin elämään Porvoon kesäkodissa. Sattumoisin kirjaa lukiessani televisiosta tuli mielenkiintoinen dokumentti, jossa kerrottiin suurta menestystä saavuttaneesta Edelfeltin Pariisin näyttelystä 2022. Samainen näyttely oli esillä myös Ateneumissa. Näyttely nousi Ateneumin kaikkien aikojen suosituimmaksi 351 246 kävijällään.
Androsace sempervivoides - Rusettinukki

Joulukuu 2023: luettuja kirjoja 5 kpl, sivuja 2026

Vik Erika: Luonasi ikuisesti, 487

Saarela Tommi: Pave Maijanen, Elämän nälkä, 542 (Kohta 23: Kirja on iso)

 • Pave Maijasen elämästä kertova kirja on iso - tai oikeastaan paksu. Tämän vuoden paksuista kirjoista se tosin jää kakkokseksi Lucinda Rileyn Atlakselle, jossa sivuja on yli 800. Paksu kirja on yleensä myös painava. Sängyssä lukeminen saa uusia haasteita, kun kylkeä pitää kääntää sen mukaan, onko kirja alussa vai lopussa. 
 • Maijanen on elämänsä ja uransa aikana ollut mukana todella monessa. Musiikin saralla hän oli luonnon lahjakkuus. Aivan hengästyin sitä tekemisen määrää, missä hän on ollut mukana ja mitä saanut aikaan.

Rämö Satu: Jakob, 400
Kähkönen Sirpa: 36 uurnaa, 267
Ericson Pernilla: Älä käännä selkääsi, 330

Fritillaria imperialis 'Lutea'
                                                                                                                                           

Postauksen kuvat on vuoden 2023 toukokuulta. Että olikin virkistävää katsella keväisiä kuvia. Värien tulva, vihreys ja valo tuovat mukavan kutkuttavan olon. Kaikki tuo on taas edessä, kunhan hetken maltamme kahlata lumessa ja kääriä itsemme suojaan pakkaselta.