perjantai 6. lokakuuta 2023

Ruusukausi päättymässä

Rosa rugosa 'Sointu' 3.10.


Syksy etenee ja sääkin muuttuu vauhdilla. Viikon päähän on luvassa tänne eteläänkin yöksi miinusta, joten pitkään jatkunut lämmin kausi lienee tältä erää muisto vain.

Kasvien kannalta ajastetut postaukset ovat hankalia, sillä tilanne saattaa julkaisuhetkellä olla aivan erilainen kuin juttua kirjoittaessa. Toisaalta nämä samat kasvijutut toistuvat vuodesta toiseen. Kasvukaudessa omat merkkitapahtumansa on sipulikukilla, liljoilla, pioneilla, ruusuilla ja kärhöillä. Sekä tietenkin myös kesäkukat ja hyötykasvit näyttelevät kukin vuorollaan isoa roolia. Näiden kumppaneiksi sopiikin sitten valtaisa kasvimaailmankirjo.

Rosa rugosa 'Sointu' 30.6.
 
Ruusut ansaitsevat minunkin puutarhassani oman erityisen huomionsa. Kierrän säännöllisin välein tutkimassa ruusupuskat siinä missä katselen kaikkea muutakin. Tänä kesänä en jostain syystä ole paneutunut ruusuihin yhtä suurella innostuksella, kuin joskus aiemmin. Lukuunottamatta tietenkin noita uusia ihastuksen kohteitani eli Austin-ruusuja. Kukinta on ollut edellisvuosia vaatimattomampaa. Kuivuudella ja sen jälkeen saapuneilla kaatosateilla on varmaan siihen vaikutusta.

Rosa rugosa 'Sävel' 29.6.

Pensasruusuista Sointu, Sävel ja neilikkaruusu asuvat alapihalla, naapurin aidan viereisessä Ruusupenkissä. Nämä ovat kiitollisia kukkijoita. Edelliskeväänä leikkasin kaikkia kolmea ruusua voimakkaasti. Ne kasvoivat nopeasti komeiksi puskiksi. Tänä keväänä leikkasin vain kuivuneita kärkiä ja muutamia oksia sieltä täältä. Näin jälkikäteen todettuna olisi kannattanut leikata reilummin nytkin. Etenkin rugosa-ruusut kestävät hyvin leikkausta, jolloin niistä saa paremman näköisiä ja kukkivatkin innokkaasti.

Rosa rugosa 'Sävel' 3.10.


Sävel kukkii joka kesä runsaana. Sen kukkien väri vaihtelee vaaleanpunaisesta valkoiseen riippuen kukan iästä. Yksittäinen kukka ei kauaa kestä, mutta kukkien paljous takaa pitkään jatkuvan kauneuden. Elokuussa leikkasin Sävelestä kuihtuneet kukat pois. Niitä olisi voinut ahkerammin leikata jo aikaisemminkin, mutta muiden kiireiden lomassa työ unohtui. Eikä Sävelen leikkaaminen ole niitä mielyttävimpiä puuhia, koska se on tosi piikkinen.

Rosa rugosa 'Sävel' 28.6.

Kuihtuneiden kukkien leikkaaminen aktivoi pensaan kehittämään uusia nuppuja. Ruusunnuput eivät pidä sateiden aiheuttamasta ylenmääräisestä kosteudesta. Sävelen nuput ovat avautuneet runsaista sateista huolimatta kiitettävästi.

Rosa F.J.Grootendorst - Neilikkaruusu 3.10.


Neilikkaruusu on kurtturuusun sukulainen ja kestää samalla tavoin voimakasta leikkausta. Se myös kukkii saman vuoden versoilla, jolloin kukatkaan eivät vaarannu leikkaamisesta. 

Rosa F.J.Grootendorst - Neilikkaruusu 8.7.
 
