tiistai 24. toukokuuta 2022

Koska kukkii -haasteen yhteenveto


Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna laittoi 11.4. liikkeelle Koska kukkii -haasteen, jossa oli ideana arvata itse valitsemiensa kasvien kukinta-aika. Omalta osaltani otin haasteen vastaan 15.4. Valitsin seuraavat kasvit ja niille nimen perässä näkyvät arviot ja kukintapäivät:

  • Iris retigulata "Katharine Hodgkin" arvio 28.4.2022 - kukkii 29.4.
  • Eranthis cilicica - Talventähti arvio 1.5.2022 - kukkii 26.4.
  • Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko arvio 6.5.2022, kukkii 16.5.
  • Fritillaria imp. Rubra' - Keisarinpikarililja arvio 20.5.2022 - kukat avautuvat ehkä
    toukokuun loppuun mennessä

Kukintapäivien arvaaminen on minusta ylipäätään vaikeaa ja tämän kevään ankara keikkuminen lisäsi haasteeseen omat kierroslukunsa. Tässä siis yhteenvetoni valitsemieni kasvien kukkimisajoista.

Iris reticulata Katharine Hodgkin - Kevätkurjenmiekka
 
Iris reticulata Katharine Hodgkinia minulla kasvaa useammassa paikassa. Kohteeksi valitsin Kurgaanin, jossa Katharine kukki edellisenä keväänä runsaana. Arvioin kukinta-ajaksi 28.4., mikä yllättäen osui lähes nappiin. Katharine aloitti kukinnan 29.4. Toisaalla se oli kukkinut jo muutaman päivän pidempään.


Tässä kuvassa Kurgaanin Katharinet kukkivat 12.4.2021.

Eranthis cilicica - Talventähti

Toiseksi kohteeksi valitsin valkeakuulaan alle istuttamani talventähdet, joiden kukinta-ajaksi arvioin 1.5. Ehdin jo epäillä, etteivät talventähdet kuki valitussa paikassa ollenkaan. Ilmestyivät vihdoin esiin ja aloittivat kukinnan 26.4. eli arvioni meni muutamalla päivällä pitkäksi. Toisaalta kukkijoita oli edellisvuotta vähemmän ja kukinta meni nopeasti ohi. Muualla asuvien talventähtien kukinta oli tätäkin onnettomampaa.


Tässä kuvassa Valkeakuulaan alla kukkivat talventähdet 31.3.2021. Lisää nousi tämän kuvan jälkeenkin.

Primula juliaea Wanda - Suikeroesikko 7.5.


Kolmas kilpailija on suikeroesikko, jolle arvioin kukintapäiväksi 6.5. Eipä esikkoa näkynyt ei kuulunut. Usein nuput ilmestyvät pian lehdenkärkien jälkeen. Tipalla oli, ettei esikon viereen kaivautunut maahan uraa, kun niin ahkerasti ravasin sen heräämistä odottelemassa.

Primula juliaea Wanda - Suikeroesikko 16.5.2022

Lehtiä alkoi nousta vapunaikaan, nuput muutama päivä myöhemmin. Wanda aloitti kukinnan 16.5. Ei puhettakaan edelliskeväiden runsaasta lehtipehkosta ja kauas näkyvästä kukinnasta. Hän on kuitenkin elossa ja kukkii. Jospa Wanda vihdoin herättyään ryhtyy keräämään itseensä voimaa ja intoa palatakseen entisten päivien loistoonsa.


 Tässä kuvassa suikeroesikko aloittelee kukintaansa 10.5.2021.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Neljäs ehdokkaani on Allaspenkin punainen keisarinpikarililja, arvioimani kukinta-aika 20.5. Tästä kaunottaresta aloin olla todella huolissani. Alapihan Päivänliljapenkin keisarit olivat jo muutaman sentin mittaisia, kun nämä eivät olleet vielä edes ilmestyneet mullasta. Vihdoin ilmestyttyään mittaa niille tuli nopeassa tahdissa. Edelleen ovat aiempaa hentoisempia ja kukatkin taitavat jäädä pienemmiksi.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja 20.5.2022

Keisareissa on ollut nuput jo pidempään. Kesti aikansa, että punertuivat. Ja näyttää ottavan aikaa sekin, että avautuvat. Niinpä arvioimani kukkimisaika 20.5. ei tule toteutumaan. Hyvällä tuurilla saan nähdä kukat avautuneina toukokuun lopussa. Tulkoon lämpö, erityisesti lämpimät yöt keisarien avuksi.

Tässä kuvassa Allaspenkin keisarinpikarililjat 14.5.2021.

Fritillaria imp.  Rubra - Keisarinpikarililja Päivänliljapenkissä 17.5.2022

Tämä haaste ei sentään harmaita hiuksia aiheuttanut, jonkun verran pähkäilemistä kyllä. Kukinta-ajan arvioimiseksi selasin vanhoja kuva-arkistoja, mikä sinänsä on aika hauskaa puuhaa. Vastaan tuli kivoja muistoja ja jo kadonneita kasvimaailman tuttavuuksia. 

Kiitos siis kevään aivopähkinästä haasteen "äidille" Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalle. Kiitos minut haastaneille Tutkimusmetsän puutarha -blogille ja Vaalean Vihreää -blogille.