sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Aina on lupa suunnitella

Nokkosperhonen

Olen ajat sitten luopunut ajatuksesta, että puutarhani olisi joskus valmis. Joskus ohikiitävän hetken tuntuu, että nyt saa kaivamiset riittää. Muutaman tuhdin yöunen jälkeen moinen hetki on poispyyhittyä ja jälleen puutarhassa kävellessä mieli askartelee uusien ideoiden parissa.

Jo talvella ryhdyin suunnittelemaan tulevan kesän projekteja. Koronaviruksen vuoksi pohdin, aukeavatko puutarhamyymälät tänä keväänä laisinkaan. Ovat kyllä auenneet, mutta seuraava kysymys onkin, arvaako niissä käydä ostoksilla? Niinpä pahimpaan kasvinälkääni tein nettikauppatilauksen.

Tällaisia tuli tilattua. Kuvat: Viherpeukalot

Viime kesänä mylläsin muutamia alueita perusteellisesti, joten niissä tulee olemaan aukkopaikkoja. On myös mahdollista, etteivät kaikki ylöskaivetut ja takaisin istutetut enää nouse. Vielä en ole täysin päättänyt, mihin kukin tilattu kasvi aikanaan pääsee. Jonkinlaista hahmotelmaa pyörittelen päässäni ja luultavasti paikat on selvillä, kunhan taimet aikanaan saapuvat.

Ylävasemmalla on komeamaksaruoho Sedum 'Carl'. Tähän saakka minulla on ollut vain komeamaksaruoho 'Herbstfreudea', josta pidän todella paljon.

Ylhäällä keskellä on tiikerililja Lilium lancifolium 'Sweet Surrender'. Sitä minulla on kahdessa paikassa jo ennestäänkin. Tämä kermanvärinen tiikerililja on aivan ihana, enkä taida siihen kyllästyä laisinkaan. Sille löytyy aina paikka puutarhassani.

Yläoikealla on kerrottu värililja Lilium 'Spring Pink'

Alavasemmalla on syysleimu Phlox paniculata 'Raving Beauty'. Syysleimupenkkini kuului loppukesästä myllättyjen piiriin. Sen myötä uusille leimuille löytyi tilaa.

Alahaalla keskellä on kyläkurjenpolvi Geranium pratense 'Double Jewel' ja alhaalla oikealla harmaakurjenpolvi eli Geranium cinereum 'Jolly Jewel Purple'. Ovatkohan ihan noin loistavia, aika näyttää. Kurjenpolvista tykkään vuosi vuodelta enemmän. Mukavaa, että löydän yhä uusia kurjenpolvia.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Lisäksi tilasin peittoruusu Fairya istutettavaksi kesäksi ruukkuun, josta siirrän sen syksyllä maahan. Näin olen tehnyt vuosia sitten ja yhä peittoruusu Sommerwindit kasvavat ja kukkivat rinteessä.

Sambucus racemosa - Terttuselja

Talvella kaivoimme Ukkokullan kanssa kaivonrenkaan naapurin rajalta. Rengas oli piilossa ympärillä kasvavien norjanangervojen lomassa. Nyt renkaan jäljiltä on isohko aukko, johon olen suunnitellut istuttavani koristeomena Makamikin.

Toinen pitkään haaveilemani koristepuu on jalosyreeni Moskovan kaunotar. Sille ajattelin asuinpaikaksi rinteen toisen puoliskon keskiväliä, jossa nyt kasvaa iso ryhmä vuorenkilpiä. Niiden määrää on varaa supistaa, sillä niitä kasvaa muuallakin. Tällöin jalosyreeni näkyisi työhuoneen ikkunasta. Samalla se paikkaisi ainakin osittain rinteen yläosan aroniarivistön aukon, joka syntyi lasten aikanaan laskiessa juuri siinä pulkkamäkeä.

Clematis - Kärhö - vaan kuka heistä?

Alapihan aidan takaosan eteen olisi myös mukava istuttaa jotain. Ympärivuotisen vihreyden vuoksi havut ovat yksi vaihtoehto. Samoin viime aikoina blogeissa keskustelun kohteena ollut hunajamarja/marjasinikuusama kiinnostaa. Sekä havuille että parille-kolmelle marjasinikuusamalle löytyisi paikka.

Spiraea 'Grefsheim' - Norjanangervo

Viime vuonna istutin Pikkupuutarhaan pinkin pallohortensian ja safiirihortensian. Ajatus oli istuttaa muutamia valkoisia pallohortensioita niinikään Pikkupuutarhaan siten, että osa niistä näkyisi myös sisäänkäynnin puolelle. Taitavat kelvata peuroille nekin, joten tämä suunnitelma on nyt mietinnässä.

Alchemilla - Poimulehti

En lyö vielä lukkoon mitään ehdotonta, vaan katson kevään etenemistä. Ehkä teen listan suunnitelmissa olevista kasveista ja ehdotan puutarhamyymälän keräävän ne valmiiksi noudettaviksi. Saattaa tietysti olla, ettei puutarhamyymälöihin mitään ostosryntäystä edes tule ja niissä voisi asioida muihin törmäämättä. Voi myös käydä niin, että minä tai Ukkokulta sairastumme ja silloin suunnitelmat raukeavat. Parempi kuitenkin elää toivossa katse tulevaisuuteen suunnattuna ja kohdata vastoinkäymiset jos ja kun ne kohdalle osuvat.

Aronia

Oletko sinä tehnyt kasvihankintasuunnitelmia? Monen monta mieluista kasvia olen blogeista löytänyt ja omaan puutarhaani istuttanut. Joitakin olen myös hylännyt sen perusteella, mitä asiantuntijat ja harrastajat ovat niistä kertoneet. Aina on kivaa ja hyödyllistä kuulla, mitä te muut kehittelette. Tehkääpä vaikka postauksia suunnitelmistanne.


Muuta ei tarvita... 
kuin talon täydeltä kirjoja
ja puutarhan täydeltä kukkia.