lauantai 18. marraskuuta 2017

Nenäilyä puutarhassa

Koristekirsikka - Prunus `Accolade`

Tässä yhtenä päivänä kävelin aamuauringon paisteessa kuuraisella pihamaalla. Puutarha alkaa olla talveen valmisteltu, eikä mitään erityistä työmaata ole kesken. Tuuli levittelee kukkapenkkeihin ja pensaiden alle haravoituja puunlehtiä, mutta ei niitä niin paljoa ole, että minua häiritsisivät. Luulisi, että loppusyksyn puutarhakävelyssä olisi läsnä suuri annos melankoliaa ja luopumisen tunteita. Vaan ei. Koin miellyttävää rauhaa ja hetkittäin jopa vatsan pohjaa kutkuttavaa onnea. 

Omena Huvitus - Malus domestica

Liian usein elämää ja ympäristöä tulee katseltua negatiivisin silmin. Epäkohtia silmäillen ja tuskaillen niiden tuottamaa mahdollista työtä. Miten helposti sitä unohtaa, ettei täydellisyyttä ole, eikä siihen tarvitse edes pyrkiä. Ei tarvitse olla edes toiseksi paras, ei asettaa itseään mihinkään mitta-asteikkoon. Riittää, että kelpaa itselleen, eikä omaa parastaan tavoitellessaan vahingoita muita ihmisiä. Vielä tärkeämpää olisi suhteuttaa oma olemisensa vähän laajemmin. Kuinka pieniä ja ohikiitäviä useimmat arkipäivän murheet ovatkaan.

Koristeomena - Malus 'Musta Rudolf'

Tämän vuoden loka-marraskuussa on vietetty jälleen Nenäpäivää. Tapahtuma on varainkeruu- ja tiedotuskampanja, joka viihteen ja huumorin keinoin pyrkii auttamaan kehitysmaiden lapsia, lisäämään globaalia oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tähän  mennessä tämän vuoden tapahtuman avulla on kerätty n. 2,5 miljoonaa euroa. Keräys jatkuu 19.11. saakka.

Purppuraheisi - Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Nenäpäivä-ohjelmaa telkkarista katsoessani ajattelin, että vaikka meillä kotimaassa on vähäosaisuutta, huolta ja hätää, on monissa maailman maissa lasten asema edelleen jotain niin käsittämättömän epäinhimmillistä, ettemme osaa sellaista edes kuvitella. 

Aronia

Tällä kertaa Nenäpäivä-lähettiläät vierailivat tapaamassa Ugandassa mm. entisiä lapsisotilaita ja Boliviassa kengänkiillottajina ja kaivoksissa työskenteleviä lapsia. Lasten olosuhteet ja kertomukset olivat sydäntä särkeviä. Niiden kertomusten rinnalla minun puutarhani ongelmat tuntuvat hyttysen ininältä valtameressä. Jos siltäkään.

Keijunkukka - Heurchera

Viikonloppu on jälleen käsillä. Täällä etelässä ulkona on kaikkea muuta, kuin kuulasta kuuraisuutta. Vesi ropisee ja litisee. Ei anneta sen häiritä, vaan sytytetään kynttilä ja nautitaan vaikka olemisen sietämättömästä keveydestä.