sunnuntai 26. elokuuta 2018

Omenapiirakka kannella

Omena Huvitus

Kaupasta voi ostaa jos jonkinlaista valmistuotetta, mutta itse valmistaen saa minusta maukkaampaa ja edullisempaa ruokaa. En ole mikään huippukokki, enkä kokki laisinkaan. Ihan tavallinen suomalainen nainen, äiti ja vaimo, joka on pitkälti kantapään kautta oppinut ruokkimaan itsensä ja perheensä. Parhaiksi ruoka- ja leivontaohjeiksi ovat käytännössä osoittautuneet sellaiset, joita esimerkiksi joku ystävä on ensin kokeillut ja maistattanut. Nykyisin myös nettiä tulee käytettyä runsaasti vinkkien metsästämiseen. Sieltä kun löytää ohjeen yhteydestä myös kokeilijoiden rakentavat kommentit kyseisiin ohjeisiin.


Äitini on ollut aina ahkera pullan leipoja. Hänen korvapuustinsa ovat todella herkullisia ja niitä hän korkeasta iästään huolimatta leipoo yhä säännöllisesti, jos vain kunto sen sallii. Leipomisen traditio on siirtynyt minulle ja myös poikani on oman kodin myötä ryhtynyt korvapuusteja leipomaan.

Toki välillä tulee valmispullaakin ostettua, mutta valtaosan suolaisista ja makeista leivonnaisista niin kotiväelle kuin juhlavimpiinkin tilaisuuksiin teen itse.


Juuri nyt on omenoiden aika ja mikäs sen herkullisempi aines piiraisiin, kuin oman puutarhan omenat. Euroopassa matkaillessamme ihastuimme apfelstruudeliin eli omenastruudeliin. Myöhemmin löysin Omenapiirakka kannella -ohjeen, joka ei ole keskieurooppalainen omenastruudeli, mutta paljon siinä on samoja elementtejä. Tästä ohjeesta on tullut yksi suosituimpia omenapiirakkaohjeitani.

OMENAPIIRAKKA KANNELLA

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkataan voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään muna ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Laitetaan hetkeksi kylmään kovettumaan ja tehdään sillä aikaa täyte.

Täyte:
runsas litran kulhollinen omenapaloja
1 dl fariini- tai tavallista sokeria
¾ dl perunajauhoja
runsaasti kanelia

Sekoitetaan täytteen aineet ja annetaan hetken imeltyä. Pehmeämaltoisesta omenasta tulee paras täyte.

Jaetaan taikina noin puoliksi ja toinen osa painellaan piirasvuoan pohjalle. Päälle kaadetaan täyte ja toisesta taikinanpuolikkaasta kaaviloidaan kansi, joka laitetaan piiraan päälle. Kiinnitetään haarukalla reunat kiinni ja vielä kanteen muutama reikä haarukalla.

Paista 200 asteessa noin 20 – 25 min.

Tarjoile hieman lämpimänä joko vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Paljon on omenoita mennyt kompostiin huonolaatuisuuden vuoksi. Paljon niitä on riittänyt syötäväksi ja paljon on vielä työstettävä talven varalle. Ovat ne vaan suurta herkkua ja ihan ilmaisia. Herkutelkaa tekin!