keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Koska kukkii -haaste

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' - Lumikello
 

Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna heitti taas viime vuonna aloittamansa Koska kukkii -haasteen, johon ilman muuta vastaan. Tämä ei ole ihan helppo haaste selätettäväksi. Vaikka laadinkin kaikenlaisia listoja, kasvien kukkimisajoista en ole tehnyt omia tilastoja. Viime vuotiseen tapaan mennään siis sillä kuuluisalla mutu-tuntumalla vankan kokemusperäisen tiedon sijaan.

Olipa muuten ilahduttavaa uppoutua viime kevään kuviin. Kuin kivoja vanhoja tuttuja olisi käynyt treffaamassa. Valoa, värejä, vihreää, runsautta. Jo pelkästään tällaisen aistielämyksen vuoksi haaste tuli mitä parhaimpaan rakoon. Kiitos Minna!

Lumikellot omenapuun alla 13.4.2022
 
Viime vuonna valitsin haasteeseen suikeroesikko Wandan, talventähden, keisarinpikarilija Rubran ja kevätkurjenmiekka Katharine Hodgkinin. Tutut sipulikasvit ovat aika varmoja kukkijoita, vaikka keväästä riippuen ajankohta saattaa jonkin verran heitellä. 

Tällä kertaa valintani kohdistui perennoihin, joiden kukinta osuu yleensä huhti-toukokuuhun. Vaikka toukokuu täällä etelässä on usein jo yksi kesäkuukausista, lasken valitsemani perennat kevätkukkijoihin. Tai varhaiskesän kukkijoihin.

Valitsemissani kasveissa kukinta-ajan ennustamisen lisäksi haastetta riittää jo siinä, nousevatko ne ollenkaan. 

1. Glaucidium palmatum - Sinikämmen, kukkii 20.5.2023

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 17.5.2022
 
Sinikämmenen herääminen ja kukkiminen viime keväänä oli joka suhteessa ilo ja yllätys. Siirsin kasvin syksyllä 2021 talon puistopäädyssä sijaitsevasta ns. Metsäpuutarhasta Pikkupuutarhan Harkkokäytävän reunalle. Metsäpuutarhamme ei ole alueuudistuksen jälkeen ollut enää mikään metsäpuutarha, vaan varsin valoisa paikka, jonne varjoa tuovat lähinnä muutaman suuren puun lehdistöt. Olin istuttanut sinikämmenen lähelle rhodoa ja yhä laajemmalle levittäytyvää sormivaleangervoa. Sinikämmenen kukinta jäi monena keväänä kokonaan huomioimatta. Sinne se hukkui isompiensa helmoihin.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 20.5.2022


Kasvien siirtäminen on aina riski. Joskus on vain mietittävä, kannattaako pitää nättiä ja näkemisen arvoista kasvia piilossa. Toisinaan voi olla parempi hankkia kokonaan uusi kasvi uuteen paikkaan, kuin riskeerata vanhan kasvin selviytyminen. Joka tapauksessa rohkenin kuopaista sinikämmenen lapiolla ylös vanhasta paikasta ja istuttaa se sille valmistamaani kuoppaan.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 24.5.2022


Koleasta ja hitaasta keväästä sekä siirron mahdollisesti aiheuttamasta traumasta huolimatta sinikämmen heräsi toukokuussa ilahduttavan reippaana. Se kukki enemmän ja pidempään kuin kertaakaan aiemmin. Netin tietojen mukaan sinikämmen kukkii kesäkuussa. Minulla se on aina kukkinut toukokuussa, mutta paikka tietenkin vaikuttaa kukinta-aikaan.

Koska maa paksuine jääkansineen suli viime vuonna tavallista hitaammin, eteni myös kasvien kasvu ja kukinta jälkijunassa. Tämä ja sinikämmenen uusi kasvupaikka huomioiden veikkaan tänä keväänä muutamaa päivää aikaisempaa kukintaa.


2. Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä, kukkii 14.5.2023

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 13.4.2022


Toiseksi seurattavaksi valikoitui Pikkupuutarhan Kriikunapenkin valkotäpläimikkä. Istutin näitä imiköitä viime kesänä uusiin paikkoihin parin vanhan lisäksi. Etenkin Makkaripenkin imiköiden suhteen jännään eniten sitä, selviytyvätkö ne kuluneen talven sahaavien sääolosuhteiden aiheuttamista hankaluuksista. Olen lapioinut imiköiden päälle lunta, jotta ne olisivat olleet edes hiukkasen suojassa.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 20.4.2022