Neilikkaruusun kohdalla huomasin oksien samanaikaisen leikkaamisen hyödyn. Nyt leikkasin vain joitakin oksia. Nuppuryppäitä syntyi enemmän uusiin oksiin, jolloin ne hukkuivat vanhempien oksien uumeniin. Eli tuoreet oksat olivat selvästi vanhempia oksia innokkaampia kukkijoita. On siis jatkossa järkevämpää lyhentää koko pensasta kaikkialta samanaikaisesti. Näin kukinta on runsaampaa ja tasaisempaa. Tähän minulla ei tietenkään ole minkäänlaista tieteellistä selitystä. Ei myöskään pitkän ajan seurantaa. Tulevana keväänä leikkaan neilikkaruusun tasaisesti matalaksi.

Rosa rugosa 'Ritausma' 3.10.


Ritausma taasen asuu Ruusukolmiossa Poppiuksen ja Tornionlaaksonruusun kaverina. Ritausmankin kunnollinen leikkaus jäi keväällä tekemättä. Näin se pääsi venymään hurjan korkeaksi ja vaati tavallista enemmän tuentaa. Sen verran vankkavartinen ruusu Ritausma on, että melko hyvin se pysyy pystyssä korkeanakin.

Rosa rugosa 'Ritausma' 8.7.
 
Kukkia oli kesä-heinäkuussa runsaasti. Syyskuussa Ritausma aloitti toisen kukintasarjan hiukan vaatimattomammin. Syyskuun lopussa siinä oli jälleen muutama uusi kukka, jotka tosin kärsivät huomattavasti sateista. Ritausman suuret, valkoisesta vaaleanpunaiseen vaihtelevat kukat ovat kiiltokuvien ruusujen kaltaisia kaunottaria.

Rosa 'Poppius' - Suviruusu 27.9.


Poppius eli Suviruusu kukki niinikään kesäkuussa runsaana. Se kukkii edellisvuoden versoilla, joten kukkia nähdäkseen sitä ei parane kovin käsin leikata. Kymmenessä vuodessa Suviruusustani on kasvanut leveä ja aika korkeakin pensas. Parin viime vuoden aikana tämän ruusun juurivesoja on alkanut ilmestyä "luvattomiin" paikkoihin, mikä aiheuttaa vähän työtä ja harmia. Käsittämätöntä, miten nopeasti ja pitkälle juuriversot etenevät. Osan juuriversoista voin hoitaa ruohonleikkurilla, mutta osa alittaa kapean nurmikaistaleen ja nousee naapuripenkissä ylös.

Rosa 'Poppius' - Suviruusu 17.6.
 
Suviruusu kukkii kesä-heinäkuussa. Yllättäen se on pukannut pari kukkaa aivan syyskuun viimeisinä päivinä. 

Rosa Fairy - Maanpeiteruusu 27.9.


Oikearinteen maanpeiteruusu Fairyt ovat kukkineet kesäkuun lopusta tosi ahkerasti. Jossain vaiheessa uusia nuppuja ei syntynyt, mistä saan syyttää itseäni. Suunnitelmista huolimatta en saanut leikattua kuihtuneita kukkia pois. Kun viimein sen tein, alkoi nupputuotanto uudelleen ja kukkia on riittänyt.

Rosa Fairy - Maanpeiteruusu 24.7.

Nämä maanpeiteruusut ovat keväällä usein aika surullisen näköisiä. Paikka on lämmin ja ruusujen päälle tulee lunta runsaasti. Yleensä joudun keväällä leikkaamaan lähes kaikki varret kuivuneina pois. Pian tyvestä nousee uusia versoja. Kovin tehokkaita maanpeittäjiä nämä Fairyt eivät ole. Tai sitten niitä pitäisi istuttaa useita hyvin lähelle toisiaan. Rikkaruohot valtaavat helposti ruusujen ympäristön, ellei kitke säännöllisesti.

Rosa Therese Bugnet - Teresanruusu 27.9.


