torstai 1. marraskuuta 2018

Kolmen sukan syndrooma


Pari viikkoa sitten postilaatikosta löytyi Kodin Pellervo -lehden näytenumero 10/2018. Lehdessä oli muutama mukava sukkaohje ja innostuin yhtä niistä heti kokeilemaan. Sukkaan tulee nurjista silmukoista muodostuvaa raitaa ja raitojen väliin palmikkoa. Kudoin yhden sukan ja heti perään toisen. Vaan kas kummaa, huomasin toisenkin sukan valmistuttua tehneeni siihen kuvion varren lisäksi myös kärkiosaan.


Sen sijaan, että purkaisin toisen sukan, päätin kutoa kummallekin parit. Ongelmana oli, että lanka ei riittäisi kahteen uuteen sukkaan. Niinpä kiersin lähikylän kolme kauppaa, jossa tätä lankaa on myyty. Novitan beigesävyinen Aapo on ilmeisesti kausilanka, eikä sitä tietenkään nyt löytynyt kerän kerää mistään kaupasta. 

  
Nyt minulla on kolme sukkaa, joista yksi vähän erilainen. Ensin ajattelin säilyttää sukan, jos vaikka lankaa siihen myöhemmin löytäisin. En ole vielä päätellyt ylimääräistä sukkaa ja tänään päätin sen purkaa. Kunhan ensin ikuistin erilaisen sukan filmille.

Eikö muuten ole kummaa, että kun lanka on vähissä ja uhkaa loppua, kutomisen vauhti kiihtyy. Ikäänkuin nopeammin kutomalla lanka riittäisi paremmin.  


Eräälle väreistä tykkäävälle kudoin Novitan oranssista ja kirjavasta Sateenkaari-langasta (ei enää myynnissä) pirteät villasukat talvi-iltojen lämmikkeeksi.


Siniset sävyt ovat pitkään olleet Novitan langoissa vähissä. Nyt kauppaan oli tullut uusia sinisiä sävyjä ja myös Raita-langan Ulappa, jossa harmaa, valkoinen ja sininen vuorottelevat. Yhdistin tämän Raita-langan vaaleansiniseen Novitan Juhani-lankaan, josta tein resorin ja kantapään. 


Novitan Polka-langasta pidän kovasti, mutta valitettavasti se on poistunut kokonaan valmistuksesta. Joitakin vanhoja, vajaita lankakeriä Polkaakin vielä varastostani löytyy ja tämän harmaa-valkoinen-viininpunainen -langan yhdistin kirkkaaseen viinipunaiseen, josta tein resorin ja kantapään. 


Jälleen yhdet röyhelösukat pikkulapsen koossa tein vaaleanpunaisesta 7veikasta. Varren toinen röyhelö on kudottu pörröisestä Hohde-langasta. Röyhelön ohje on Merja Ojanperän Juhannustanssi-sukasta, joka löytyy ilmaisena Ravelrystä. Alkuperäisessä ohjeessa käytetty lanka on ohuempaa ja silmukoita siksi enemmän. Olen muokannut ohjetta 7veikan vahvuiselle langalle siten, että aloituksessa on 96 silmukkaa eli 24 silmukkaa/puikko. Röyhelön kavennusten jälkeen silmukoita on 12/puikko.

Taponlehti - Asarum europaeum

Tehdessäni maanantaina tätä postausta, satoi taivaalta kevyttä pakkaslunta. Maisema muuttui utuisen valkoiseksi. Maanantaivastainen yö oli syksyn kylmin, sillä vielä aamukahdeksalta mittari näytti -6 pakkasastetta ja auton ikkunat olivat tiukassa jäässä. Vaikka loppuviikolle on luvassa huomattavasti lämpimämpää, lienee paras kantaa talvitakit vaatehuoneesta lähemmäs ulko-ovea. 

Pukekaa lämpimästi. Kuulaita marraskuun päiviä kaikille!