maanantai 5. lokakuuta 2020

Sienistä Zilgaan


Lämpimän sään vuoksi nurmikko kasvaa edelleen kohisten. Viikolla nurmikkoa leikatessani olin törmätä komeaan kärpässieneen. Kiersin sen leikkurilla kohteliaasti, jotta voisin myöhemmin kuvata sienen. Kaikki taitavat tietää, ettei kärpässientä parane valmistaa ruoaksi. Onneksi naapuri toi taas mukavan satsin kantarelleja, joiden seassa oli muutama suppilovahverokin. 


Tein kantarelleista jälleen tämän syksyn herkukseksemme muodostunutta ruokaa eli kantarellirisottoa. Ohjeen nappasin Meillä kotona -sivuston resepteistä. Kermainen kantarellimuhennoskin on todella hyvää, mutta risotto meni nyt selkeästi ohi.

 

Pergolan seinustalla kasvava viiniköynnös Zilga teki ensimmäiset rypäleensä. Pieniä ovat ja aika kirpeitäkin. Meinasi mennä nämäkin vähät sivu suun, kun mustarastaat kävivät niitä napsimassa. Keräsin rypäleet pois ja puhdistuksen jälkeen mitattuna sato oli peräti runsaat 2 dl. Ei siis tarvinnut riisua sukkia ja kenkiä viinin polkemista varten. 


Keitin rypäleet ja paseerasin ne siivilän läpi siten, että jäljelle jäi oikeastaan vain siemenet. Sakeasta mehusta keitin hillosokerin kanssa hyytelöä. Hyvä, että taloudesta löytyi yksi pieni , vajaan kahden desilitran lasipurkki, joka täyttyi juuri sopivasti hyytelöstä. Aika hyvää tuli. Ehkä säästän rypälehyytelön johonkin parempaan hetkeen. Vaikkapa joulunaikaan jäätelön tai pannacotan lisukkeeksi. 

Colchicum 'Waterlily' - Syysmyrkkylilja


Syyssipuleita ei enää pitänyt ostaa. Enkä tiedä, oliko ollenkaan järkevää ostaa kuvan kaltaisia syysmyrkkyliljoja. Olivat lähteneet kasvuun lämpimässä myymälässä. Sipulit olivat kuitenkin kiinteitä ja hinta reippaasti pudotettu, joten ostin kolme Waterlilyä ja kaksi Giantia. Istutin ne heti kotiin päästyäni maahan.

Lökar&Knölarilta tilatuista sipuleista ei ole kuulunut mitään. Yrityksessä on kuulemma vakava sairastapaus, joten lienee ymmärrettävää, että syksyn toimitukset saattavat jäädä tekemättä. Sen verran lämmintä nyt on ollut, että hyvin vielä ehtisi sipuleita maahan kätkeä. Olen istuttanut jo tulppaanitkin, vaikka niiden suhteen maa taitaa olla liian lämmintä. Tekemistä on muutenkin riittävästi ja siksi halusin saada sipuliurakan pois päiväjärjestyksestä.


Kesäaika imee meikäläisen niin tehokkaasti omaan pihaan, ettei tule harrastettua tavallisia kävelyretkiä.
Viikonvaihteessa päätime Ukkokullan kanssa pitkästä aikaa lähteä katsomaan, mitä kylänraitille kuuluu. Toista järveä ohittaessamme rannasta kuului törähdyksiä. Näin peräti seitsemän joutsenta ja epäilen kaislikossa olleen vielä lisää. Aika kaukaa jouduin lintuja tähtäilemään, sillä asuintalon vuoksi lähemmäs rantaa ei tuolla kohtaa ollut mahdollista mennä.  

Tanacetum vulgare - Pietaryrtti


Komeista syysväreistä huolimatta sää oli kävelyretkellämme kesäisen lämmin. Katse etsiintyi väkisinkin pientareille, jossa kukki lupiinit ja pietaryrtit. Ihmisten lailla luonto nauttii valosta ja lämmöstä ennen talven kylmyyteen vaipumista.


Kävelyreitin varrella oli erään talon aidan vieressä valtava auringonkukkapehko. Kauniita kukkia katsellessa tuli mieleen, että itsekin voisi istuttaa keväällä auringonkukkia sellaiseen paikkaan, jossa niistä pääsisivät nauttimaan myös ohikulkijat. Tämä idea täytyy laittaa korvantaakse otettavaksi käyttöön heti kevään tullen. Paikkakin on jo mielessä.


 Sienten tanssi

Kuusen alla tanssi alkaa
sienten kanssa yhtä jalkaa.
Silkkilakit tahtiin keinuu,
viehkeästi heltat heiluu.

– Tuomo Lahdelma –