perjantai 3. elokuuta 2018

Lempikukkani -haaste

Maanpeiteruusu Rosa Sommerwind

Tiiu Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogista antoi minulle Maatiaiskanasen elämää -blogin liikkeelle laittaman haasteen, jossa voi esitellä oman lempikukkansa tai useammankin. Itse kukin tietää, miten vaikeaa on yhtä ainokaista kaunotarta valita. Hetken jopa kuvittelin voivani nimetä ainakin muutaman lempikukan, vaan vaikeaksi kävi.

Rosa Ritausma

Kukkien ja kasvien äärellä olen kuin pikkulapsi karkkikaupassa. Kaikkialla on niin paljon houkuttelevia ihanuuksia, etten tiedä, minkä valitsisin. Joillakin ihmisillä on tietty lempikukka ja jopa värisävy, jonka he pystyvät yhtään miettimättä sanomaan oitis. Minä en, en tiettyä kukkaa, enkä edes väriä. Tuntuu, että jokaisesta kasviryhmästä löytyy kauniit ja vähemmän kauniit ehdokkaansa. Värienkin suhteen huomaan venyväni yhä laajemmalle.

Rosa Therese Bugnet

Ennen tänne puutarhablogien pariin saapumistani tykkäsin ehkä eniten omassa pihassa pioneista. Niitä ainakin kuvasin eniten. Moni kasvi on ollut puutarhassani jo vuosikausia ennen blogielämää, mutta blogin myötä innostus ja tietous kasvoi hurjaa vauhtia. Olen oppinut katsomaan asioita eri tavoin. Kiinnitän enemmän huomiota kasvien yksityiskohtiin, jotka usein näkyvät vasta aivan läheltä katsoessa. Yhä enemmän minua puhuttelee vaikkapa kukinnon nuokkuva asento tai tiikerilinliljan pilkut, erikoinen värisävy tai kasvin sinnikkyys vaikeissa olosuhteissa.


Nykyisin tunnen enemmän erilaisia kasviryhmiä ja löydän kustakin ryhmästä mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kaikissa kasveissa merkityksellisintä ei välttämättä ole enää kukka, vaan monissa lehdistön väri ja muoto tuottavat uudenlaista iloa. Yksittäinen kasvi voi sellaisenaan olla tylsä, mutta sopivaan seuraan istutettuna se pääsee oikeuksiinsa ja kukoistaa näyttävästi.

Clematis Warszawska Nike

Yhä uusiin kasveihin tutustuminen on tarjonnut myös uudenlaista runsautta ja mielenkiintoa omaankin puutarhaan. Miten hienoa onkaan, kun jo maalis-huhtikuussa voi aloittaa innostuneen odotuksen, jota jatkuu aina myöhäiseen syksyyn saakka. Kaiken aikaa puutarhassa on jotain katseltavaa ja kukintaakin parhaassa tapauksessa kasvukauden alusta pakkasille saakka.

Syyshortensia - Hydrangea Vanille Fraise

Tämän kesän kuumuus on saanut kaikki kasvamaan ja kukkimaan pikavauhtia ja aikataulustaan pari viikkoa etuajassa. Se on aiheuttanut selkäpiihin pelon, että kukinta on hetkessä ohi, eikä loppukesälle jää mitään ihailtavaa. Pelko on ollut turhaa, sillä monipuolinen kasvivalikoima tarjoaa kauneutta kaiken aikaa. Kun yksi laji lopettaa, seuraava on jo valmiina aloittamaan. Miten sitä talven aikana unohtaakaan, kuinka paljon kaikenlaista kukkijaa ja kasvajaa omastakin puutarhasta löytyy. Ja miten usein muistan vain suuret ja näyttävät kukkijat, vaikka moni muu on vertaansa vaille ja ehdottomasti esittelyn arvoinen.

Kelloköynnös - Cobaea scandens
  
Jokaisella kasviryhmällä on oma aikansa, jolloin se ansaitsee rakkauteni ja huomioni. Hienoa, että nämä ajankohdat menevät sen verran limittäin, että hyvin ehdin kaikkia käydä kumartamassa. Ja hienoa, että uusia rakkauden kohteita löytyy kaiken aikaa.  

Yksittäisen ja ehdottoman lempikukan valitseminen ei siis taida onnistua. Sen sijaan nostan tämän kesän kaunottariksi puutarhani kärhöt, jotka ovat kukkineet kauniimmin, kuin kertaakaan aiemmin. Hyvänä kakkosena tulee paljon huomiota jo tähän mennessä saaneet kelloköynnökset, jotka palkitsevat minut kauan odottamillani kukinnoilla.

Sokerina pohjalla olkoon syyshortensiat, joista tykkään todella paljon. Joka vuosi hyörin niiden ympärillä innokkaana kukkia ihaillen. Tuo hyörinä on tältä kesältä jo meneillään, sillä Mustilanhortensia aloitti kukinnan pari viikkoa sitten ja nyt siihen ovat yhtyneet sekä Vanille Fraise että Vim's Red. Myös tavallinen syyshortensia aloittelee kukintaa, joka näyttää olevan edellisvuosia vaisumpaa.

Syysvuokko - Anemone hupehensis

Haastan seuraavat blogit ja toki haasteen saa lisäksi napata, ken sen tehtoo.
Haasteen voi vaikka tallettaa käsiteltäväksi syksyn sateissa, jolloin omia kukkakuvia selaamalla voi palata takaisin kesän aurinkoisiin päiviin.

Kukkia ja koukeroita
Nettimartan pihapiiri
Pihapiian tontilla

Haasteen säännöt:

- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Hilu/Maatiaiskanasen Elämää-blogista)

- tee postaus lempparikukastasi

- haasta kolme (toki halutessasi voit kutsua useammankin) blogiystävääsi mukaan