maanantai 19. huhtikuuta 2021

Kuukauden neulesatsi

 Viime aikoina olen kutonut vähemmän. Jotain valmista on kuitenkin syntynyt.
Kuvan nilkkasukat on Merja Ojanperän ohjeella tehdyt Virvatulet (kirjasta Sydämellinen sukkakirja). Nämä ovat olleet valmiina jo kuukauden. Hämärästi muistan, että jonkun kohdan ohjeessa oikaisin. 

Nämä polvisukat ovat niinikään Merja Ojanperän. Malli on nimeltään Adalmiina ja se löytyy kirjasta Kauneimmat villasukat. Alkuperäisessä ohjeessa sukassa on muutama väriraita, mutta jätin ne pois. En myöskään virkannut koristeosaa nilkan resorin päälle. Olen joskus jonkun verran virkannut, mutta ne opit ovat painuneet unholaan ja vaatisivat päivittämistä.

Tässä kuvassa kuvio tulee paremmin esiin. Kuvauksissa käyttämäni tekojalka on liian lyhyt pitkille polvisukille ja niinpä ylemmässä kuvassa sukat on makkaralla ja malli rutussa.

Onneksi ostin heti kättelyssä kolme kerää samaa lankaa. Näihin upposi 7veikkaa
hiukan yli 200 g. 


Merja Ojanperän malli tämäkin eli Helmi Orvokki samaisesta Kauneimmat villasukat -kirjasta. Helmi Orvokista on tullut yksi suosikkimalleistani. Kaunis, helppo ja valmistuu nopeasti. Tästäkin mallista jätän pois virkatun kukan kahdesta syystä. Kuten ylempänä totesin, virkkaustaitoni ovat ruostuneet ja toisekseen eräs kutomieni Helmi Orvokkien vastaanottaja totesi virkatuilla kukilla varustettujen villasukkien tunkemisen saappaisiin olevan hankalaa.

Sukat valmistuivat beigestä ja valkoisesta 7veikasta 3 ja 3.5 puikoilla.


Nämä luonnonvalkoiset nilkkasukat tein langasta, jonka sain purkamalla liian isoksi osoittautuneen pipon. Purettu lanka on hiukan kiharaista ja se näkyy jäljessä. Tiedän, että puretun langan suoristamiseen on erilaisia ohjeita. Jäi tällä kertaa löytämättä.

Malli ei ole omani, vaan bongasin ja sovelsin facebookista löytämääni ohjetta. 

*lk, 2 o yhteen, 2 o, 2 o yhteen, lk, 1 n
5 kerrosta 6 o, 1 n
2 o, lk, 2 o yhteen, 2 o yhteen, lk, 1 n
5 kerrosta 6 o, 1 n* 
Jatka toistaen tähtien välisiä kerroksia


Tämän vaaleansinisen ja seuraavan vihreän sukan mallin löysin niinikään facebookista. Ohje on 9:lla jaollinen, joten aloitukseen laitoin 54 s.

1.-2. krs eli 2 kerrosta: kaikki nurin
3.-9. krs eli 7 kerrosta: 3 n, 6 o
10.-11. krs eli 2 kerrosta: kaikki nurin 


Sekä vaaleansininen nilkkasukka että vihreä on kudottu 7veikasta. Resorissa puikot 3, sen jälkeen 3.5. Resorissa ja kantalapussa oikeat silmukat olen kutonut takareunoistaan. Tämän vinkin olen joskus saanut Suvikumpu -blogista. Menetelmällä resorista tulee siistiä ja napakkaa. Se on jäänyt käyttööni näköjään pysyvästi.

Ostin talvella tarjouksesta useamman kerän vihreää 7veikka-lankaa. Kerrosrivinousu on mukavan helppo malli elävöittää perussukkaa. Tässä yhdistin vaaleampaa vihreää lehden vihreään väriin.


Jämälankoja on taas kertynyt ja niitä tuhotakseni tein nämä kirjavat lastensukat. En oikein näistä itse tykkää, mutta purkaminenkin on kovin tylsää. Jospa näistä olisi hätävaraksi jonkun pikkuisen viluisiin jalkoihin.

Harjoittelin latvialaista palmikkoa tähän lastenneulesettiin. Ko. palmikko ei ole ollenkaan vaikea. Ehkä vähän hidas, ainakin ensikertalaiselle. Netistä löytyy hyviä ohjeita latvialaiseen palmikkoon. Tässä yksi niistä.

Lankana näissä on K-ketjun myymä Pirta-lanka. Koostumus on sama, kuin 7veikalla. Jostain syystä tämä lanka tuntuu liian liukkaalta minun hyppysissäni, enkä tiedä miksi näin on. Vielä taitaa ainakin yksi täysi kerä odottaa käyttöä. Mitähän siitä keksisin?