sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Lumi meni, sumu tuli


Muutaman päivän edellisen postauksen satumainen höyhenlumi pysyi pensaiden oksilla ja nurmikolla. Sitten pikkupakkaset vaihtuivat lievään plussaan ja vesisadettakin on välillä saatu. Tämän pyhäinpäivän jälkeisen sunnuntain tienoon pehmensi sakea sumu. Kävelylenkin reitille osuneen järven vastarantaa ei näkynyt.


Lenkin jälkeen jäin pihalle kameran kanssa pyörimään. Ihan ensitöikseni täytin kuitenkin lintujen siemenautomaatit. Aloitin lintujen ruokinnan viikolla ja muutamassa päivässä siemenet oli syöty. Talipalloissa ja -pötkylöissä on vielä nokittavaa. Melkoinen vilinä lintubuffeteissa pörrää. Lähinnä sini- ja talitiaisia sekä pikkuvarpusia. Tien puoleisella pihalla närhi pysäköi itsensä säännöllisin välein siemenautomaatin viereiselle oksalle ja roiskii siemeniä maahan. Hän on ilmeisesti sopinut tällaisesta menettelystä kaveriensa kanssa, sillä pian maassa on neljäkin närheä yhtäaikaa popsimassa siemeniä ja pähkinöitä.

 
Pahoittelen kuvan laatua. Ilman zoomia keittiön ikkunasta ei tahdo riittävästi ulottua nappaamaan taidokkaita lintukuvia. Neljästä närhestä vain yksi suostui pysymään sen aikaa paikallaan, että kuvasta tuli jotakuinkin selkeä. On se vaan upean näköinen lintu.

Petroselinum crispum - Persilja

Puutarhan yleisväri on nyt ruskea-harmaa-musta. Nurmikko ja havut sentään jatkavat eloaan vihreinä. Kasvimaan reunassa, purppuraheisiangervon tyvellä persilja on edelleen terhakkaan vihreä. Leikkasin sitä runsain määrin talveksi pakkaseen, joten nämä saavat jäädä odottamaan seuraavaa kesää.

Rosa 'Ritausma' - Tarhakurtturuusu
  
Ritausma on tänä syksynä ollut hauska värinvaihtaja. Se pysyi muita pidempään vihreänä muuttuen sitten kirkkaan keltaiseksi. Lumen ja pakkasen jälkeen Ritausma onkin nyt toffeenruskea. Kuin kaunista nahkaa nuo lehdet.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja
  
Tämän hetken lempipuuni, tuurenpihlaja vetää huomiota puoleensa myös lehdettömänä. Silmut ovat paisuneet ja punaiset. Jos syksystä tulee pitkä ja leuto, tuurenpihlaja saattaa alkaa kasvaa uudelleen, jolloin uusi kärkikasvu paleltuu ja puu haarautuu. Näin sanotaan netissä. Tuurenpihlaja on kuulemma jänisten suurta herkkua, joten sen suojaaminen verkolla on erityisen tärkeää. Lumen tulon jälkeen täytyy käydä säännöllisesti tarkastamassa, ettei hanki helpota jänisten pääsyä tuurenpihlajalla ruokailemaan verkkojen yli.

Lamium maculatum - Hopeatäpläpeippi

Välillä tuskailen hopeatäpläpeipin aktiivisen leviämisen kanssa. Vaan näin vuoden värittömään aikaan hopeatäpläpeippi tuo ympärilleen valoa ja raikkautta. Niinhän sitä kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa. On vain pohdittava, mille ominaisuudelle antaa arvoa ja jaksaako kielteisten puolien kanssa taistella.

Heuchera - Keijunkukka

On muuten aika kiva käyskennellä puutarhassa tähän aikaan vuodesta. Itseni olen psyykannut siihen ajatukseen, että ympärillä näkyvistä tekemättömistä töistä huolimatta tämän vuoden hommat on tehty ja puutarha menköön talviunille. Mieleen nousee kyllä uusia ideoita syksynpaljasta puutarhaa katsellessa. Mikäs sen mukavampaa, kuin antaa ideoiden muhia ja jalostua omassa päässä. Keväällä onkin sitten suunnitelmat valmiina.


Leppoisia marraskuun päiviä kaikille!