perjantai 18. helmikuuta 2022

Jokin näistä kenties?

Pelaguu heräilee talviuniltaan.

 
Lumihangista ja katuja valtaavasta jääsohjosta huolimatta helmikuun loppu on oivallista aikaa herätä talviunesta ja ryhtyä pohtimaan tulevan kesän istutuksia. Eikä ainoastaan ruukkuihin laitettavia kesäkukkia ja maahan kylvettäviä siemeniä, vaan myös monivuotisia kasveja. Syksyllä Puutarhanikkareiden arvonnassa voittamani 100 euron lahjakortti lisää houkutusta ja mahdollistaa vaikkapa jonkun kalliimman kasvin hankkimisen.


En ole laisinkaan miettinyt, mihin kasveja istuttaisin. Syytä varmaan olisi, etten taas toimi vanhaan "kasvi edellä" -malliin. Tällöin pyörin lapion ja ostetun kasvin kanssa pitkin tonttia ihmettelemässä, mihin tämän nyt tyrkkäisin. 

Keväällä 2020 laadin suunnitelman, mitä isompia töitä kesän aikana tekisin ja mitä tiettyjä kasveja hankkisin. Otin jo syksyllä suunnitelmaa varten kuvat kohennettavista alueista sekä paikoista, joihin istutuksia suunnitttelin. Ennakoinnista oli valtavasti apua. Suunnitellut työt tuli toteutettua ja toivotut kasvit löysivät paikkansa vaivatta. Nyt tuskin vastaavaan täsmällisyyteen yllän. 

Kuvat lainattu netistä

Vasen yläkuva: Cotinus 'Grace' - Peruukkipensas

Oikea yläkuva: Deutzia Yuki Cherry Blossom 'NCDX2' - Nietospensas

Vasen alakuva: Fothergilla major - Höyhenpensas

Oikea alakuva: Exochorda racemosa - Helmipensas

Yläpuolen kollaasiin kokosin pensaita, joita olen ihaillut monien blogeissa. Osaa olen jo pitkään harkinnut, vaan en ole saanut hankituksi. Kertokaapa kokemuksianne näistä kasveista. Nietospensas Yuki Cherry Blossomin taisin nähdä ainakin Oravankesäpesä -blogin 6+1 kuvaa kesäkuusta -postauksessa. Peruukkipensas Gracen punaiset lehdet näyttävät kauniilta ja houkuttelevilta, mikä tekee siitä vahvan ehdokkaan.

Cobaea scandens - Kelloköynnös

Pensashankintamietteiden ohessa kevään kylvöhommat alkavat saada vauhtia. Jonkinlaisia  käynnistysvaikeuksia on ollut havaittavissa. Sekä minussa että kylvämissäni siemenissä. Kelloköynnöksistä on itänyt vasta kaksi. Keijunmekoista iti useampi, mutta kovin ovat huonovointisen näköisiä.

Paprikat Zazu, Lompardo ja California Wonder


Paprikat itivät huomattavasti paremmin. Koulittuna on jo kolme Lompardoa ja California Wonderia sekä viisi Zazua. Kaikkia tuskin itse tarvitsen, joten osa tulee saamaan uuden kodin.

Näitä on taas kertynyt, eikä tässä edes kaikki.


Monenlaista siemenpussukkaa on taas kertynyt. Impectalle tehty tilaus tuli nopeasti. ExoticGardenin tilauksessa mokasin laittamalla siemenet ja daaliajuurakon samaan nippuun. Olisi pitänyt lukea toimitusehdot huolellisemmin ja tajuta, että siemenet jäävät odottamaan juurakoiden saapumista. Otin yhteyttä firmaan, jolloin asia korjaantui. Onnekseni he olivat saaneet jo daalioitakin, joten lähipäivinä saan kaikki tilaamani tuotteet.

Onpa noita siemenpussukoita tarttunut mukaan ruokakauppakäynneilläkin. Pussukkahyllykön äärellä muistitieto kaikkoaa ja ahneus yllättää. Vaikka kuinka olisi omat varastonsa inventoinut ja tarpeensa kartoittanut, syntyy hienoja kuvia katsellessa uusia houkutuksia.

Viime päivien vesisateet ovat madaltaneet hankia tehokkaasti. Piha on muuttunut jälleen jäätiköksi, jonka pinnalla sulavesi lilluu petollisesti. Alapihalla saa kahlata polviaan myöten lumessa. Multasäkit ovat sentään raivanneet itsensä näkyville.

Idänvirpiangervot pystyssä, norjanangervot hangen uumenissa.


Jänisten kulkua lumi ei suuremmin estä. Syvälle niidenkin käpälät on paikoin lumeen uponneet, mutta se ei niitä haittaa. Norjanangervoja on taas latvottu ahkerasti. Niitä, joiden kärjet pilkistävät hangesta. Osa on edelleen hangen sisään taipuneina. Harmi, ettei pupunpapanoilla ole kovinkaan suurta lannoitearvoa. Papanoita olisi nyt vaikka naapureille antaa.

Peura on käynyt kylässä


Lumitöiden vuoksi olen rullannut peurojen vierailua estävän verkon sivuun yläpihan molemmista päistä. Heti joku sorkkajalka oli keksinyt käydä tutkimassa alapihan buffettarjonnan. Peura oli tehnyt aika lyhyen lenkin ja palannut lähes omia jälkiään takaisin yläpihalle ja puistoon. Päältäpäin katsoen näyttää, ettei se ole mitään matkallaan napostellut. Valtaosa pensaistakin on joko hangen uumenissa tai verkotettu. Tarkkana on jatkossa oltava, niin peurojen kuin jänistenkin vuoksi. Laitoin verkot jälleen paikoilleen, jotta peura tottuisi valitsemaan jonkun muun kulkureitin.


Ilmeisesti pikkulinnut eivät sateesta tykkää, sillä niitä näkyy nyt vähemmän. Muutama tali- ja sinitintti napsii siemeniä keittiön puolella. Oravankin olen onnistunut näkemään vain kerran työhuoneesta ulos kurkatessani.

Naapurilta ystävänpäiväkukka ja Ukkokullalle synttäripullat.

Alkutalveen sisältyy monta syytä herkutteluhetkiin. Runebergintortuista hypättiin vikkelästi ystävänpäivään ja Ukkokullan synttäreihin. Kohta on taas laskiaispullien vuoro. Runsaat lumityöt ovat auttaneet kalorien sulattamisessa. Kunhan lumi sulaa, pääsee taas puutarhahommiin kuntoilemaan.

Mukavaa viikonloppua kaikille!