maanantai 30. tammikuuta 2023

Doris, Doris, sä veit mun sydämmen

 
Edellisessä postauksessa sanoin kutovani seuraavaksi miesten sukkia. Yhden 43-kokoisen sukan ehdinkin jo tehdä, mutta sitten Fazer x Novita sukkalehti II:n houkutus yltyi vastustamattomaksi. Laitoin harmaan miestensukan koriin odottamaan kaveria itselleen ja siirryin Doriksen pariin.

Sukkalehden kuva Doris II:sta
 

Moni varmaan tunnistaa tryfffelitäytteisen, nonparelleilla koristellun Doris-keksin. Lehdessä on kaksi erilaista Doris-mallia. Valitsin Sonja Leskisen ja Elisa Haverisen suunnitteleman mallin, jossa luonnonvalkoisella pohjalla vuorottelevat ruskeat ja vaaleanpunaiset pilkut. Varren alussa on ruskea nirkkoreunus. Kolmen langan vuorottelu koko matkan vie sukasta normaalia joustavuutta, joten ohjeen 56 silmukkaa ei ole lainkaan liikaa.


Minusta tämä malli sopii hyvin esikuvalleen, Doris-keksille. Itselläni tosin nimestä muodostui korvamato. J.Karjalaisen Doris vuodelta 1985 on soinut päässä useamman päivän. Varmaan uudet sukat jalkaani vetäessäni sointi vain voimistuu.

"Doris, DorisSä veit mun sydämmenDoris, DorisTuo se pois, takasin sydäntäni vielä tarvitsen
Mä Doriksen tanssiin hain, ihan leikilläni vainKoska Doris oli hyvän näköinenMinun piti viedä, mutta Doris veikin minutJa hetken aikaa olin onnellinen..."


14.1. kylvetyt siemenet ovat itäneet aika hyvin. Miten sitä onkaan joka vuosi niin kärsimätön kylvöjen kanssa? Ensimmäisen viikon jälkeen olin jo vakuuttunut, että kohta on laitettava uudet siemenet multaan, kun kylvetyistä ei kuulu eikä näy mitään. Sitten alkoikin tapahtua. Kelloköynnöksen siemenet laitoin multaan liottamatta. Muutama on vielä nousematta, mutta mullan kupruilusta päätellen lisää taimia on tulossa. Keijunmekossakin on kaksi pikkuista tainta esillä. Paprikat ja chilit ovat hyvällä mallilla nekin. Taimilaatikot ovat nyt takkahuoneessa pienellä pöydällä. Ne saavat ikkunasta luonnonvaloa ja keinovaloa laatikoiden päälle viritetystä kasvilampusta.

Puron jäämuodostelmia

Sää on vaihdellut nollan molemmin puolin. Enää ei pysy perässä, milloin taivaalta sataa vettä, milloin lunta. Paras vain katsoa aamulla ikkunasta, millaisen takin ja jalkineet on syytä ylleen laittaa. 

Lähin järvi 28.1.

Järvien vedenpinta on korkealla. Rannassa oli paikoin aivan sulaa. Ihmettelin nähdessäni kuvasta oikealla kahden alakouluikäisen lapsen luistelevan jäällä. Missään ei näkynyt ainuttakaan aikuista. Ehkä jään paksuus on mitattu ennen luistelulupaa, mutta aika huteralta tuo näyttää. 

 
Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan vinkistä kävin pilkkomassa rajamännystä pudonneita oksia pintaan nousseiden krookusten suojaksi. Tarkoitus on kantaa oksia vielä lisääkin ja useampaan paikkaan, kun tuosta lumipeitteestä ei paljon suojaa jäniksiä vastaan ole.


Impectalta tilatut siemenet saapuivat suoraan postilaatikkoon. Eihän noita pussukoita niin kovin montaa ole, mutta suunnitelmissa onkin kylvää ensisijassa vanhojen siemenpussukoiden sisältö. Naapuri kertoi, että isompaan markettiin on jo pystytetty siemenhyllyköt. Sinne palaa mieli, mutta ennen ostoksille lähtöä on mietittävä vielä kerran jos toisenkin kylvö- ja istutussuunntelmat. 

Paikallinen kauppias jakoi ostosten päälle kukkakimpun.


Kaksi yötä ja ollaan helmikuussa. Ei hullumpaa. Puutarhaihmisen joulu eli kevät lähestyy.