 
Kriikunapenkin valkotäpläimikkä vapautui jään alta ihmeen reippaana. Normaalisti tämä paikka on ensimmäisten sulapaikkojen joukossa. Penkki on kohollaan ja kallellaan siten, ettei vesi jää siihen seisomaan. Viime keväänä jääkansia oli ihan joka paikassa.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 8.5.2022

Talven kurittama valkotäpläimikkä kasvatti nopeasti uusia lehtiä, joiden keskeltä nousi nuppurykelmiä.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 20.5.2022

Kaadoimme loppukesästä kriikunapenkistä siinä vuosia kasvaneen kriikunapuun, koska kyllästyin sinne tänne nouseviin juurivesoihin. Istutuspaikka siis kaipaa uutta nimeä, mutta vanhalla mennään. Saattaa olla, että jatkossa paikka on liian kuuma valkotäpläimikälle, kun kriikunan tarjoama varjo on poissa. Kasvin muutto siis siintää.

Valo-olosuhteiden muutoksen vuoksi ennustan valkotäpläimikän viime vuotista aikaisempaa kukkimisaikaa. Jotenkin on sellainen kutina, että tänä vuonna kevättä ei tarvitse niin kauan odottaa.

3. Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka, valkoinen, kukkii 20.4.2023

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 22.4.2022

Tarhakylmänkukassa nuput tulevat esille melkeinpä ennen lehtiä. Tämä valkoinen kaveri asustaa Vasenrinteen alaosassa. Edellisenä keväänä se ei kukkinut ollenkaan. Ajattelin sen  kenties menettäneeni. Toisaalta istutin kasvin 2020, joten saattoi se haluta pidemmän miettimisajan "jäädäkö tänne vai vaihtaako maisemaa"?

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 29.4.2022
 

Kylmänkukkien olomuoto on alusta loppuun hyvin sympaattinen. Ne ovat kuin kasvimaailman karvaisia lemmikkejä, kissoja ja koiria, joita ei sentään tarvitse kyykistyä paijaamaan.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 7.5.2022

Tällekin kasville veikkaan viime vuotista aikaisempaa kukintaa. Sen sijainti lämpimässä ja nopeasti sulavassa paikassa on otollinen kevätvirkulle kasville. Se on myös ehtinyt vahvistaa juuriaan, mikä puoltaisi sekä runsaampaa että varhaisempaa kukintaa. Laitetaan arvioksi 20.4., vaikka yltiöpäiseltä tuntuisikin.

4.Trillium erectum - Punakolmilehti, kukkii 15.5.2023

Trillium erectum - Punakolmilehti 20.4.2022

Punakolmilehti kuuluu myös viime vuonna siirrettyihin. Tosin tämä kasvi siirtyi vain vajaan metrin oikealle entisestä paikasta. Se oli jäänyt pahasti vieressä kasvavan rhodon jalkoihin. Niin pahasti, että kukkiminen oli joka vuosi mennä täysin katsojalta ohi.

Trillium erectum - Punakolmilehti 8.5.2022


Ei ollut ihan helppo homma kaivaa punakolmilehti riittävän suuren paakun kera ylös vahingoittamatta viereistä rhodoa. Uuden istutuspaikan olosuhteet ovat muuten entisen kaltaiset, paitsi kasvutilaa on enemmän. Huolehdin siirretyn kasvin kastelusta erityisen tarkasti, jotta se ei ainakaan kuivuisi. Kitkin myös ympärillä kasvavaa pikkutalviota laajalti, ettei se tukehduttaisi kolmilehden kasvua heti alkuunsa.

Trillium erectum - Punakolmilehti 11.5.2022

Uudesta istutuspaikasta ei ole ainuttakaan kuvaa. Mahdoinko sellaista ottaakaan vai enkö vain löydä? Niin tai näin. Nyt toivon tämän Vakka-Taimesta hankitun punakolmilehden kotiutuvan uuteen asuinpaikkaansa.

Trillium erectum - Punakolmilehti 20.5.2022


Siirto saattaa myöhästyttää punakolmilehden kukintaa. Tai se jättää kukinnan tältä vuodelta kokonaan väliin. Sekin on mahdollista. Kaivoin kasvin kuitenkin niin suurena paakkuna, että uskoisin sillä olevan voimaa kasvuun ja kukintaan tänäkin keväänä. Uskallan veikata punakolmilehdellekin viime vuotista aiempaa kukintaa eli 15.5.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' 17.4.2022

Haastan seuraavat blogit kisaan mukaan:

Kukkia & Haaveita -blogin Sirkku
Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokko


Säännöt ovat seuraavat:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. 

Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. 

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukintaa saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat oikeasti tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi.

 

PS. Kaikki postauksen kuvat ovat viime vuodelta. Tässä vaiheessa talvea valitsemistani kasveista ei näy henkäystäkään.