Teresanruusu aloittaa kukintansa ensimmäisten joukossa ja päättää viimeisenä. Valtaosa kukista on avautunut korkeaan latvustoon. Niitä pääsee siis ihailemaan pää takakenossa taivaita kuikuillen. Teresanruusun kohdalla kävi samoin kuin neilikkaruusun. Leikkasin keväällä osan oksista. Tilalle kasvoi nopeasti uusia tuoreita oksia, jotka kukkivat paljon vanhoja oksia aktiivisemmin. Moka sattui siinä, että leikattujen oksien tilalle kasvaneet uudet oksat olivat enimmäkseen puskan sisällä, jolloin kukatkin olivat lehdistön uumenissa.

Rosa Therese Bugnet - Teresanruusu 8.7.

Teresanruusu on siis saamassa osakseen reilun leikkauksen. Aion leikata sen ensimmäisen kerran kokonaan alas. Teresanruusun pitäisi kestää hyvin alasleikkuunkin. Todennäköisesti leikkaan Teresaa matalammaksi jo syksyllä jonkin verran, koska loskalumen paino kaataa sen parimetriset oksat kulkuväylälle.

Rosa Austin 'Carolyn Knight' 3.10.


Toinen Austin-ruusuni on jälleen nupussa, mutta ehtivätkö ne aukeamaan? Saattaa olla, etteivät, kun jo seuraavina öinä on kylmää. Osa edellisistä nupuista kärsi sateista ja leikkasin ne pois. 

Rosa Austin 'Carolyn Knight' 19.9.
 

Toivon Carolynin ehtineen juurtua niin hyvin, että se selviää talvesta. Kaivoin sille syvän ja suuren kuopan, jonka täytin hyvällä mullalla. Keväällä sitten nähdään, miten kävi.

Rosa Austin 'Lady of Shalott' 3.10.

Lady of Shalott avaa kiitettävästi nupun toisensa jälkeen. Tuskin sekään miinusasteisista öistä tykkää, mutta toivon ja odotan näkeväni tämän Ladyn uhkeana ja kauniina taas ensi kesänä.

Rosa Austin 'Lady of Shalott' 29.9.

Tässä jutussa esiintyvät ne ruusut, jotka kukkivat yhä tai joiden kukinta on ulottunut aivan viime päiviin. Näiden lisäksi puutarhastani löytyvät seuraavat ruusut:

Ylävasen: punalehtiruusu, yläoikea: Hansaruusu, alavasen: omenaruusu, alaoikea: juhannusruusu

 
Alapihan Kaivoruusupenkissä: Omenaruusu (Rosa magnifica), Juhannusruusu (Rosa spinosissima Plena), Hansaruusu (Rosa rugosa 'Hansa'), punalehtiruusu 'Glauca' ja sammalruusu (rosa centifolia Muscosa). 

Rosa centifolia Muscosa - Sammalruusu
 
Lisäksi alapihalla on Majalispenkissä metsäruusu (Rosa Majalis), Oikearinteessä bonuksena saatu maanpeiteruusu Neon ja Vasenrinteessä maanpeiteruusu Sommerwind (Rosa Sommerwind), joka muistuttaa hyvin paljon Oikearinteen Fairyä.

Rosa francofurtana 'Splendens' - Valamonruusu 29.6.

Puuvajarinteessä kasvaa Valamonruusu.

Yläpihan pikkupuutarhassa on juhannusruusua (Rosa spinosissima Plena) useammassa paikassa. Se on vuosien myötä laajentanut reviiriään juurivesoilla.

Vasen: norjanruusu Hurdal, yläoikea: Tove jansson, alaoikea: Rosa Mundi.
 
Pikkupuutarhassa kasvaa myös Rosa Lumo, ranskanruusu 'Duchesse de Montebello', norjanruusu 'Hurdal', 'Tove Jansson', kirjoapteekkarinruusu 'Rosa Mundi' ja Rosa Ilo.