maanantai 16. lokakuuta 2017

Sukkia taas


Lilasävyiset sukat on kudottu yksivärisestä 7-veikasta ja lilasävyisestä Polariksesta.
Varren röyhelöreuna toteutettu Merja Ojanperän Juhannustanssi -sukkien ohjeella. 

Ohjeen Juhannustanssi-sukkiin löydät Ravelry:stä. Raverlyssä on runsaasti erilaisia ohjeita, joista osa maksullisia. Juhannustanssi-ohjeen voi ladata ilmaiseksi.


Kuten edellisissä, myös näiden sukkien röyhelöreuna on Juhannustanssi-sukista. Näissä sukissa sisempi röyhelö jäi ohjeessa mainittua matalammaksi.
Lankana on 7-veikan Raita (sävy, jota ei enää ole myynnissä) ja yksivärinen murrettu oranssi.


Yritän tarmokkaasti käyttää olemassa olevia lankoja ja välttää uusien lankojen hamstrausta.
Nilkkasukat miehelle on kudottu beigesävyisestä Polkka-lankasta (jota ei enää ole myynnissä) ja yksivärisestä 7-veikasta.


Sen verran myönnyin syksyn uutuuslangoille, että ostin 7veikan Multiraitaa yhden kerän. Yhdistin raidalliseen lankaan yksivärisen 7veikan.
Näissä raidallisissa ja monivärisissä langoissa on joko tehtävä kaksi erilaista sukkaa tai jos haluaa kohdistaa raidat ja värit kummassakin sukassa samalla tavoin, on valmistautuduttava uhraamaan pitkät pätkät lankaa johonkin muuhun käyttöön.


Laatikosta löytyi yksi kerä Novitan joulusävyistä 7veikkaa, jonka kuviointi on vähän saman tyyppistä, kuin Polkassa. Kuvassa ei ehkä kovin hyvin erotu langan vihreät sävyt. 
Yhdistin kirjavan langan yksiväriseen punaiseen 7veikkaan.
Mitoitin polvisukan reilummin ja niinpä aloituksessa on 64 silmukkaa. Olen kaventanut silmukoita varressa ja vielä nilkan resorissa siten, että jalkaosiossa puikkoa kohti on 12 silmukkaa.


 Viininpunaiset, raidalliset nilkkasukat on osa jämälankakerien hävitysprojektia. Kutomalla raitojen väliin mustalla yhden kerroksen, saa värit erottumaan ja selkeytymään. Kukin raita mustaa lukuunottamatta on neljän kerroksen mittainen. Resorissa ja kantapäässä oikeat silmukat kudottu takareunoistaa, jolloin tulee napakka ja nätin näköinen jälki.


Marjapuuron punaisesta 7-veikan Aapo-langasta tein pitsisukat.
Ohjeen olen kirjoittanut jossain vaiheessa paperilapulle. En siis tiedä pitsineuleen nimeä tai laatijaa. Sukat on kudottu 3½:n puikoilla seuraavalla ohjeella, joka on 7:lla jaollinen:

1. krs: 5 o, 2 n
2. krs: 3 o, 2 o yhteen, lk, 2 n
3. krs: 2 o, 2 o yhteen, lk, 1 o, 2 n
4. krs: 1 o, 2 o yhteen, lk, 2 o, 2 n
5. krs: 2 o yhteen, lk, 3 o, 2 n 

Malli on helppo, eikä juurikaan kiristä. Resorissa on 48 s, jonka jälkeen lisäsin jokaiselle puikolle 2 silmukkaa. Kantalapussa kavensin silmukoita siten, että pohjaosan 1. ja 4. puikoille jäi 12 silmukkaa kummallekin. 2. ja 3. puikoilla jatkoin mallineuletta, jolloin kummallakin puikolla on 14 silmukkaa.
Sukka sopii hyvin henkilölle, jonka on vaikea pukea napakkaa sukkaa jalkaansa tai esimerkiksi vähän leveämpijalkaiselle.

Kolmatta vuotta aktiivisesti sukkia ja muuta kutoneena huomaan käsialani parantuneen huomattavasti. Vaikka olen nuorempana kutonut paljonkin, eivät kaikki asiat olleet tallentuneet takaraivoon, vaan monta asiaa olen joutunut opettelemaan uudelleen. On tosi mukavaa huomata kykenevänsä jatkuvasti oppimaan uusia taitoja ja kehittymään vanhoissa. Te, jotka tuskailette kutomisen - tai minkä tahansa asian - alkutaipaleella, luottakaa itseenne ja siihen, että taito karttuu tekiessä.