tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukuun ensimmäisenä


Aika rientää, vaikka sen kuinka haluaisi pysäyttää. Vuoden viimeinen kuukausi pyörähti käyntiin ja jouluvalmistelut ovat monella jo täydessä vauhdissa. Vaikka minulla on joulukortit askarreltuina odottamassa postimerkkejä ja laatikkoon viemistä, en ole oikein päässyt joulun makuun. Tuntuu, että se on siellä jossain, mutta en saa siitä otetta.


Viime viikolla rakennustarvikekauppa ilmoitti puutarhaosastonsa jouluruusutarjouksesta. Tunnetusti jouluruusut ovat kukkakaupoissa kovin tyyriitä, joten tuon kaupan nurkilla muutenkin liikkuessani päätin mennä hyödyntämään tarjouksen.


Yhdeksällä eurolla sai kaksi kukkaa. Toki ne olivat huomattavasti pienempiä kooltaan, kuin ne kalliimmat yksilöt, mutta koska tarkoitukseni olikin laittaa kasvit heti maahan, en halunnut sijoittaa ylenmäärin rahaa sellaiseen, joka mahdollisesti ei kuitenkaan menestyisi talven yli.

Oikean rinteen jouluruusu

Nyt on jouluruusuja kolmessa uudessa paikassa kahden entisen lisäksi. Toisessa niistä vanhemmista istutuksista jouluruusu enemmänkin olla kituuttaa. Ehkä siirrän sen ensi kesän aikana jonnekin muualla. Viime kesänä siirsin toisen jouluruusuni oikeaan rinteeseen ja vaikka paikka on aika lämmin ja aurinkoinenkin, jouluruusu näyttää viihtyvän siinä erittäin hyvin.


Jouluruusukaupan vieressä sijaitsee Plantsu, jossa kävin kuikuilemassa jotain kaunista kukkaruukkua. Sellaista en löytänyt, mutta sen sijaan alelaarista pikkusipuleita. Harvoin sitä joulukuussa enää sipuleitakaan istutetaan, mutta kävin äsken tunkemassa multaan 15 Allium Purple sensationin sipulia, 50 helmililjaa, 25 lumikelloa ja 40 kirjopikarililjaa. Tämä huvi oli sen verran halpaa, että riski kannatti minusta ottaa. Kasvavat ja kukkivat tahi eivät, menee sitä rahaa turhempaankin.


Tänään toi posti myös uuden pihakalenterin ensi vuodelle. OmaPiha-lehden kalenteri on päässyt erityiseen suosiooni jo neljännen kerran ja tykkään siitä kovasti. Se on enemmän kuin kalenteri, sillä siinä on kauniin kuvituksen lisäksi paljon mielenkiintoista luettavaa ajankohtaisesti jaoteltuna, tilaa kirjoittaa omia muistiinpanoja ja hyvä kalenteriosuus nimipäivineen ja muine oleellisine tietoineen. 


Kalenterin lopusta löytyvät esikasvatettavien kesäkukkien ja vihannesten kylvökalenteri sekä puiden, pensaiden ja köynnösten leikkuutaulukko. Aikamoinen tietoteos kalenterin ohessa siis.


Kierrekantisuus helpottaa kalenterin käyttöä. Tuorein kalenteri on minulla päivittäisessä käytössä ja vanhemmista kappaleista on muodostunut meikäläisen tietopankki, joista tapaan etsiä tarvittaessa tärkeitäkin tietoja. Kännykalenteri on korvannut kaikki muut laukussa kulkevat almanakat, mutta edelleen haluan kotona olevan ainakin yhden manuaalisen kalenterin.


Joskus muuten epäonnistuneetkin valokuvaukset voivat olla aika hauskoja. Tässä on yksi ulkona olevista jouluvaloistamme. 


Kylmän valkoinen valosarja taas muuttui sinisiksi palleroiksi.


Tämän päivän työlistalla on vielä runsaasti tekemättömiä hommia, joten olkoon tässä nämä ajankohtaiset puutarhajorinat tältä erää. Pitäkäähän itsestänne ja toisistanne huolta. Älkääkä ottako saapuvasta joulusta stressiä. Näköjään se tulee ilmankin.