tiistai 2. huhtikuuta 2024

Pääsiäisen piipot

Iris reticulata 'Katharine Hodgkin'
 

Maanantain eli toisen pääsiäispäivän pihakierros tuotti monta ilohyppelyä. Lumi on sulanut vinhaa vauhtia ja samalla piippoja putkahtelee mullasta ajatustakin nopeammin. Ensimmäiset piipot ovat myös avautuneet. Ilahduttavin löytö on Oikearinteen kevätkurjenmiekka Katharine Hodginit. Paikka on niille ilmeisen mieluinen, kun porukka vankistuu entisestään.

Crocus 'Vanguard'

Väriä nähdäkseen tarvitsi vain kääntää päätään oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealla. Vasenrinteen krookuksista ensimmäiset Vanguardit ovat nekin avautuneet. Vasenrinne valoisana paikkana vapautuu lumesta aina ensimmäisenä, joskin sen oikea reuna on edelleen uppeluksissa. Portaille kolataan yläpihan käytäviltä lunta, joka tiiviinä kasana sulaa äärimmäisen hitaasti.

Crocus

Näiden niinikään Vasenrinteessä kukkivien krookusten nimeä en löytänyt. Niiden varsi on hyvin matala. Näyttää kuin kukat avautuisivat suoraan maasta.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti


Edellisessä postauksessa marmatin, kuinka talventähdet eivät pihallani viihdy. Taisivat käydä lukemassa juttuni ja päättivät näyttää minulle pitkää kieltä. Tai pikemminkin reipasta kasvua. Vapaapenkin lisäksi talventähtiä nousee myös Valkeakuulaan tyvellä parissakin paikassa. Yläpihan tien puolen Bermudaankin olen niitä istuttanut, mutta siellä on vielä jäätä maan pinnalla.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja


Alapihan Päivänliljapenkin keisarinpikarililjat ovat myös heränneet. Kurkistavat mullasta kuin pullonokkadelfiinit meren aalloista. Kiittelin heitä talven yli selviytymisestä. Tuskin näitä kaikkein aremmiksi kasveiksi luokitellaan, mutta pidän edelleen ihmeenä saada nämä kasvamaan ja kukkimaan useana vuotena peräkkäin. Seuraavaksi jännäänkin, milloin yläpihan Allaspenkin Rubrat heräävät. En halua yhtään hoputtaa, kunhan vaan nousevat.

Krookukset ja tulppaanit

Punaherukka- ja mustaherukkapensaiden väliin jää sopiva väli sipulikukille. Siellä kasvaa tulppaaneja ja krookuksia. Nämä kukinnan aloittaneet krookukset ovat mix-pussukasta.

Tulppaanit Syreenipenkissä

Yläpihan Syreenipenkin rinteen puoleiselta reunalta lumi on suli jo runsas viikko sitten. Viime viikolla ensimmäiset tulpunkärjet ilmestyivät esiin. Laitoin niille verkon suojaksi, etteivät jänikset ja peurat käy täyttämässä sipulikukillani vatsaansa. Pääsiäisen lämmössä tulput ovat kasvattaneet lehtiään. Kuvauksen jälkeen laskin verkon alas, vaikka suihkutin piipot myös TricoGardenilla. Luvassa on sateita, joten TricoGarden-käsittely on uusittava heti sateen jälkeen.

Päivänliljoja


Keltapäivänliljat aloittivat nousut Päivänliljapenkin toisessa päässä jo silloin, kun penkki oli vielä suurimmaksi osaksi lumessa. Nyt lumi on sulanut lähes kokonaan ja muutkin päivänliljat ovat aloittaneet taipaleensa kohti kesää. Nämä ovat vielä tässä vaiheessa herkullisen haaleanvihreitä.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Enpä ole aiemmin huomannut, kuinka pystykiurunkannuksen kukkanupussa on suojana verholehti. Yksi nuppu on jo kuoriutunut verhostaan ja toinenkin hiukan kurkkii omasta teltastaan. Löysin uusia Bethin piippoja muualtakin Allaspenkistä. Lumi on penkistä sulanut, mutta maan täytyy olla vielä melko kylmää. Tosin aurinko varmasti lämmittää mustaa multaa kivasti.

Alcea rosea - Salkoruusu


Yläpihan Allaspenkki on sekin vapautunut lumesta ja jäästä. Ihmeekseni kaksi salkoruusua on herännyt. Toisessa on näkyvissä kaksi tuoretta lehteä ja kolmas sykkyrällä valmiina ponkaisemaan pystyyn.  En ole ihan varma, onko kyseessä siemenestä kasvattamani Champagne, vaiko kenties nimetön pinkki, joka piti välivuoden ja heräsi taas viime kesänä. Tosin ei kuitenkaan kukkinut. Tai sitten kyseessä on pinkin salkoruusun siementaimi.

Aruncus dioicus - Töyhtöangervo

Töyhtöangervo ei yhtenäkään keväänä malta pitkään nukkua. Ainakaan tämä Puuvajan muurin vieressä kasvava. Luultavasti syreenien tyvellä ja matalan betonimuurin suojassa on sopivan lämmintä. Näiden punertavien piippojen vihertymiseen menee vielä aikaa. Nousevat uteliaina varhain kurkkimaan kevään edistymistä, mutta jäävät sitten himmailemaan kasvunsa kanssa monia muita kasveja pidempään.

