lauantai 20. helmikuuta 2016

Puutarhurin laki


Eilisillasta jatkuneen lumisateen tympäisemänä ryhdyin muokkaamaan netissä pyörinyttä neulojan lakia puutarhureille sopivaksi. 

 Puutarhurin laki (neulojan lakia löyhästi mukaillen):

1§ 
Miehen ei pidä tuleman naisen ja hänen kukkiensa väliin, vaan kulkea voimavarana auttaen ja tukien perässä, mielellään lapion ja kottikärryjen kanssa.

2§ 
Kasviostoksissa tulee olla säästäväinen. Aina, kun näet kasveja tarjouksessa, sinun kuuluu hyödyntää tarjous.

3§ 
Keskeneräisten töiden määrää ei tule mitenkään rajoittaa. Uusia töitä saa aloittaa aina, kun joku hieno idea päähäsi pulpahtaa. Tai kun eteen tulee perenna tai pensas, joka kutsuu sinua. Tai jos jo työn alla olevat projektit tökkivät. Tai jos vain sattuu haluamaan.

4§ 
Istutusta odottavien taimien määrä on jokaisen puutarhurin itse määriteltävissä. Muiden ei tule sitä määrää negatiivisesti kommentoiman. Tai mieluiten ei mitenkään muutenkaan. Kauniita kasveja ei omassa puutarhassa voi olla liikaa.

5§ 
Kasvavalle sopivaa istutuspaikkaa odottavien taimien joukolle kannattaa varata tilaa puutarhan nurkkaan. Kätevää voisi olla myös lohkaista naapurin tontista sopiva odotuspaikka. Parasta tietenkin olisi ikioma puutarha-apulainen, joka työtä pelkäämättä ja tarkkaan ohjeita noudattaen istuttaisi ajallaan kaikki kasvit sopiviin paikkoihin. Tällöin puutarhurille itselleen jäisi aikaa keskittyä uusien kasvien hankintaan ja ideoiden kehittämiseen.

6§ 
Niin kuin työkalupakeissa yleensäkin, myös puutarhurin työkalupakissa kuuluu olla monenlaisia ja –merkkisiä tykötarpeita. Ei haittaa, vaikka siellä olisi oksasaksia eri väreissä, hanskoja viittä erilaista materiaalia, metreittäin sidontalankaa ja vähintään pari kuokkaa. Mielellään tykötarpeet saisivat ilmestyä puutarhurin viereen ajatuksen voimalla juuri silloin, kun niitä kaivataan. Ja poistua omille paikoilleen käytön loputtua samalla tavoin.

7§ 
Tilaa ihmeessä kuutta tai useampaakin eri puutarhalehteä ja osta kaikki puurahakirjojen uutuudet tai kanna ne kaksi kertaa vuodessa kirjastosta. Lue myös kaikkia löytämiäsi puutarhablogeja, ettei sinulta vain mene jotain upeaa ohi. Ei haittaa, vaikket ehtisikään toteuttaa kaikkea haluamaasi juuri tänä kesänä. Ideat ovat käyttökelpoisia tulevinakin vuosina.

8§ 
To do-lista. Sellainen on oltava. Muuten unohdat, mitä kaikkea ihanaa halusitkaan joskus puutarhassasi toteuttaa. Ja jollet jaksa moista listaa tehdä, ei sekään ole vaarallista, sillä uusia ideoita syntyy kaiken aikaa ilman ainuttakaan listaa.

9§ 
Älä ole turhan tarkka, kenen kanssa puutarhajuttujasi jaat. Kaikki puutarhaihmiset ovat yhtä höpsähtäneitä ja ilahtuvat löytäessään kaltaisensa. Puutarhaideat päinvastoin jalostuvat niitä auliisti jakamalla.

10§ 
Aina on oikea aika ja paikka unelmoida puutarhasta, jos sinusta siltä tuntuu.
 
 
Kaikkia ihania puutarhahörhöjä lämmöllä ajatellen,
tänä lumisateisena lauantaipäivänä.
-Between-