tiistai 11. huhtikuuta 2017

Arno Kasvi: Palstalta parempaa


Kevät on alkanut loistavien puutarhakirjojen merkeissä. Tuskin ehdin saada Sonja Lumpeen Tomaatti-kirjan käsistäni, kun jo siirryin Arno Kasvin tuoreeseen 'Palstalta parempaa' -kirjaan. 

Arno Kasvi taitaa olla useimmille puutarhaharrastajillekin tuttu henkilö. Onhan hänellä mittava ura Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina, jota ennen hän työskenteli pitkään Ruotsissa, mm. Uppsalan kasvitieteellisessä puutarhassa. Edellisten lisäksi Kasvi on työskennellyt myös Naantalin Kultarannassa Suomen tasavallan presidentin kesäasunnolla.

Vuonna 2009 Arno Kasville myönnettiiin puutarhaneuvoksen arvonimi. Tutkimus- ja kehittämistyön lisäksi Kasvi on tullut suurelle yleisölle tutuksi monista opaskirjoistaan, artikkeleistaan, esiintymisistään ja luennoistaan messuilla ja eri tilaisuuksissa sekä radio- ja tv-esiintymisistä. Moni omassakin puutarhassa käytössäni oleva ohje on peräisin puutarhaohjelmista, joissa Arno Kasvi meitä leppoisan persoonalliseen tapaan opasti.


Palstalta parempaa -kirja käsittelee hyötyviljelyä. Se on sopiva perusteos niin aloittavalle harrastelijalle kuin pidemmällekin ehtineelle omavaraiskasvattajalle. Kirja on hyvin selkeä ja helppokäyttöinen. Liikkeelle lähdetään ihan alusta eli mullasta ja kylvämisestä ja pohditaan myös kysymystä: "Miksi taimet eivät kasva?" Ensimmäisessä osiossa käsitellään kattaminen, kastelu, lannoitteet, tuholaisten torjuminen, erilaiset työkalut ja kasvatuspaikat.Toinen osio käsittää kasvit alkaen salaattikasveista kaalien, juuresten, kurkkujen, sipulien, palkokasvien ym. kautta maustekasveihin. Maustekasveista omanaan esitellään vielä kasvit, jotka soveltuvat monikäyttöisiksi pikkupensaiksi, perhos- ja koristekasveiksi.

Kunkin kasvin osalta käydään läpi mm. kylvö, hoito, tuholaiset, sato, säilytys ja käyttö. Vaikka Arno Kasvi mainitseekin, ettei kirja ole keittokirja, löytyy monen kasvin kohdalta myös jokin kiva reseptivinkki.Jokaisen kasvin kohdalla on vihreä tietolaatikko, joka sisältää latinan- ja suomenkielisen nimen lisäksi kasvattamisen kannalta olennaista tietoa.Useimmista kasveista on myös lajikesuositukset, mikä helpottaa ainakin aloittelijaa valitsemaan oloihimme sopivia ja hyviksi havaittuja lajikkeita.Vinkkilaatikot ovat yksityiskohta, josta itse pidän kovasti. Lukiessani kirjaa törmäsin yksinkertaisiin vinkkeihin, jotka esimerkiksi helpottavat ja lisäävät monien kasvien käsittelyä ja säilyttämistä. Vinkit ovat aina kullanarvoisia tietoja, joita ei vältämättä löydy kirjoista, vaan ne siirtyvät pitkään jatkuneen kokeilun ja siitä karttuneen kokemuksen antina. Arno Kasvi on tässä suhteessa varsinainen vinkkien tietopankki.Luin tätä Arno Kasvin Palstalta parempaa -kirjaa monena päivänä peräjälkeen. Se ei ole kirja, jonka tieto olisi tarkoitus takoa päähän ulkoaopittuna. Tähän tietokirjaan voi palata monen monta kertaa uudelleen ja niin aionkin tehdä. Ajankohta on mitä parhain tähän kirjaan tutustumiselle, sillä juuri nyt sen tiedoista ja vinkeistä pääsee konkreettisesti ammentamaan. Tämä on kirja, joka tulee tarpeeseen omassa hyötyviljelyssäni. Uskallan suositella kirjaa muillekin.


Kirjan kuvat: Pasi Leino

Arno Kasvi: Palstalta parempaa
Kustantaja: Readme.fi
ISBN: 9789523213777


PS. Tämä Arno Kasvin kirja yhdistää Sonja Lumpeen "Tomaatti" -kirjan ja Kati Jukarainen-Maria Kesänen-Hanna Sumari: "Hyötypuutarha - siemenestä lautaselle" -kirjan hyötypuutarhakirjojen kolmikoksi, joista jokainen toimii toki yksinäänkin, mutta yhdessä ne täydentävät toinen toisiaan kerrassaan mainiosti.