lauantai 19. joulukuuta 2015

Pientä puuhastelua

Kävinpä ostamassa kaupasta pari amaryllistä, sillä kellarissa kesän viettäneet viime jouluiset amarylliksen sipulit kasvattavat lähinnä lehtivarsia. Ei vilaustakaan paksummista kukkavarsista.


Joulun aikaan on monia syntymäpäiviä ja sen vuoksi vietin pidemmän tuokion työpöydän ääressä askartelemassa synttärikortteja. Tällaisia tuli tällä kertaa. Yleensä yhdellä kertaa tulee kaikista korteista samantyyppisiä. Taidan olla sen verran yksioikoinen ihminen, ettei kertaheitolla päähän mahdu montaa erilaista ideaa. Useimmiten ryhtyessäni korttitalkoisiin syntyy myös jokunen ylimääräinen kortti, joten varastosta löytyy valmiita kortteja yllättäviinkin tilanteisiin.


Pääkaupunkiseudulla on erinomaisia kierrätyskeskuksia. Poikkesin yhteen suurimmista ihan vain kirjaostoksille. Dekkareita lähinnä oli tarkoitus metsästää ja hyvän saaliin sainkin. Kovakantisista maksoin kolme euroa kipale, pokkareista euron. Tuskin oli yhtä kertaa useammin näiden kirjojen kansia avattu.


Vaikka meidän perheessä on sovittu, ettei tänä jouluna osteta lahjoja, muutama paketti väkisinkin on tullut tehtyä. Kääreeksi sopii hyvin ruskea pakkauspaperi ja nauhana toimii punainen naru.


Korvapuustien sijaan paistoin joulutähtipullia. Tähdet on leivottu kaupan piparitaikinasta. Varsinaiset joulupiparit teen aina äidiltä saadun ohjeen mukaisesti. Parasta piparien leipomisessa on joka vuosi taikina, vaikka eihän sitä ylettömästi voi syödä. Lapsuuden jouluihin kuului ehdottomasti mukamas salaa syöty piparitaikina. Tokihan äiti heti huomasi, että edellispäivänä tehtyä taikinaa on käyty maistelemassa. Kulhoon syntynyttä kraateria kun oli äärimmäisen vaikeaa taikoa näkymättömäksi.


Harvemmin tykkään television mainoksista ja niiden aikana tapaankin poukkoilla kaukosäätimen avustuksella katsomassa, mitä muilta kanavilta tulee. Viime päivinä olen kuitenkin nähnyt kaksi jouluista mainosta, joista kummastakin tulee hyvälle mielelle. Tai siis ainakin minä tulen. Kyseessä on Jaffan mainokset "No onkos tullut kesä" ja "Sylvian joululaulu". Lasten äänillä laulavat, raikkaan väriset hedelmät ovat jotenkin tosi söpöjä, eikä mainoksessa ole yhtään mitään ylimääräistä. Kerran näinkin.


Meni taas unettomuuden puolelle tämäkin yö, mutta nukutaan sitten joskus toiste. Oikein mukavaa viikonloppua. Hyvin ehtii jouluvalmisteluja vielä höösätä.