perjantai 27. toukokuuta 2022

Ilmaista kasteluvettä

Tulipa Pink Impression
 

Syksyisen kattorempan ohessa myös rännit uusittiin. Samassa yhteydessä talon syöksyputkiin talon kolmelle nurkalle asennettiin "rännirosvot" sadeveden keräämistä varten. Asiaan on pitänyt paneutua tarkemmin, mutta mihin lie kaikki aika katoaa? Kun viikonvaihteeksi luvattiin vesisadetta, heräsin ruususenunestani. Käytössämme on porakaivo puutarhan kasteluun, mutta ilman muuta kannattaa hyödyntää taivaalta tuleva sadevesi.

Pohdimme erilaisia saaviratkaisuja veden keräämiseksi. Ihan pieni ämpäri ei tietenkään riitä, vaan astiaan pitäisi mahtua vettä enemmän. Päätimme hankkia ensin yhden saavin kokeillaksemme ja harjoitellaksemme vedenkeruuta käytännössä. Sattumalta näin mainokseksessa 220 litran sadevesitynnyrin, jonka sitten Ukkokulta kävi Biltemasta hakemassa.


Tynnyrin korkeus on 107 cm ja läpimitta 72 cm. Pakettiin sisältyy kansi, jossa on reikä rännirosvoon liitettävälle letkulle.


Tynnyrissä on koroke, jossa on sisennys ämpäriä varten. Näin tynnyrin alareunassa olevan hanan alle on helppo laittaa ämpäri tai kastelukannu, mikäli ei halua ammentaa vettä suoraan tynnyristä. Tai liittää hanaan letku, jolla juoksuttaa vettä muualle.

Sadeveden kerääminen tynnyriin tuli kokeilluksi käytännössä heti helatorstaina. Olin itse koko päivän poissa kotoa, jolloin tynnyriprojekti jäi Ukkokullalle. Vettä satoi päivän mittaan välillä runsaastikin, jolloin tynnyri oli täyttynyt. 

Ensin Ukkokulta oli tyhjentänyt 19 ämpärillistä vettä pihan kahteen muuhun kasteluvesitynnyriin ja lisäksi täyttänyt kaikki kastelukannut. Lopulta hän liitti tynnyrin alahanaan letkun johtaakseen ylimääräisen veden istutusalueille. Muuten vesi olisi tynnyrin täyttyessä valunut yli äyräiden.

Sadeveden keräämistä on mietittävä vielä uudemman kerran. Joko letku on irroitettava ja rännirosvo suljettava tynnyrin täytyttyä, jotta ylimääräinen vesi ohjautuu salaojaviemäriin. Tai sitten rännirosvoon on laitettava jonkinlainen pikaliitin johon saisi nopeasti vaihdettua pidemmän letkun veden ohjaamiseksi istutusalueille tai hiukan etäämpänä olevaan toiseen astiaan.

Tällä hetkellä sadevesitynnyri on vain yhden rännirosvon alla. Mittojen perusteella ostetun kaltainen sadevesitynnyri mahtuu myös kahteen muuhun paikkaan. Yhden rännirosvon alla on istutuksia, joita minun pitäisi vähän raivata mahdollista tynnyriä varten. Se ei ole ongelma. Enemmänkin se, haluanko katsella mustaa mötikkää juuri siinä paikassa?

Sadevettä on luvassa lisääkin, mikäli ikkunanäkymiin on luottamista.
 
Huomasin myös tekemäni suunnittelumokan rännirosvojen asettelussa. Yksi rännirosvoista olisi kannattanut laittaa ihan toiselle talonurkalle. Kasteltavaa riittää talon molemmilla puolilla ja vettä tulee sateella tasapuolisesti pulputen jokaisesta rännistä. Jätettäköön rännirosvojen mahdolliset asettelumuutokset tulevaisuuteen. Kunhan ensin opettelemme hyödyntämään järkevästi nykyiset olosuhteet.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen
 

Siirsin vuosi sitten sinikämmenen uuteen  paikkaan. Pelkäsin, ettei se selviä siirrosta, viime kesän äärimmäisestä kuivuudesta ja ankarasta kevättalvesta. Hui hai, pelkoni osoittautui turhaksi. Sinikämmen  nousi entistä runsaampana ja kukkii parhaillaan  kauniisti. Tällaiset onnistumiset ovat mannaa sielulle ja silmille.

Mukavaa viikonloppua kaikille!