perjantai 13. lokakuuta 2023

Villasukkia viluvarpaille

Kylmenevä sää ja pimenevät illat ovat saaneet hyppyset tarttumaan kutimiin. Käsityökori vietti koko kesän kaapissa, mutta syyskuussa se siirtyi sohvan viereen. Sieltä olikin lyhyt matka lankojen ja puikkojen hypähtää käsiin.

Kiinnostavat ideat loistavat toistaiseksi poissaolollaan. Ihan perussukkia pienillä mausteilla on valmistunut.


Matalavarsisukat Novitan ruskeasta (korvasieni 064) 7veikasta. Silmukoita 48 eli 12 per puikko. Näitä on mukava ja nopea kutoa. Varsinkin nuoret tykkäävät näistä.


Valmistaudun jo jouluun, jolloin aion viedä isän hoivakotiin villasukkia. Tehostetun hoivan yksikössä moni vanhus istuu pyörätuolissa, muutama on kokonaan vuodepotilaana. Hoivakodissa on sopivan lämmintä, mutta usein vanhuksilla ei enää veri kierrä entiseen tapaan ja se tuntuu viluna jaloissa.

Vanhuksen sukkien on hyvä olla reilun kokoisia, jotta ne on helppo jäykilläkin käsillä pukea jalkaan. Myös toisen pukemina reilun kokoiset sukat sujahtavat näppärämmin varpaita lämmittämään.

Hoivakodin sukkapaketti starttasi sinisävyisillä sukilla, joiden varsi on 1 o, 1 n -resoria. Keskisininen on 7veikan lobelia (136) ja varren vaaleansininen raita nro 102, joka ei nyt ole tuotannossa. Tummansininen raitalanka on jämälankakerästä. Sukkien koko on 45. 

Pinkin (555, joka ei enää ole tuotannossa) langan yhdistin ruskea-valko-pinkki -raitalankaan (Geisha 9041). Mallineuleena: 1. krs: 1 o, 1 n. 2. krs: kaikki oikein. Puikoilla 12 silmukkaa eli yhteensä 48. Sukkien koko noin 39.


Tein myös isän omahoitajille ihan vain syysiloksi sukat. Tuijan sukat valmistuivat 7veikan mustasta (noki 099) ja viininpunaisesta (akileija 596). Silmukoita 52.

Mallineule:
1.-2. krs: 2 o, 2 n
3. krs: kaikki oikein
4-5. krs: 2 n, 2 o


Ksenian sukkien pohjaväri on niinikään musta (noki 099) ja varren raidat marjapuuron punaiset (marjapuuro 053). Mallineuleena varressa vuorottelee viisi oikeaa ja viisi nurjaa kerrosta. Sukkien koko n. 38-39.

Minulla tuppaa tulemaan nurjalla kudottujen raitojen puikonvaihtokohtiin ikävä rako. Useamman kerroksen mallineuleissa olen joskus kääntänyt työn nurinpäin, jolloin voin kutoa kohdan oikeilla silmukoilla. Nyt ratkaisin asian siten, että kudoin joka puikon ensimmäisen ja viimeisen silmukan nurjillakin kierroksilla oikein. Näin puikkojen saumakohtaan syntyi pystykuvio.

Repolainen reissaa ja Räpeltää -blogin Pirjo teki ihastuttavat suopursu-sukat. Pitihän minunkin yrittää. Aivan yhtä näyttäviä suopursusukkia en saanut aikaan, mutta alku se on tämäkin. 

Ruskeasävyisen maapohjan lankana on MyHomen 911. Taivastaustaksi taasen valikoitua  laatikosta löytynyt vaaleansininen jämälankakerä. Turvemullasta ne suopursutkin nousevat, mutta tein turpeen ja taivaan väliin pari kerrosta vihreällä. Silmukoin vihreällä varret ja itse kukkahahtuvat valkoisesta Pilvi-langasta. 

Silmukoinnissa minulla on vielä opeteltavaa, kuten niin monessa muussakin asiassa. Menköön harjoitustehtävänä. Sen verran kivat, että saatan tehdä vielä toistekin.


Kovasti tekee mieli kutoa muutakin kuin sukkia. Olen selannut neulelehtiä alusta loppuun ja lopusta alkuun sillä silmällä, jos joku sieltä ponnahtaa erityisen innostavana esiin. Suurin ongelma lienee aloitekyvyttömyys. Vai saamattomuuttako se on?

Niin sitten otin pyöröpuikot korista ja kudoin vaihteeksi pipon. Lankana on Novitan viininpunainen (700, jota ei enää ole lankakartalla). Työssä on 120 silmukkaa ja mallineuleena pidennetty helmineule eli kaksi kerrosta 1 o, 1 n ja kaksi kerrosta 1 n, 1 o. 


Pitkästä aikaa tein yhdet kuplasukat. Pohjavärinä 7veikan ruskea (691) ja kuplissa raitalanka Geisha (9041). Lopputulos olisi ehkä parempi, jos olisin käyttänyt kuplissa yksiväristä lankaa. Geisha-raitalangassa pinkin, vaaleanpunaisen ja valkoisen lisäksi on myös samaa pohjavärin ruskeaa, jolloin kuplat eivät erotu parhaiten.

Kupla-malliin löytyy netistä ohjeita. Tässä linkki Kodin Kuvalehden ohjeeseen.


Enimmäkseen tulee kudottua oman jalan kokoisia sukkia. Kokoni edustaa yleisintä suomalaisen naisen jalkakokoa. Koska tarkoitukseni ei ole pitää kaikkia kutomiani sukkia omassa käytössä, on syytä välillä kutoa muitakin kokoja.

Niin sitten tein nämä harmaapunaiset sukat koossa 37. Kaipa näitä värejä valitessa oli jälleen joulu mielessäin. Laatikostani löytyi yllättäen Novitan 150 g:n kerä vaaleanharmaata. Nykyisinhän Novitan 7veikat myydään 100 g:n kerinä. Tämä harmaa väri vastannee lankakartan väriä jäkälä (047). Punainen on Marianne (700 556). 

Raitasukkia on kiva kutoa. Ikäänkuin valmistuisivatkin yksivärisiä nopeammin.

Keskiviikon ikkunanäkymä sateen ja tuulen pieksemään pergolaan.


Illan koittaessa aloitan seuraavat sukat. Laatikossa on vino pino kevättalven aikana valmistuneita, mutta lahjasukkien tarve lisääntyy vuoden lähetessä loppuaan.