sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Hyvää kissan päivää!


Harmaa vesi- ja räntäsateinen päivä vaatii pientä piristystä. Sellaiseksi sopii hyvin kissanpäivän viettäminen. Kyse ei ole kansainvälisestä kissojenpäivästä, jota vietetään elokuun 8. päivä. Saaripalstan Sailan postauksesta selviää, että tämä päivä on amerikkalainen National Cat Day. 

Kissatalouksissa kissanpäivä on vuoden jokaisena päivänä. Soisin kissoille parempia päiviä ihan kaikkialla. Tänäkin syksynä mediassa on jälleen uutisoitu hylätyistä ja kaltoin kohdelluista kissoista. Liian usein törmää "se on vaan kissa" -lauseeseen. Tuo eläintä vähättelevä asenne näkyy erityisesti syksyisin, kun kesähuviksi otetut lemmikit hylätään luontoon. 

Eräs tuttavaperhe otti kesän lopussa alakouluikäiselle pojalleen kissanpennun pitkien ja yksinäisten iltapäivien seuraksi. Ei siinä mitään. Lapsen ja lemmikin suhde voi olla rikas ja kasvattavakin. En vain ymmärtänyt aikuisten ajatusta, ettei kissa rajoita lomamatkoja, kun sen voi jättää irralleen ulos!!!

Kissa ei elä villinä ja vapaana Suomen luonnossa. Se ei kuulu luontoon, eikä myöskään siellä pitkään pärjää. Kissa tarvitsee ihmistä ruokkimaan, huolehtimaan ja tuomaan turvaa. Kissa ei ole lainsuojaton, vaikka usein niin kuvitellaan. Kissalla on oikeuksia ja kissan ottaneella ihmisellä velvollisuuksia. 

Jos haluat matkustaa ja viettää vapaata elämää, eikä sinulla ole luotettavia kissanhoitajia, älä ota kissaa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää kissaa säännöllisesti eläinlääkärissä ja maksaa sen yllättävistä sairauksista koituvia satojen eurojen kuluja, älä ota kissaa. Mikään eläin, ei myöskään kissa ole lasten leikkikalu, eikä hetken mielijohteesta hankittava lahja. Lapsiperheessä viimeinen vastuu lemmikistä on aina aikuisella. Jos et pysty sitoutumaan kissaan jopa 20 seuraavaksi vuodeksi, älä edes harkitse kissan ottamista. 

Voisin kirjoittaa lukuisia myönteisiä asioita kissoista. Jokainen kissaihminen ne tietää ja tunnistaa, joten olkoon tällä kertaa. Blogger takkuilee jo kolmatta päivää. Tallentaminen ei tahdo onnistua, esikatselu onnistuu vain ajoittain ja kuvien lataamisessakin on häiriöitä.  

Minä ja 16½-vuotias Juuso toivotamme kaikille kissoille ja kissaihmisille leppoisaa kissanpäivää. Tänään ja vuoden jokaisena päivänä!