Stachys byzantina - Nukkapähkämö

En ole koskaan istuttanut nukkapähkämöä punaherukan viereen. Ihan itse se on sinne kulkeutunut. Toisinaan mietin, siirränkö kasvin jonnekin muualle. Sitten päätän, että olkoon valitsemassaan paikassa. Ei se tuossa minua häiritse. Eikä punaherukkaakaan.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Yksi pihani lempipuista, Tuurenpihlaja pullistelee silmujaan sillä silmällä, että pian olisi pohjolan palmun aika ryhtyä lehteilemään. Molemmat Tuuret viettävät talvea jänisverkkojen suojassa. Verkot täytyy varmaan ottaa piakkoin pois, jotta niitä irrottaessani en kovin paljon joutuisi tallomaan ympäristössä nousevia muita kasveja. 

Viime keväänä otin jänisverkot pois 14.4. eli piakkoin voisin homman aloittaa. Jänisvaara ei ole suinkaan tältä talvelta ohi mennyttä. Iso rusakko pomppii ikkunan alla joka aamu. Alapihan kakkapalluroista päätellen jäniksiä liikkuu sielläkin riittämiin.

Alapihalle johtavien portaiden kolme ylintä porrasta on paljastunut lumen alta. Tähän saakka olen kulkenut alapihalle lumen päällä harppoen. Nyt lumi on pehmoista ja saapas uppoaa hankeen hörpäten itsensä täyteen märkää lunta. Kiva sitten kuljeskella alapihalla litisevin sukin.

Lapioin lumeen väylän helpottamaan kulkua. Lumikin sulaa nopeammin, kun sitä levittää ympäriinsä. Tänä talvena lunta on kolattu portaille edellistalvia enemmän. Runsaslumisina talvina viimeiset lumet ovat sulaneet portailta vapun tienoilla. Niin veikkasin nytkin, mutta viime päivien vesisateet ja aurinkoiset lämpöasteet ovat edistäneet sulamista isoin harppauksin. Enpä usko enää vappuna tuossa lunta olevan. Siitäkään huolimatta, että sitä saattaa sataa vielä lisää.


Pikkupuutarhassa on vielä jonkin verran lunta. Kapeat polut ovat edelleen lumen ja jään vallassa. Kriikunapenkki on jo lähes sula. Kivipenkistä lumi on sulanut kiven ympäriltä.

Helleborus - Jouluruusu

Pikkupuutarhan Harkkokäytävän penkistä vasta osa on vapautunut lumesta. Alueella kasvaa kolme punakukkaista Double Ellen -jouluruusua. Kaikissa on nuppuja. Vastapäisen Kriikunapenkin isokokoinen vaaleajouluruusu näyttää päältä päin oikein hyvältä, mutta en ole vielä poistanut penkin ympäriltä jänisverkkoa. En siis päässyt kurkkimaan lehtien alle nupputilannetta. Samoin viime vuonna istuttamani 'Anna's Red' -jouluruusu näkyy olevan elossa, mutta tarkempaa tutkimusta en päässyt sille tekemään.

Kriikunapenkin krookukset pilkistävät lumesta.

Pääsiäinen on nyt juhlittu. Kävin Helsingin Musiikkitalossa kuuntelemassa urkuri Markku Mäkisen sunnuntaimatineaa, jossa teemana oli J.S. Bachin 339. syntymäpäivä. Lähinnä kiinnosti kuulla, miten musiikkitalon upouudet, maailman suurimmat modernit konserttiurut soivat. Erilaiset tapahtumat virkistävät ja tuovat vaihtelua. Parhaimmillaan niitä muistelemalla "elää" taas pitkän aikaa tavallista arkea. Urkumusiikki ei ole minulle sitä mieluisinta musiikkia. Ei myöskään Bach säveltäjänä. Tunnin konserttikokemus tätä lajia oli riittävä ja ihan kiva.


Toinen pääsiäispäivä on kulunut +14 asteen lämpötilassa kotinurkissa harjakoneiden pörinää kuunnellessa. Alueen katuja on putsattu useiden harjakoneiden voimalla hiekoitushiekasta. Onneksi koneet kastelevat harjatessaan, joten ympärillä leijuva pöly ei ole ollut aivan mahdotonta.


Tähän upean keväiseen säähän näyttää nyt tulevan muutaman päivän tauko. Luvassa on vettä, räntää, lunta ja yöpakkastakin. En yhtään ylläty, jos keskiviikkoaamun näkymä avautuu lumisena, kun yöksi povataan runsasta lumisadetta. Toinen lumikola on edelleen talon seinustalla vähän niinkuin pelotteena, ettei lumimäärä ihan älyttömyyksiin ylly.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' - Lumikello
 

Ei lumisade mikään iloinen asia mielestäni näin huhtikuussa ole. Mutta meidän leveyspiirillä ihan realistinen, joten turha tässä on hiuksia päästä sen vuoksi repiä. Mikä parasta, mahdollinen uusi lumi ei kauaa maassa tule aikaansa viettämään. Annetaan siis sääherran heitellä kapuloita rattaisiin. Pian sen voimat heikkenevät ja se joutuu vetäytymään kesäunille syksyä odottamaan. Jatkakaamme kevättunnelmissa olemista iloisina kohti vihreyttä ja väriä  kulkien.

PS. Punarinta havaittu pihamaalla ja kasvihuonekurkut on kylvetty.