perjantai 7. joulukuuta 2018

Jorma Luhta - Seija Paasonen: Revontulet


Sain luettavakseni ja esiteltäväkseni hienon, valokuvaaja Jorma Luhdan ja Seija Paasosen teoksen Revontulet. 

Jorma Luhta (s. 1951 Seinäjoki) on luontokuvaukseen erikoistunut valokuvaaja ja kirjailija. Hänen valokuvanäyttelynsä ovat kiertäneet niin Yhdysvalloissa, Kanadassa kuin Euroopassakin. Hän on saanut useita palkintoja. Kahdesti myös valokuvataiteen valtionpalkinnon (1974, 1993). 

Kirjan tekstin kirjoittanut Seija Paasonen (s. 1959 Ristiina) on suomalainen luonnontieteilijä ja tietokirjailija. Monille meistä Paasonen on tullut tutuksi vuodesta 1983 Yleisradion meteorologina. Vuodesta 1995 hän on ollut Ylen päämeteorologi.

Jorma Luhdan kuvat ovat huikeita ja kertovat, kuinka monitahoisina revontulet näyttäytyvät taivaalla. Kuvat herättävät kiinnostusta ja kunnioitusta revontulia kohtaan, mutta myös niiden valokuvaamiseen. Jorma Luhta on vanginnut kuviinsa taitavasti sen tunnelman ja oman pienuutensa, jonka ihminen tuntee katsellessaan jatkuvasti muuttuvia ja liikehtiviä revontulia.

Seijo Paasonen kertoo tekstissään, mikä revontuli on ja miksi on eri värejä. Hän kertoo myös revontulten tutkimuksesta ja revontulista kuvataiteessa ja kirjallisuudessa. Revontulilla on myös vankka asema kansanperinteessä, mitä en yhtään ihmettele. Aikana, jolloin tieto ei ole ollut kaikkien saavutettavissa, luonnonilmiöillä on ollut merkittävä osa ihmisten elämässä.

Revontulet on vaikuttava ja kiehtova ilmiö. Koska maapallon asukkaista vain kaksi prosenttia asuu revontulialueilla, ei valtaosa ihmisistä ole revontulia koskaan nähnyt. Monet ovat valmiita matkaamaan vaikka maanääriin nähdäkseen kerran elämässään revontulten tanssin. Siksi on hienoa, että tämä kirja julkaistaan myös englanniksi, kiinaksi ja japaniksi. Se on siis erinomainen tuliainen ja lahja vaikkapa ulkomaalaisille ystäville, yhteistyö- ja liikekumppaneille.

Tähän pieneen Revontulet -kirjaan on onnistuneesti koottu ihmisiä kiehtovan ilmiön olemus ja tieto. Suosittelen lämpimästi tutustumaan.

Maahenki Oy on kulttuurikustantamo, joka kustantaa luontoa, ihmisyyttä, kulttuuria, taidetta ja kädentaitoja käsitteleviä kirjoja. Maahengen erikoisaloja ovat valokuvataide ja ortodoksinen kirjallisuus.

Jorma Luhta - Seija Paasonen: Revontulet. 2018. ISBN 9789523011328
Maahenki Oy.