keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Tulppaanit helteessä

Tulipa Apricot Parrot

Aurinkoiset päivät tekevät tulpuista nopeasti entisiä, joten olen kiertänyt niitä ahkerasti kuvaamassa. Aamulla ja illalla tulppaanit ovat minusta kauneimmillaan. Päivän paahteessa ne ovat enemmän tai vähemmän väsähtäneen näköisiä.

Tulipa Apricot Parrot

Niin kovin erilaisia riippuen ajankohdasta ja valon suunnasta.
 
Tulipa Sweet Desire

Viime kevään jäljiltä olen erityisen ihastunut tulppaaneihin, joissa on vihreä raita. Tosin kukan avautuessa ei raidasta ole tietoakaan, kuten Sweet Derisen kohdalla alakuva näyttää.

Tulipa Sweet Desire

Tulipa Parrot King

Myös papukaijatulppaanit ovat mieleeni. Niidenkin taika näyttäytyy parhaiten terälehtien ollessa suljettuina.
 
Tulipa Parrot King

Tulipa Silver Parrot

Silver Parrotiin ihastuin viime keväänä niin paljon, että se pääsi yläbanneriini. Istutin sitä syksyllä ruusupenkkiin, joka on hyvin aurinkoinen pitkin päivää. 
 
Tulipa Silver Parrot

Tulipa AbigaileAbigailen kukinta on osoittautunut pitkäksi. Istutin sitä ruusupenkkiin useiden muiden tulppaanien pariin ja Abigaile avautui niistä ensimmäisenä. Se kukkii edelleen, vaikka paljon sen jälkeen aloittanut Carnival de Nice jo lopettelee.

Tulipa Abigaile

Tulipa Carnival de Nice

Carnival de Nicesta tulee todellakin mieleen karnevaalit. Aikamoista lennokkuutta ja iloittelua heti aamusta lähtien.

Tulipa Carnival de Nice

Tulipa Late Abigaile

Tällä tulppaanilla on hyvin hienostunut nuppu. Siinä hän on niin supussa, kuin ei koskaan aikoisi terälehtiään avata.
 
Nimi hukassa
  
Huolellisesta kirjanpidosta huolimatta olen onnistunut hukkaamaan tämän tulpun nimen. Ei varmaan kovasti haittaa, sillä hänellä näyttää olevan ihan mukavaa kaverinsa kanssa kuiskutellessa.

Tulipa Sun Lover, taustalla Parrot King

Sun Lover on myös kukkinut pitkään, vaikka se saa osakseen voimakasta aurinkoa koko päivän. Alakuvassa Sun Lover alkaa jo väsähtää, mutta hyvin se onkin jaksanut aurinkoa rakastaa.

Tulipa Sun Lover

Tulipa Super Parrot

Super Parrot on itse asiassa aika vaatimaton, eikä kaikissa kukissa ole laisinkaan vihreää väriraitaa. Ehkä tämä valkoinen tulppu olisi pitänyt sijoittaa jonnekin, missä sillä olisi mahdollisuus loistaa itsekseen. Nyt se joutuu kilpailemaan huomiosta värikkäämpien lajitovereiden kanssa.
 
Tulipa Super Parrot

Tulipa Triumf

Triumfia sain pari pussillista ystävältä. Sen nuppu on hauskan muotoinen ja kukan väri punaistakin punaisempi. Terälehdillä on auringonpaisteessa upea kiilto.

Tulipa Triumf

Tulipa Texas Flame

Texas Flamen väritys on aika villi. Näiden suhteen voisi hyvinkin kuvitella jonkun ruiskuttaneen väriä kukkasipuliin ja väri onkin sitten levinnyt omia teitään.
 
Tulipa Texas Flame

Tulipa x

Tämän piti olla Estelle Rijnveld, mutta näyttää kyllä erehdyttävästi Sweet Desireltä, jota kasvaa saman penkin toisessa päässä. Ilmankos olen sekoillut kuvien kanssa ja ihmetellyt, miten saan kahdesta paikasta saman tuloksen. Nyt googletin Estellen, eikä se todellakaan ole pinkki, vaan punavalkoinen (ei kuitenkaan tuo alla näkyvä, joka taasen on Carnival de Nice). Nyt minulla on siis kahdessa paikassa Sweet Desireetä. Ei haittaa sekään.

Tulipa Groenland
  
Pikkupuutarhan kivipenkissä kasvaa Groenland. Siinä on kyllä herkän kauniit värit.

Tulipa Little Beauty

Alapihan ovaalipenkissä aloittavat Little Beautyt. Ne on istutettu 2014 syksyllä, mutta kiitettävästi näyttävät tänäkin keväänä kukkivan.
 
Tulipa Pimpernell

Pimpernellissä parasta näyttää olevan nuppu. Pitkä ja suippo.
 
Tulipa Tarda

Pikkupuutarhan kivipenkissä Texas Flamen kaverina kasvaa matala kasvitieteellinen tulppaani Tarda.
 
Tulipa Upstar

Yläpihan puutarhaportin kupeessa avautuivat vihdoin Upstar-tulppaanit. Nämä ovat vähän matalampia. Kuin pieniä prinsessoja.
 
Tulipa Diandra

Diandra on Upstaria voimakkaamman pinkki ja vähän korkeampikin. Siinä on myös enemmän kerroksellisuutta.
 
Tulipa Zurel
  
Kiemurapenkissä kasvaa yksi ainokainen Zurel. Viime vuonna niitä nousi kaksi, mutta yhtään en ihmettele näiden katoa, sillä kiemurapenkissä mylläsin loppukesästä ihan kunnolla. Hyvä, että edes tämä yksi sipuli säilyi kukkimaan.
 
Tulipa Spring Green

Spring Green kukkimiset alkavat olla ohitse tältä vuodelta. Ei siis puhettakaan tulppaanien ihailusta juhannusviikolla, kuten viime keväänä. Onneksi näiden kauneutta voi katsella kuvista monen monta kertaa niin halutessaan.

Tulipa Toronto

Torontotkin ovat jo kukintansa lopettaneet pikkupuutarhan kivipenkissä, mutta laitoin kuvan niistä tähän samaan postaukseen, jotta itselleni jää jokin kokonaiskuva tämän kevään tulppaaneista.

Tulipa Blue Wow

Samoin Blue Wow alkaa vähitellen lopettamaan. Sen kukinta on kestänyt pitkään, mikä toisaalta saattaa johtua sen hieman varjoisemmasta istutuspaikasta. Edessä kasvava keltainen tulppaani on ikivanha ja nousee uskollisesti vuosi toisensa perään. Missä lienevät sen kasvinkumppanit, sitä en tiedä. Varmaankin tulppaaniavaruudessa.

Tulipa Persian Pearl

Ja vielä viimeiset kuvat Persian Pearlista. Tämä on ollut yksi kevään yllättäjistä. Aivan ihana pienikokoinen tähtitulppaani, joka on jaksanut kukkia ja ilahduttaa upealla väriloistollaan. Näitä on ehdottomasti laitettava syksyllä lisää.


Väkisinkin on vähän haikea olo katsella tulppaanien terälehtien putoilemista. Uhkaavasti loppuaan lähenevä toukokuu on ollut ihmeellisen aurinkoinen ja lämmin. Helteitä hipovat mittarilukemat ovat saaneet luonnon roihahtamaan kasvuun ja kukintaan. Hetkittäin sitä ajattelee, että sehän oli tässä, mutta ei suinkaan. Kokonainen kesä on edelleen edessä ja lukuisat uudet kukkijat odottavat vuoroaan. Jatketaan ihmettelemistä ja ihailemista!