torstai 5. joulukuuta 2019

Sekaisin tinteistä

Clematis Purple Dream
  
Jos laittoi auringonvalo ja hennon lumipeitteen saanut maisema tintit sekaisin, niin sekaisin se sai puutarhahörhönkin. Olen ahminut valoa surutta siinä, missä pikkulinnut ovat pörränneet siemenautomaateilla sankoin joukoin. Aurinkoiset lumimaisemat saattavat muuttua piankin tasaisen harmaaksi loskasääksi, mikäli säätiedotukset pitävät paikkansa.


Naapurin kissa on kiertänyt pitkin pihaa. Usein illalla olohuoneessa ollessani huomaan liiketunnistinvalon syttyvän. Mami se siellä partioi Juuson entisiä alusmaita. Muitakin kissoja alueellamme liikkuu, mutta Mami kaikkein ahkerimmin.


Alapihalla huomioni kiinnitti muuten neitseellisessä lumitasanteessa myllätty alue. Lähempi tarkastelu osoitti Mami-kissan olleen saalistamassa. Päästäinen on päässyt hengestään, mutta pahanmakuisena ei ole kissalle syötäväksi kelvannut. Netistä tietoja päästäisestä kaivaessani luin niiden syövän erilaisia hyönteisiä ja kotiloita. Mainiota, syököön kaikki kotilot meidän puutarhasta. Päästäinen koki näin uuden arvonnousun pihapiirissäni. Tai ne muut päästäiset, jotka yhä ovat elossa. Tuon pakastuneen yksilön nostin pensaikkoon, sillä hautajaisten järjestäminen kohmeisessa maassa ei nyt onnistu.


Viikon aikana en täyttänyt siemenautomaatteja ollenkaan. Linnut tyhjensivät ne parissa päivässä ja erityisesti viherpeipot pöllyttivät siemenet maahan. Ajattelin, että syökööt ensin maassa olevat pois. Talipötköt ja -pallot kelpaavat nekin, mutta moni maassa ruokaileva lintu ei niihin käsiksi pääse.Lauantaina täytin siemenautomaatit ja sen jälkeen olikin koko päivän melkoinen vilske. Tali-, sini- ja kuusitiaisia, viherpeippoja, vihervarpusia, punatulkkuja, pikkuvarpusia, mustarastaita, närhiä. Käpytikka ja jopa harmaapäätikka ovat nyt säännöllisiä vieraita.

Ehkä minun täytyy alkaa säästämään rahaa zoomiin, sillä olisi tosi mukava saada parempia kuvia linnuista. Nykyinen objektiivi ei kovin pitkälle yllä ja rajattunakin kuvista tuppaa tulemaan tärähtäneitä ja rakeisia. Enimmäkseen tähtään tinttejä joko keittiön tai työhuoneen ikkunasta. Pihalla ollessa kovin lähelle lintuja ei millään pääse. 


Aronioita jäi pensaisiin runsaasti, koska pakastimeen ei vain kaikki mahtunut. Paljon olemme aronioita syöneet aamupuuroon ripoteltuina. Viime päivinä mustarastaat ovat pomppineet aroniapensaissa marjoja napostelemassa. Tykkäävät kaiketi nekin pakastetuista marjoista.


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

PS. Jos haluat tietää lisää pikkulintujen talviruokinnasta, käy Yle-Areenassa kuuntelemassa Luonto-Suomi ohjelma ke 20.11.2019. Ohjelma tarjosi paljon ja hyvää tietoa. PS. Postausten ajastamisen huono puoli tässä säiden vaihtelevassa maailmassa on jutun laahaaminen menneisyydessä. Maisemat nimittäin ovat parhaillaan kaikkea muuta kuin valkeat eli mustat, märät ja lumettomat. Toivotaan ja odotetaan valoisampia hetkiä.