keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Tiiu Kukkasjärvi: Omavaraistelua kaupunkipihalla

 
Tiiu Kukkasjärvi: Omavaraistelua kaupunkipihalla. Readme.fi Helsinki 2023. 239 s.
ISBN 978-952-373-557-6

Monille meistä jo entuudestaan Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogista tuttu Tiiu Kukkasjärvi on ottanut aimo harppauksen julkaisemalla kirjan "Omavaraistelua kaupunkipihalla". Lämpimät onnittelut Tiiulle ja suuret kiitokset arvostelukappaleesta.

Olen muutaman päivän ajan tutustunut kirjaan syvemmin. Tällaisia tietoteoksia harvemmin luetaan kerralla alusta loppuun. Niitä selataan aluksi sieltä täältä ja pysähdytään kiinnostaviin yksityiskohtiin. Kirja luetaan pala palalta. Kirjaan palataan uudelleen kasvukauden aikana ja hyväksi havaittuihin kirjoihin seuraavina keväinä ja kesinä. Parhaimmillaan tällaisesta kirjasta tulee harrastajalle tärkeä hakuteos.

Tämän kirjan ulkoasu on selkeä, valoisa, helposti luettava. Kuvia on sopiva määrä. Ne täydentävät ja selkeyttävät tekstiä.


Itse etenin kirjassa systemaattisesti alusta loppuun. Sisällysluettelo auttaa jatkossa löytämään nopeasti niitä asioita, joihin on kulloinkin tarve palata.

Pääteema omavaraisuus nousee hyvin esille. Se toimii punaisena lankana niin hyötyviljelyssä, mehiläistarhauksessa, luonnonkasvien hyödyntämisenä kuin marjojen ja sienten keräämisenä ja säilömisenä. 

Luonnokasveihin liittyvät ruokaohjeet ovat kiva lisä. Toivottavasti ohjeet houkuttelevat hyödyntämään enenevässä määrin luonnonkasvien käyttöä kunkin lukijan omassa taloudessa. Näiden valmistusohjeiden nimet tuovat mieleen keijukaiset ja runouden. Vai mitä sanotte voikukkasimasta, mesiangervonkukkapannacotasta, kuusenkerkkäsiirapista?

Kulloisiakin aiheita täydentää lyhyet ja ytimekkäät vinkit, jotka erottuvat selvästi eri värillä korostettuina laatikoina. Tärkeiksi koen myös taulukot, joihin on koottu kumppanuuskasvit, kylvökalenteri ja luonnonmarjat.

Kirjassa ei ole unohdettu ekologisia näkökulmia. Sitähän omavaraisuus on jo sinänsä, mutta myös kompostointi, sadeveden hyödyntäminen kastelussa, aurinkosähkö ja luonnonkasvien hyödyntäminen.

 
Kirja on erinomainen oppi- ja hakuteos aloittelevalle puutarhaharrastajalle. Kirjasta löytyy runsaasti tietoa ja omaan käyttöön sopivia vinkkejä myös pidemmän linjan puutarhaihmiselle. 

Ajankohta kirjan julkaisemiselle on mitä mainioin. Juuri nyt on hyvä hetki hakea vahvistusta talven aikana unohtuneille tiedoille. Vielä parempi on opetella uusia asioita ja muuttaa omia luutuneita käsityksiä. Tälle kirjalle on sopiva paikka ahkerassa käytössä olevien puutarhakirjojeni joukossa. Suosittelen kirjaa myös muille.

Lämmin kiitos Readme.fi:lle ja Tiiulle esittelykappaleesta.