perjantai 5. maaliskuuta 2021

Heräämisiä

 
Tämän kevään piippovahtauskausi on onnistuneesti avattu. Enää ei tarvitse kadehtien katsella etelämeren saarilla asuvien lumikelloilla täytettyjä lumettomia postauksia, kun omasta pihasta löytyy peräti kaksi nupulle kehittynyttä lumikelloa. Ja lisääkin on esille mönkimässä. Tosin pakkasen puolelle taantuva kevät hidastanee lumikellojen heräämistä, mutta siellä ne nyt kuitenkin ovat.


Lumikellot ovat aivan Huvitus-omenapuun tyvellä, josta lumi on alkanut sulaa. Laitoin piipoille varoiksi verkon, sillä jänisten liikkuminen pihallamme jatkuu aktiivisena. En tiedä, napostelevatko jänikset lumikelloja. Ehkä tässä vaiheessa kevättä kaikki kelpaa, kun lunta on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi.


Jotta en loisi turhia kuvitelmia kevätauringon sulattamasta puutarhasta, laitettakoon tämä kuva kertomaan todellisesta tilanteesta. Ei sentään tarvitse haaroja myöten hangessa kahlata, mutta onhan tuossa vielä matkaa rikkaruohojen kitkemiseen ja kanttauspuuhiin.


Lumikellojen lisäksi myös kompostori heräsi vihdoin. Se oli muutaman viikon tiukassa jäässä, eikä meinannut käynnistyä millään ilveellä. Säädin joulun jälkeen etuosan ilmanvaihtoventtiiliä hieman pienemmälle. Ohjeessa sanotaan, että venttiili säädetään talvipakkasella 50:een asteikolla 20-100. Sittemmin koko säädinnuppi juuttui sekin jäätyessään liikkumattomaksi. Muutama päivä sitten huomasin nupin jälleen liikkuvan, joten säädin ilmanvaihtoventtiilin sataselle eli täysin auki. Sillä oli positiivinen vaikutus.


Kuvan sinisessä pussissa on viiden litran kanisteri täynnä kuumaa vettä. Luonnollisesti vesi jäähtyy nopeasti. Olen vaihtanut kanisteriin kuuman veden päivittäin. Muovipussilla ei ole muuta merkitystä, kuin että kanisteri pysyy puhtaampana. Kuumavesikanisteri kannattaisi kaivaa massan sisälle, mutta on se toiminut tuossa pinnassakin.

Lumipinta on aurinkoisissa plussakeleissä vajonnut entisestään ja näin havuista, rhodoista ja mahonioista on paljastunut lisää oksia. Olen käynyt laittamassa viikko sitten virittämiäni varjostusharsoja paremmin havujen ja rhodojen ympärille. Yllättäen löysin tuijien tyveltä kohmeisena kömpivän leppäkertun. Sanoin hänelle, että kannattaisi jatkaa vielä hetken talviunia. Mahtoiko totella, en tiedä.

Tänä viikonloppuna on tarkoitus aloittaa tomaattien kylvö. Kurkut odottakoon vielä muutaman päivän tai seuraavaan viikonloppuun. Mielessäni jo suunnittelin kylväväni kutakin tomaattia kolme kappaletta. Kokemuksesta tiedän, että niitä "kaiken varalta" -kylvöjä tulee taas tehtyä. Eihän sitä koskaan tiedä, itävätkö kaikki siemenet tai mitä taimille tapahtuu itämisen jälkeen. Aina voi ylimääräisiä taimia jaella ystäville ja kylänmiehille, joten ei hätää.

Jokusen sammarinkin ajattelin kylvää. Muistin laatikossani olevan enemmänkin erilaisia samettikukkia, vaan muisti teki tepposet. Olen kyllä inventoinut siemenvarastoni, mutta jostain syystä ostoslista on jäänyt vajavaiseksi. Pitääkin hankkia muutamia samettikukkia suorakylvettäväksi.

Ylävasemmalla: Kurjenpolvi Karmina, yläoikealla: Kurjenpolvi Elke, alavasemmalla: Punakärsämö Cerise Queen, alaoikealla: Syysmaksaruoho Brilliant. Kuvalähde: Viherpeukalot
  

 
Yhtenä iltana selasin ajankulukseni postilaatikkoon pudonnutta nettikaupan kuvastoa. Vaikka tiedän, etteivät ne postin tuomat kasvit ole läheskään yhtä komeita, mitä kuvat näyttävät, sorruin kuitenkin tekemään hankintoja. Tuumasin, että korona laittaa jo nyt harkitsemaan kerran jos kahdestikin taimikaupoille lähtöä. Helpompi käydä lähikaupan postipisteestä hakemassa paketti.

Ylävasemmalla: Pellavalilja, yläoikealla: Jaloängelmä Hewitt´s Double, alavasemmalla: Perhoangervo, alaoikealla: bonuksena Syysleimu Tenor. Kuvalähde: Viherpeukalot


Ostoskorin loppusumma kirpaisi, mutta toisaalta rohkenin kerrankin ostaa samaa kasvia useamman taimen. Jokaista lajia on paketissa 3-6 tainta. Yleensä pihtaan taimiostoksilla ja lähden kotiin mieluummin kolmen erilaisen taimen kanssa kuin että ostaisin kerralla kolme samaa kasvia saadakseni heti alkuun näyttävämmän istutuksen.

Oppimista vielä riittää. Edelleen taidan mennä kasvi edellä sen sijaan, että olisin ensin miettinyt paikat ja niihin sopivat kasvit. Ihan mukava ajatella, että edessä on paljon opittavaa. Eipä käy siltäkään osin elämä tylsäksi. Kyllä näille kaikille koti löytyy.


Erityisryhmään kuuluvana sain jo koronarokotuksen. Kunta oli järjestänyt rokotusolosuhteet varsin toimiviksi. Paikalla oli henkilökohtaista ohjausta ja toimenpide sujui aikataulussa. Rokotuksen antanut sairaanhoitaja oli oikein mukava ja huumorintajuinen ihminen. Varmasti hän on saanut kuulla jos jonkinlaista kommenttia ja narinaa yllin kyllin. Silti heltisi naurua ja hyväntuulen sanoja. Jäi mukava fiilis tästäkin kokemuksesta. Eikä tullut mitään oireita.

Rokotevastaisten mukaan minuun on nyt tungettu mikrosiruja, jotta uhkaavat tahot voivat seurata sanomisiani ja tekemisiäni. Pitänee puhua paljon puutarhaa ja höpistä aamusta iltaan kasvien latinankielisiä nimiä, jotta "kuuntelijoilla" riittää pähkäiltävää.


"Kaikki huomispäivän kukat ovat tämän päivän siemenistä."

 Mukavaa viikonloppua kaikille! 

PS.

Kommentointiongelmat jatkuvat, enkä keksi syytä tai korjausta. Mitään tiettyä kaavaa en myöskään löydä. Yrittäessäni julkaista kommenttia, saan ilmoituksen "Hups, tapahtui virhe. Pahoittelemme häiriötä. Päivitä sivu ja katso, ovatko asiat taas järjestyksessä." Blogit, joissa kommentointi ei onnistu, vaihtelevat.